Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ευκαιρίες και προοπτικές του κλάδου τροφίμων και ποτών στην Αχαϊα

Ευκαιρίες και προοπτικές του κλάδου τροφ...

Εκδήλωση απο την εφημερίδα "Σύμβουλος Επιχειρήσεων"

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα της Αχαΐας «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» με αφορμή την κυκλοφορία της ετήσιας ειδικής έκδοσης, «ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ», διοργάνωσε με επιτυχία το βράδυ της Παρασκευής 19 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», εκδήλωση με θέμα «Κλάδος Τροφίμων και Ποτών: Ευκαιρίες και Προοπτικές στην Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα», στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες.

Στην ημερίδα έγιναν εισηγήσεις από τον κ. Αθανάσιο Πετρόπουλο, Αντινομάρχη Ανάπτυξης με θέμα «Οι παγκόσμιες διατροφικές κρίσεις ως η μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων», τον κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, εντεταλμένο σύμβουλο της «Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ» και τον κ. Βασίλειο Αμαξόπουλο, χημικό μηχανικό της ΕΛ.ΜΕ.ΣΥ. με θέμα «Επενδύοντας με επιτυχία στην Ποιότητα και την Υγιεινή της Διατροφής. Το παράδειγμα της ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ», ενώ οι κ.κ. Θεόδωρος Λουλούδης, Διευθύνων Σύμβουλος της DATA RC και Δημήτριος Καραγιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της HARCOS ΕΠΕ, παρουσίασαν έρευνα με θέμα «Οι προοπτικές ανάπτυξης του Οινογαστρονομικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Με την διοργάνωση αυτής της ημερίδας, ο «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» εγκαινιάζει μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα ακολουθούν την έκδοση των ειδικών αφιερωμάτων του, σε επιχειρηματικούς κλάδους της Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να δίνει ένα βήμα διαλόγου και να προκαλεί διεργασίες οι οποίες θα παράγουν θετικά αποτελέσματα για την Αχαΐα και την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Αντινομάρχης Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας αναφέρθηκε στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων, παρουσιάζοντας σημαντικά στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, οι προειδοποιήσεις στην Ε.Ε. για εντοπισμό προβληματικών τροφίμων από 698 το 1999, ανήλθαν στις 6.594 το 2006.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Μυκοτοξίνες (αφλατοξίνες και ωχρατοξίνη Α) σε ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδα, σιτηρά) με 874 ειδοποιήσεις.

Το 2003 ήταν τόσες οι επιστροφές φορτίων από το εξωτερικό που η Ελληνική Κυβέρνηση καθόρισε την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλα τα προς εξαγωγή φορτία.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, την ποιότητα σε ποσοστό 65% έναντι 42% των υπολοίπων Ευρωπαίων. Επιπλέον οι Έλληνες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ευαισθητοποιημένων Ευρωπαίων σχετικά με

τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας με ποσοστό 53%. Επεσήμανε ότι οι σύγχρονες τάσεις των Ελλήνων καταναλωτών μετά τις διατροφικές κρίσεις, είναι ευκαιρία για την Ελληνική βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να ισχυροποιήσει τις τοπικές ετικέτες, να κατευθύνει την παραγωγή προς τα φυσικά προϊόντα και να αναδείξει την Μεσογειακή Διατροφή.

Επιπλέον τόνισε ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να υιοθετήσουν διαδικασίες αυτοελέγχου με συστήματα ποιότητας (HACCP), να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό τους, να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγωγικές διαδικασίες και να χρησιμοποιούν ελεγμένες ελληνικές πρώτες ύλες οι οποίες έχουν περάσει από πρωτογενή έλεγχο στο χωράφι.

Ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας Εντεταλμένος Σύμβουλος Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ και ο κ. Βασίλειος Αμαξόπουλος, Χημικός Μηχανικός της Ελληνικής Μελετητικής Συμβουλευτικής (ΕΛ.ΜΕ.ΣΥ), παρουσίασαν το παράδειγμα της ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ, ως τοπικής επιχείρησης η οποία, επενδύοντας στην ποιότητα και την υγιεινή της διατροφής, διανύει μια επιτυχή επιχειρηματική πορεία για δεκαετίες.

Ο κ. Μαρλαφέκας περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο η εταιρεία έχει οργανώσει τον τρόπο λειτουργίας της και αποτελείται από τους άξονες προϊόν, προώθηση, τιμή και διανομή.

Όσον αφορά στο ίδιο το προϊόν, ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε ότι ο μοχλός της επιτυχίας της ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ βρίσκεται στον παράγοντα ποιότητα.

Ο κ. Αμαξόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι η ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ διαθέτει εδώ και αρκετά χρόνια τα πιστοποιητικά ποιότητας και ελέγχου ISO 9001, ΗΑCCP, ΕΛΟΤ 1416 και ISO 22000. Η εταιρεία εφαρμόζει αυστηρά κριτήρια ελέγχου και ποιότητας στην διαδικασία παραγωγής και διανομής τα οποία, επικεντρώνονται στον υπολογισμό της επικινδυνότητας σε όλα τα στάδια, στην λήψη προληπτικών μέτρων σε κρίσιμα και λειτουργικά σημεία, τα οποία εξαπλώνονται σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή.

Η ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ, όπως τόνισαν οι κ.κ. Μαρλαφέκας και Αμαξόπουλος, εφαρμόζει ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων της με διαρκείς ελέγχους, με στόχο να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών και να διαφυλαχθεί το εμπορικό όνομα της εταιρείας.

Ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης, διευθυντής της εταιρείας DATA RC τόνισε ότι μέσα από τις πολλές έρευνες αγοράς που έχουν γίνει στην περιοχή, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων και Ποτών, με σημαντικές προοπτικές στην μεταποίηση και το εμπόριο, οι οποίες έχουν μια πολύ καλή πορεία όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά.

Όμως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους marketing, ποιότητας και ελέγχου των προϊόντων τους, ενώ εμφανίζονται και επιφυλακτικές στο να επενδύσουν σε αυτού του είδους τις πολιτικές, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως λάθος, καθώς είναι καταγεγραμμένη η ανάγκη των καταναλωτών για ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα.

Ο κ. Λουλούδης, πρόσθεσε ότι εάν πάρουμε ως παράδειγμα επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υιοθετήσει αυτές τις πολιτικές, θα διαπιστώσουμε ότι έχουν κάνει άλματα στην εγχώρια αγορά τροφίμων και ποτών, ενώ μπαίνουν δυναμικά και στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Λουλούδη, ένας τομέας όπου μπορούν να αναπτυχθούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών της περιοχής, είναι ο οινογαστρονομικός τουρισμός. Μάλιστα ο διευθυντής της εταιρείας HARCOS ΕΠΕ, κ. Δημήτρης Καραγιάννης παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας με τίτλο «Οι προοπτικές ανάπτυξης Οινογαστρονομικού Τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Όπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης, στην Δυτική Ελλάδα, υπάρχουν κατα-πληκτικά πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, μοναδικοί αμπελώνες και κρασιά, όπως η τεντούρα, το μοσχάτο Ρίου, το Αγιωργίτικο, η Μαυροδάφνη και προϊόντα όπως το αυγοτάραχο, η ροδοζάχαρη, η φέτα Καλαβρύτων, το ελαιόλαδο Ολυμπίας, ελιές, πορτοκάλια, αλλά και  πολλά άλλα προϊόντα που περιμένουν την αναγνώριση τους όπως για παράδειγμα ο χειροποίητος κουσκουσές της Ηλείας (Λεχαινά-Ανδραβίδα) με τις παραλλαγές του. Η καταγραφή της πελοποννησιακής γαστρονομίας και η επιστημονική τεκμηρίωσή της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία ενός μοναδικού brand «πελοποννησιακής γαστρονομίας».

Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σημαντικότατα οφέλη για την τουριστική βιομηχανία του τόπου αλλά και την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα αφού τεχνοτροπίες και προϊόντα θα αποκτήσουν επιπρόσθετη αξία όπως έγινε και στην περίπτωση της Κρήτης.

Η δημιουργία τουριστικών πακέτων με βάση την γαστρονομία και συνδυαστικά με άλλα είδη τουρισμού, (ενέργεια που αποτελεί και απαίτηση των επισκεπτών της περιοχής), είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης αλλά και βασικός τρόπος οικονομικής ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας στην ύπαιθρο.

Η συνεργασία των δυο περιφερειών (Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου), μαζί με τα επιμελητήρια, τα ΚΕΤΑ, και τους επιχειρηματικούς συλλόγους του κλάδου φιλοξενίας και εστίασης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη σωστού οινογαστρονομικού προϊόντος στην Πελοπόννησο.

Τέλος, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι η δημιουργία σχολής ΟΤΕΚ (με ειδικότητες μαγείρων, σερβιτόρων, οινοχόων, ξεναγών κλπ) στην περιφέρεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πάγια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας από την πολιτεία, για την ορθή ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Στην ημερίδα του «ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» παραβρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις, εκπρόσωποι επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών και φορείς όπως οι βουλευτές Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Νίκος Νικολόπουλος (Ν.Δ.), ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της Ε.Ε. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ. Φαίδων Κουνινιώτης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΒΠ&ΔΕ κ. Αθανάσιος Κούστας και ο διευθυντής του φορέα κ. Σοφοκλής Κολαϊτης, το μέλος του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Σιγαλός, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πάτρας, καθηγητής κ. Πέτρος Γρουμπός, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής κ. Απόστολος Βανταράκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διακινητών Ποτών και Αναψυκτικών κ. Θεόδωρος

Κωνσταντακόπουλος, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας κ. Κώστας Τρίγγος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Άγγελος Ρούβαλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκος Κουτσαντώνης, η διευθύντρια του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος κα Ιωάννα Τσιλιγιάννη, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Νίκος Θωμόπουλος και κα Αντωνία Κονταξή, η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Γεωργίας κα Δήμητρα Μπουχάγιερ, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Πολίτης, κ.ά.

Χορηγοί της ημερίδας ήταν οι επιχειρήσεις, Ν. Αρβανιτόπουλος & Σια ΟΕ, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα και Ξενοδοχείο «Βυζαντινό».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά