Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η τροπολογία που άναψε "φωτιές" στη Βουλή

Η τροπολογία που άναψε "φωτιές"...

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης με αντιπολίτευση που μιλάει για πραξικόπημα

Μια τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία ουσιαστικά δίνεται εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών για να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία, ή σύμβαση δανεισμού με την Κομισιόν, το ΔΝΤ ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να εισάγονται στη Βουλή προς κύρωση (όπως προβλεπόταν στο αρχικό νομοσχέδιο), αλλά προς "συζήτηση και ενημέρωση", καθώς θα "ισχύουν και θα εκτελούνται από της υπογραφής τους", άναψε φωτιές χθες στη Βουλή.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο ακόμα και για "συνταγματική εκτροπή" και "πραξικόπημα", ενώ λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή που έστειλε στον κ, Παπούλια ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της Δευτέρας, επικαλούμενος και την εν λόγω τροπολογία.

Η τροποποίηση αιτιολογήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ως αναγκαία "για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης", καθώς η εκταμίευση των 110 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνει "το συντομότερο δυνατόν".

"Σήμερα υπογράφω εγώ την δυνατότητα εκταμίευσης και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί. Τα όσα έχουν γίνει, είναι λοιπόν απολύτως ορθά", ανέφερε ο υπουργός, αποκρινόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, και συνέχισε: «Σε όλη την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη η υπόθεση της εκταμίευσης, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και το μικρό ακόμα αυτό θέμα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Το ζητούμενο είναι να γίνει εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Τα παιχνίδια του τύπου να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος δεν είναι της στιγμής.»

Από την ΝΔ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη. «Η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη. Μπορεί το προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο με δική του ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως, να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.

» Αν το πρόβλημα ήταν τυπικό, δεν υπήρχε λόγος να φέρει η κυβέρνηση τη ρύθμιση τελευταία στιγμή σε άλλο νομοσχέδιο. Εγείρονται κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα. Δεν μπορούν να έρχονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που τροποποιούν ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο. Αυτό θα πρέπει να μπει στο βιβλίο Γκίνες» είπε χαρακτηριστικά.

O βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε πως «δεν έφεραν χθες τη ρύθμιση, για να προλάβουν ονομαστική ψηφοφορία. Να σταματήσει εδώ η διαδικασία και να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του. Αλλιώς, να μας πείτε ότι η Βουλή είναι εδώ για να ενημερώνεται για τις συμφωνίες που υπογράφει ο υπουργός των Οικονομικών με το ΔΝΤ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.»

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η αντίδραση ήρθε από τον εκπρόσωπό του, Αστ.Ροντούλη: «Χθες υπερψηφίσαμε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με συναίσθηση ευθύνης. Απώτερος στόχος μας, ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι και μέσα στην αίθουσα υπάρχουν δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον.

» Ζητάτε υπευθυνότητα από τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον κι εσείς, που είστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει τους χειρισμούς αυτούς, έχετε μεταβάλει τους όρους συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να απαντήσετε γιατί οδηγήσατε τη Βουλή σε ψηφοφορίες; Στήθηκαν αμοιβαία, μηχανισμοί διαγραφών διαφωνούντων».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ.Παπαδημούλης χαρακτήρισε «βραδυφλεγή» την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας, αφού υπερψηφίστηκε το χθεσινό νομοσχέδιο, χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού της κυβέρνησης μέσω μιας διαδικασίας αναζήτησης 180 θετικών ψήφων, ή τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου.

Στη συνεδρίαση προσήλθε εκτάκτως και ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατήγγειλε «γελοιοποίηση των θεσμών» και «πραξικόπημα», «τη στιγμή που η κυβέρνηση υποτίθεται πως αναζητά ευρύτερες συναινέσεις». «Να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Οικονομικών να εξηγήσει τι συμβαίνει» επέμεινε ο κ. Τσίπρας.
Κατ' απαίτηση της πλειοψηφίας, ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Με αναλυτική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι «μόλις σήμερα το πρωί, μετά συνεπώς την ψήφιση του νόμου 3845/2010, και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων και την εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν την 19η Μαΐου, τέθηκε από τους αντισυμβαλλόμενους της χώρας μας, το νομικό ζήτημα της κύρωσης της δανειακής σύμβασης πριν υποβληθεί αίτημα εκταμίευσης της πρώτης δόσης, εκτός και αν προβλεπόταν ρητά με διάταξη νόμου, ότι η δανειακή σύμβαση καθίσταται δεσμευτική, εφαρμόζεται και ισχύει από την υπογραφή της.

»Ενώπιον αυτής της κατάστασης και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν την 19η Μαΐου, δηλαδή προκειμένου να διασφαλιστούν τα μείζονα εθνικά αγαθά που συνιστούν τη βάση και το σκοπό του νόμου 3845/2010, η Κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει στη Βουλή αναδιατύπωση της ψηφισμένης χθες διάταξης της παρ. 4 του πρώτου άρθρου του νόμου 3845/2010 με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

»Επιλέχθηκε η λύση της επανάληψης της ρύθμισης του ίδιου του άρθρου 36 παρ. 1 του Συντάγματος που διέπει τα σχετικά με τη συνομολόγηση συνθηκών, προβλέποντας ότι αυτές 'ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις'. Προστέθηκε επίσης ρητά η αυτονόητη ρήτρα, ότι οι δανειακές συμβάσεις ισχύουν και εφαρμόζονται από την υπογραφή τους, όπως συμβαίνει παγίως με όλες τις δανειακές συμβάσεις του Δημοσίου.

»Όπως, όμως, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, όπως είναι πολιτικά αναγκαίο και όπως προέβλεπε η αρχική διατύπωση του νόμου 3845/2010, όλες οι δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις θα υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή. Η πρώτη μάλιστα δανειακή σύμβαση θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες. Αυτός ο κοινοβουλευτικός χειρισμός ήταν συνεπώς αναγκαίος αν και προφανώς ασυνήθιστος λόγω της αναγκαστικής και ασυνήθιστης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, κινείται όμως σαφώς μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 36 του Συντάγματος που διέπει τα ζητήματα αυτά. Αυτά είναι τα πραγματικά πολιτικά και συνταγματικά δεδομένα. Όλες συνεπώς οι κατηγορίες που έσπευσαν να διατυπώσουν δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι εκτός πραγματικότητος».

Με πληροφορίες από το in.gr και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις