ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κατασκοπεία στη Σούδα: Σε «απευθείας επικοινωνία» με το Ιράν ο Γεωργιανός

Κοινοποίηση
Tweet

Ο άνδρας, αζέρικης καταγωγής, φέρεται να επικοινωνούσε μαζί τους μέσω ειδικής εφαρμογής

22: 26 Απευθείας επικοινωνία με πηγές στο Ιράν είχε ο 36χρονος Γεωργιανός που συνελήφθη σήμερα στο «Ελ. Βενιζέλος» για κατασκοπεία στη Σούδα. 

Ο άνδρας, αζέρικης καταγωγής, φέρεται να επικοινωνούσε μέσω ειδικής εφαρμογής με άτομα στο Ιράν ενώ στο κινητό του βρέθηκαν πλήθος φωτογραφιών από τον ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, σύμφωνα με την kathimerini.gr

Στις 3 Φεβρουαρίου ο άνδρας είχε πετάξει από το Ντίσελντορφ στην Αθήνα, παίρνοντας αυθημερόν άλλο αεροπλάνο για τα Χανιά, όπου διέμεινε σε ξενοδοχείο έως τις 10 του μήνα. Εκείνη την ημέρα διάλεξε άλλο ξενοδοχείο με θέα στον ναύσταθμο Κρήτης και, έξι ημέρες αργότερα, επιχείρησε να κλείσει ξενοδοχείο με ακόμα πιο ανεμπόδιστη θέα στη ναυτική βάση. 

Στις 24 Φεβρουαρίου είχε γίνει αντιληπτός από στελέχη της ΕΥΠ να κυκλοφορεί με νοικιασμένο αυτοκίνητο γύρω από τον κόλπο της Σούδας προκειμένου να βγάλει φωτογραφίες.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ
Τις τελευταίες ημέρες, ο εν λόγω άνδρας βρισκόταν υπό παρακολούθηση από αξιωματούχους της ΕΥΠ. Χθες ταξίδεψε από την Κρήτη στην πρωτεύουσα και σήμερα μετέβη εκ νέου στο «Ελ. Βενιζέλος». Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν σκόπευε να ξαναταξιδέψει ο ίδιος ή αν περίμενε την άφιξη τρίτου προσώπου.

Μεταξύ άλλων, ερευνάται αν ο άνδρας είχε καταγράψει και κινήσεις του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford.

21:20 Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για κατασκοπεία στη Σούδα προχώρησαν οι ελληνικές αρχές. Πρόκειται για έναν Γεωργιανό, αζερικής καταγωγής, ο οποίος βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες υπό παρακολούθηση από αξιωματούχους της ΕΥΠ και προσήχθη, στην Αθήνα, λίγο μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις έρευνες έχουν προκύψει ευρήματα που ενισχύουν τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε αναπτύξει κατασκοπευτική δράση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το είδος και τη φύση των ευρημάτων. 

Στην ΕΥΠ, πάντως, «βλέπουν» σημαντικές ομοιότητες με την υπόθεση του 26χρονου Αζέρου, ο οποίος συνελήφθη το περσινό καλοκαίρι και προφυλακίστηκε για κατασκοπεία στη Σούδα. O 26χρονος φέρεται να φωτογράφιζε τη ναυτική βάση της Σούδας και τις κινήσεις πολεμικών πλοίων στον ναύσταθμο. Είχε έρθει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2025 και στην Κρήτη εγκαταστάθηκε στις 18 Ιουνίου του ίδιου έτους. Στο νησί μίσθωσε δωμάτιο ξενοδοχείου με θέα τον ναύσταθμο της Σούδας καταβάλλοντας σε μετρητά το αντίτιμο για έναν μήνα.

Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η κυπριακή αστυνομία είχε προχωρήσει στη σύλληψη ενός υπηκόου Αζερμπαϊτζάν στην Πάφο. Ο ύποπτος, ηλικίας περίπου 40 ετών, φέρεται να φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Λεμεσό και Πάφο, με τις πληροφορίες που είχαν αποτυπωθεί σε επίσημα δικαστικά έγγραφα να κάνουν λόγο για «επαφή του με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν – IRGC». Τυπικά, οι δύο υποθέσεις δεν συνδέονταν μεταξύ τους. Αρμόδιοι Ελληνες αξιωματούχοι, ωστόσο, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες σε Ελλάδα και Κύπρο να αποτελούσαν μέλη του ίδιου δικτύου κατασκοπείας, που ενεργούσε υπό τις εντολές του Ιράν και συγκεκριμένα των Φρουρών της Επανάστασης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις