ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Ε.Ε θεωρεί μεγάλη τη διορία του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία- «Απολύτως απαράδεκτη» λένε τα κράτη μέλη

Κοινοποίηση
Tweet

Οι τελευταίες εξελίξεις

Η διορία των 50 ημερών που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία είναι «πολύ μεγάλη» τη στιγμή που «αθώοι πολίτες πεθαίνουν καθημερινά» την Ουκρανία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

«Είναι πολύ θετικό, ο πρόεδρος Τραμπ υιοθετεί σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, 50 ημέρες είναι πολύ καιρός, αν δούμε ότι (σ.σ. οι Ρώσοι) σκοτώνουν επίσης αθώους πολίτες καθημερινά», είπε στους δημοσιογράφους η Κάλας.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δίνει διορία 50 ημερών στη Ρωσία για να βάλει τέλος στον πόλεμο με την Ουκρανία, απειλώντας ότι στη συνέχεια θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και στις χώρες που συνεργάζονται μαζί της. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τον μαζικό επανεξοπλισμό της Ουκρανίας, μέσω του ΝΑΤΟ.

«Είμαι απογοητευμένος από τον πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν, επειδή νόμιζα ότι θα είχαμε μια συμφωνία πριν από δύο μήνες αλλά δεν φαίνεται να υλοποιείται», είπε ο Τραμπ προσθέτοντας ότι «κατά συνέπεια, θα επιβάλουμε δευτερεύοντες δασμούς», δηλαδή στους συμμάχους της Ρωσίας. «Εάν δεν έχουμε μια συμφωνία μέσα σε 50 ημέρες, είναι πολύ απλό, (οι δασμοί) θα ανέλθουν στο 100%, έτσι είναι», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία θα λάβει μεγάλη ποσότητα όπλων για να ενισχύσει τις γραμμές της. Ο Τραμπ είπε ότι στρατιωτικός εξοπλισμός «αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αγοραστεί από τις ΗΠΑ, θα δοθεί στο ΝΑΤΟ» και από εκεί θα αναπτυχθεί γρήγορα στο πεδίο της μάχης, τονίζοντας ότι «δεν θα στοιχίσει ούτε σεντ» στους Αμερικανούς φορολογουμένους.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε που βρισκόταν στην Ουάσινγκτον και παρέστη στη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ, σημείωσε ότι η Ουκρανία θα αποκτήσει «πολύ μεγάλο αριθμό» μέσων για την αντιαεροπορική άμυνά της, καθώς επίσης και «πυραύλους και πυρομαχικά».

Το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ έδινε αντικρουόμενες ενδείξεις για τις προθέσεις του όσον αφορά την Ουκρανία και μάλιστα το Πεντάγωνο κάποια στιγμή αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο. Σήμερα όμως εμφανίστηκε ανυπόμονος, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «δυσαρεστημένος» με τον Πούτιν.

«Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια συμφωνία, περίπου τέσσερις φορές» αλλά, κάθε φορά, ο Πούτιν συνέχιζε να βομβαρδίζει την Ουκρανία, είπε, αφηγούμενος μια συνομιλία που είχε με την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ. «Επιστρέφω στο σπίτι μου και λέω στην πρώτη κυρία: Μίλησα με τον Βλαντίμιρ σήμερα, είχαμε μια θαυμάσια συνομιλία. Και εκείνη απαντά: Αλήθεια; Μόλις έπληξαν άλλη μια πόλη».

Σε θέση... μάχης η Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ένα δεύτερο κατάλογο αντίμετρων αξίας περίπου 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε περίπτωση αποτυχίας των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου, ο Επίτροπος Σέφτσοβιτς δήλωσε ότι η ΕΕ πρώτα θα διαπραγματευτεί, αλλά ταυτόχρονα θα προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. «Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διατλαντική μας σχέση αξίζει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα οδηγήσει σε μια ανανεωμένη σταθερότητα και συνεργασία», ανέφερε ο Μ. Σέφτσοβιτς, ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα εντός της ημέρας θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους του. «Η ΕΕ δεν εγκαταλείπει ποτέ χωρίς πραγματική προσπάθεια, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη σκληρή δουλειά που έχει καταβληθεί, το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη μιας συμφωνίας και τα σαφή οφέλη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων», σημείωσε.

Σχετικά με τα «μέτρα επανεξισορρόπησης», ο Μ. Σέφτσοβιτς τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα αποτελέσματα», συμπεριλαμβανομένων, εάν είναι απαραίτητο, να εφαρμοστούν από την πλευρά της ΕΕ «καλά μελετημένα αναλογικά μέτρα για την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διατλαντική μας σχέση».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, υπενθύμισε ότι το πακέτο με τα αντίμετρα της ΕΕ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο (ύψους 21 δισεκ. ευρώ) έχει ανασταλεί μέχρι την 1η Αυγούστου και σήμερα η Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη-μέλη της ΕΕ την πρότασή της για ένα δεύτερο κατάλογο αντίμετρων σε αμερικανικά προϊόντα, αξίας περίπου 72 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν εξαντλεί την εργαλειοθήκη μας και κάθε εργαλείο παραμένει στο τραπέζι».

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν την απειλή του Προέδρου των ΗΠΑ, για δασμούς 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα, «απολύτως απαράδεκτη».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις