Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Πάτρα: Οι Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας

Πάτρα: Οι Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας...

Στο 16ο φόρουμ ανάπτυξης

Τη μείωση της φορολογίας προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να υπάρχουν περισσότερα χρήματα διαθέσιμα στην αγορά, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να επέλθει ανάπτυξη και η πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας ζητούν επιτακτικά οι παραγωγικοί φορείς της Αχαΐας. Την ίδια ώρα, «θηλιά» αποτελούν τα κόκκινα δάνεια, ο πτωχευτικός κώδικας, η έλλειψη προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η παρατεταμένη ύφεση.

Η ανάγκη για υιοθέτηση πολιτικών που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την οικονομία επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Τομέας Παραγωγικών Τάξεων της ΝΟΔΕ Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης / Μoney Show Πάτρας. Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ανδρέας Μαζαράκης.

Ο τομεάρχης Παραγωγικών Τάξεων της ΝΟΔΕ Αχαΐας Νίκος Καρακίτσος «ανοίγοντας» την εκδήλωση ανέφερε την ανάγκη να παλέψουν όλοι για ξεφύγει η χώρα μας από την καταστροφική της πορεία στην οικονομία, κάτι που θα επιτευχθεί εάν βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. «Να πολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και να μειώσουμε τη φορολογία. Να φέρουμε πίσω τις 60.000 επιχειρήσεις που έχουν μετακομίσει από την χώρα μας για τη Βουλγαρία. Είναι έγκλημα να μεταναστεύουν οι νέοι μας στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγωνία του για την επόμενη ημέρα εφόσον η ασκούμενη πολιτική πλήττει το επιχερείν.

«Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση τo 2015 και το 2016 οφείλεται αφενός στις παλινωδίες της οικονομικής πολιτικής του 2015 και στην επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και αφετέρου στην έλλειψη κλίματος επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στην αύξηση της φορολογίας που επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο. Κατά την άποψή μου δεν έπρεπε να στηριχθεί το 3ο Μνημόνιο σε αύξηση φόρων αλλά μόνο σε εξορθολογισμό δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα εξαλείφουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ώστε να εξομαλυνθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να γίνει εφικτή η προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Και πάνω απ’ όλα δεν έπρεπε να φθάσουμε σε 3ο Μνημόνιο διότι το Φεβρουάριο του 2015 έπρεπε να κλείσει η διαπραγμάτευση με τα μέτρα 2 δις που είχαν περιληφθεί στις προτάσεις της κυβέρνησης στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω», ανέφερε κατά την ομιλία του ο τέως Υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης.

Χαρακτήρισε υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις της Επιτροπής της Ε.Ε. για ρυθμό ανάπτυξης το 2017 της τάξης του 2,7% και περιέγραψε το βαρύ κλίμα που επικρατεί με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, την ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα, τα κόκκινα δάνεια, τις οφειλές του κράτους στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση της κατανάλωσης.

Ιδιαίτερα για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως «τα εισοδήματα των νοικοκυριών που έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα καθιστούν αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανείων τους» και πρότεινε τη ρεαλιστική πρόταση που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο επ. Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί, όπως είπε, και για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες.

Αναφορικά με τη χειμαζόμενη οικοδομική δραστηριότητα, τόνισε πως θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως 1) μείωση της φορολόγησης κατοχής της ακίνητης περιουσίας κατά 30% και σταδιακή μεταβίβασή της στην τοπική αυτοδιοίκηση με ανάλογη μείωση της αντίστοιχης επιχορήγησης, 2) διεύρυνση της έννοιας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, 3) Κατάργηση του υποχρεωτικού διακανονισμού ΦΠΑ για απόκτηση ή κατασκευή επενδυτικών αγαθών, 4) θέσπιση του συστήματος non domiciled κατοίκων με απαλλαγή των αλλοδαπών φυσικών προσώπων φορολογικών κατοίκων Ελλάδας από τη φορολόγηση των εισοδημάτων πηγής εξωτερικού.

Καταλήγοντας ο κ. Μαυραγάνης τόνισε πως η επανεκκίνηση της οικονομίας μας μπορεί να γίνει πράξη εφόσον γίνουν τα παρακάτω εννέα βασικά βήματα:

1.             Οι τράπεζες τακτοποιήσουν το θέμα των κόκκινων δανείων και λάβουν αποφάσεις γρήγορα μακριά από εσωστρεφείς αναζητήσεις.

2.             Εφαρμοσθούν ταχύτατα μεταρρυθμίσεις που εξαλείφουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και των επενδύσεων.

3.             Μειωθούν γρήγορα με προοπτική ολοκληρωτικής εξάλειψης στο 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

4.             Εφαρμοσθεί με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

5.             Αποφευχθούν πτωχεύσεις μεγάλης κλίμακας.

6.             Υλοποιηθεί εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο μέσω της γρήγορης και της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης απορρόφησης κονδυλίων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας μας.

7.             Επιβληθούν σε ευρεία έκταση οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και  πληρωμές.

8.             Εξορθολογισθούν συγκεκριμένες δαπάνες του Δημοσίου.

9.             Εφαρμοσθεί ένας οδικός χάρτης για τη μείωση της φορολογίας και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.

 

Την ανάγκη της μείωσης των φορολογικών βαρών, την δημιουργία κουλτούρας επιχειρηματικότητας και τη δυνατότητες για τους νέους σε όλα τα επίπεδα επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα». Επεσήμανε την ανάγκη για καινοτόμες ιδέες,  για προοπτική και κίνητρα στους νέους ώστε να ρισκάρουν και όχι να βαλτώνουν στο αντιεπιχειρηματικό και κρατικό σύστημα. Σημείωσε πως «η ιδιωτική οικονομία θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και όχι η συνταγή του Σύριζα». Κλείνοντας την ομιλία του εξήγησε γιατί η ΝΔ ζητά εκλογές, λέγοντας τα εξής: «Θέλουμε εκλογές όχι για να κατακτήσουμε την εξουσία αλλά για να αλλάξουμε τον αναπτυξιακό κώδικα της χώρας, για να βγούμε εμείς και τα παιδιά μας από τα μνημόνια, για να φέρουμε την αξιοκρατία στον τόπο που κάποιοι δεν θέλουν, για να φέρουμε επενδύσεις γιατί μπορούμε να το κάνουμε».

Την εκτίμηση ότι το 2017 θα γίνουν μειώσεις της τάξεως του 20-30% σε όλες τις νέες κύριες συντάξεις των Ελλήνων έκανε ο τέως Υπουργός Εργασίας, βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, ανεβαίνοντας στο βήμα, ασκώντας δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τα «ψέματα, προεκλογικά και μετεκλογικά που είπε στον Ελληνικό Λαό», αλλά και για την «καταστροφική διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς.

«Τα τελευταία δύο χρόνια γκρεμίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις γιατί σταμάτησαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η σημερινή συγκυβέρνηση εξαπάτησε ιδίως τη νέα γενιά της χώρας καθώς υποσχέθηκε νέες θέσεις εργασίας και αύξηση μισθών», ανέφερε και σημείωσε πως τα στοιχεία του προγράμματος ΕΡΓΑΝΗ του Οκτωβρίου 2016 είναι άκρως απογοητευτικά καθώς δείχνουν πως χάθηκαν 82.810.000 θέσεις απασχόλησης, μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την εθνική οικονομία, εκτιμώντας πως αποτελεί πρόδρομο σήμα. Χαρακτήρισε, εξοντωτικές τις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες που φθάνουν στο 37% και για τους αγρότες στο 27%, ενώ τόνισε πως η πορεία της οικονομίας χειροτερεύει.

«Εάν μας επέτρεπαν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση θα βγαίναμε από το μνημόνιο, και αυτό είναι μια απάντηση στους δραχμιστές», συνέχισε ο κ. Βρούτσης και υπεραμύνθηκε των πολιτικών κατά τη θητεία του στο Υπ. Εργασίας στην κοινωνική πολιτική, την κοινωνική Ασφάλιση, την απασχόληση και την κοινωνική πρόνοια και σημείωσε πως στόχος της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ είναι να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές για ενίσχυση της οικονομίας.

Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης κατά την ομιλία του για τον πρωτογενή τομέα καυτηρίασε την αύξηση κατά 275% των εισφορών στους αγρότες που επέβαλε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε με έμφαση πως «δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα αλλά η Αθήνα, πρέπει να ανατάξουμε τη δύναμη της περιφέρειας, να επενδύσουμε σε υποδομές, που θα φέρουν ανάπτυξη».

Στην αναπτυξιακή προοπτική που έχει η έλευση φοιτητών άλλων χωρών στην Ελλάδα για να σπουδάσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, καθηγητής, πρώην πρύτανης του Χαροκόπειου Παν/μίου, συνδέοντας την παιδεία με την επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Μια οικονομία μπορεί μέσω της καινοτομίας να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης» προσέθεσε ο Θεόδωρος Τσούμπελης, επιχειρηματίας και γεν. γραμματέας του Επιμελητηρίου μίλησε για την καινοτομία της οικονομίας και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχει προς την κατεύθυνση αυτή, ιδίως στην περιοχή μας που υπάρχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.

«Η αύξηση της ανεργίας αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνέπειες της κρίσης» ανέφερε ο  Γιάννης Καρβέλης, τομεάρχης Κοινωνικής Πολιτικής της ΝΟΔΕ Αχαΐας, προτείνοντας να δοθούν κίνητρα για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων, βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, επανεκπαίδευση των ανέργων κ.ά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου Ηλίας Παυλίδης τόνισε πως θα πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν την ατμομηχανή για να μπει η χώρα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ζητώντας στήριξη με προγράμματα, όπως ΕΣΠΑ για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και δεύτερη ευκαιρία για όσες εντάσσονται στον πτωχευτικό κώδικα.

Ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς αναφερόμενος στην οικοδομική δραστηριότητα ζήτησε δομημένη αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος στην αγορά των ακινήτων και κίνητρα για φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων.

Να αναφερθεί πως την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και πλήθος κόσμου.

Τέλος, να αναφερθεί πως χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε η πρώην Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέροντας πως εξαιτίας της ανικανότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι πολίτες περνούν δύσκολα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν γονατίσει, η ανεργία παραμένει υψηλή και οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη χώρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr