Σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ συμπαρουσιάζονται αρχαιότητες με σύγχρονα έργα του Michael Rakowitz από ιρακινές εφημερίδες και συσκευασίες τροφίμων
Διάλογος αρχαιοτήτων και σύγχρονων εικαστικών έργων στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι 31/10 η έκθεση «Allspice» που φέρνει κοντά ιστορικά εκθέματα από Ελλάδα, περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με τη δουλειά του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Michael Rakowitz.
Η εκδήλωση υλοποιείται με τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Ακρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών που συνέπραξαν με τον οργανισμό ΝΕΟΝ. Μάλιστα θα εξελιχθεί ως τριλογία καθώς έπεται συνέχεια στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, στη δυτική του πλευρά προς την οδό Μητσαίων, για να καταλήξει, το 2026, στο Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.
Τα εκθέματα μνημονεύουν την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων (πόλεμοι, λεηλασίες, κλοπές, αποικιοκρατία, μετανάστευση), και παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο τη μοίρα των εμπόλεμων περιοχών, αλλά και τα μάταια ταξίδια διωγμένων ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών. Η επιμέλεια είναι του καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη, γενικού Διευθυντή Μουσείου Ακρόπολης και της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ.
Όπως θα δει το κοινό στην αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης ξεδιπλώνεται η ιστορία της αποικιοκρατίας και της αρπαγής λεηλατημένων μουσείων από τον Michael Rakowitz. Ο καλλιτέχνης αναφέρεται σε ένα συνεχιζόμενο και ανοικτό πολιτιστικό τραύμα που συμβαίνει, σε όλο τον κόσμο: Αντικείμενα που αποτελούν την πολιτιστική μνήμη ενός λαού και συνθέτουν το πνεύμα μιας χώρας, γίνονται αντικείμενα κλοπής, συναλλαγής, καταστροφής και εξαφάνισης. Ο τίτλος της έκθεσης Allspice (μπαχάρι) αναφέρεται, κυριολεκτικά, στις χειρόγραφες συνταγές της μητέρας του.
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Ανατρέχοντας στις ιρακινές συνταγές της μητέρας μου, ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά είναι το μπαχάρι. Αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά και κυρίαρχες γεύσεις στο ιρακινό μπαχαρικό μείγμα baharat και, όταν δεν είναι διαθέσιμα τα υπόλοιπα μπαχαρικά, λειτουργεί ως υποκατάστατο, διατηρώντας την γευστική ταυτότητα της συνταγής. Η λέξη υποκατάστατο- substitute προέρχεται από το λατινικό substituere, που προέρχεται από το statuere, του οποίου το ουσιαστικό παράγωγο είναι το statua, ή άγαλμα —έννοιες κεντρικές στην εργασία μου, ως γλύπτης, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δημιουργώντας γλυπτά που αποτελούν «υποκατάστατα» άλλων γλυπτών που έχουν εξαφανιστεί ή καταστραφεί».
Τα νέα γλυπτά γίνονται από πεπιεσμένο χαρτί, σύγχρονες εφημερίδες της Μέσης Ανατολής και συσκευασίες τροφίμων του Βόρειου Ιράκ. Τα αναλώσιμα υλικά υπογραμμίζουν ακριβώς την απουσία των πρωτότυπων αντικειμένων που λείπουν.
Ο Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης εξηγεί:«Για τις αρχαιότητες θα πρέπει κανείς να κάνει τον βασικό διαχωρισμό: είναι πρόσφυγες ή αιχμάλωτοι; Έως ότου υπάρξει αποκαταστατική Δικαιοσύνη, τα έργα του Rakowitz, είτε αυτά που είναι ολόκληρα είτε αποτελούνται από τμήματα διαμελισμένων αγαλμάτων, αρχιτεκτονικών συνόλων ή από «επανεμφανίσεις», παραμένουν ουσιαστικά σκιές και φαντάσματα με ένα άρωμα μνήμης και «ανθρωπιάς», που λειτουργούν και ως υπόμνηση της απώλειας χιλιάδων αντικειμένων, που κινούνται μεταφερόμενα από έκθεση σε έκθεση κι από χώρα σε χώρα, ευαισθητοποιώντας συνειδήσεις έως την επιδιωκόμενη αποκατάσταση της Δικαιοσύνης».
Είναι εφανές βέβαια πως η έκθεση λειτουργεί ως επίκαιρη αλληγορία καθώς τα Μάρμαρα του Παρθενών ακόμα λείπουν… Μην τη χάσετε.
«Thong», το πλέον καλοκαιρινό shoe trend (τύπου σαγιονάρα ή flip flop)
50 χρόνια Zara με 50 πασίγνωστα μοντέλα μπροστά στο φακό του Steven Meisel
Φλας στο λαμπερό, «νησιώτικο» opening της Zeus+Dione στην Astir Marina Bουλιαγμένης
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr