ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου για να αποφευχθούν παραγραφές αδικημάτων για το Μάτι

Κοινοποίηση
Tweet

Οι πράξεις που σχετίζονται με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι παραγράφονται στα 8 έτη, χρόνος ελάχιστος για να εκδικαστεί το εφετείο

Σε μια προσπάθεια να γίνει επίσπευση της διαδικασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η δευτεροβάθμια δίκη για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι προτού επέλθει παραγραφή, προχωρά η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιω. Κλάπα, μετά τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανώτατη δικαστική λειτουργός αναμένεται να ζητήσει από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό, την επίσπευση της διαδικασίας της καθαρογραφής της πρωτόδικης απόφασης που εκφωνήθηκε το πρωί, πράγμα το οποίο θα γίνει με σειρά ενεργειών. Μεταξύ αυτών και η απαλλαγή της προέδρου της έδρας από κάθε άλλη υποχρέωση για το μήνα Μάιο, έτσι ώστε να μπορέσει να συντάξει σε εύλογο χρόνο το σκεπτικό της απόφασης με το οποίο καταδικάστηκαν μόλις 6 κατηγορούμενοι ενώ απηλλάγησαν 15 άτομα.

Αφορμή για την κινητοποίηση του Αρείου Πάγου είναι το γεγονός ότι οι πράξεις που σχετίζονται με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι παραγράφονται στα 8 έτη – καθώς είναι στο σύνολό τους πλημμεληματικές –  χρόνος ελάχιστος για να εκδικαστεί το εφετείο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πρωτοβάθμια δίκη διήρκησε 18 μήνες. Η απελευθέρωση της προέδρου από άλλα καθήκοντα έχει σαν απώτερο στόχο μέχρι τον Ιούνιο η Εισαγγελία να είναι σε θέση να προσδιορίσει – πιθανότατα με το νέο δικαστικό έτος – τη δίκη σε δεύτερο βαθμό, εφόσον φυσικά ασκηθούν σχετικές εφέσεις από κατηγορούμενους.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η πλευρά της υποστήριξη της κατηγορίας και οι συγγενείς των θυμάτων θα ζητήσουν με σχετικές αιτήσεις να ασκηθεί έφεση από τον εισαγγελέα τόσο ως προς το σκέλος των αθωωθέντων όσο και των καταδικασθέντων.

Οργή λαού για τις ποινές “χάδι”
Αντιδράσεις στους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους των ανθρώπων που έφυγαν με αυτόν τον τρόπο από τη ζωή, προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης, βάσει της οποίας οι ποινές που επιβλήθηκαν στους έξι καταδικασθέντες μετατράπηκαν σε χρηματικές, κατά 10 ευρώ ημερησίως.

Σε έξαλλη κατάσταση συγγενείς και φίλοι επιχείρησαν να επιτεθούν κατά του προεδρείου και των κατηγορούμενων, οι οποίοι χρειάστηκε να φυγαδευθούν όταν άρχισαν να πετάνε καρέκλες εναντίον τους.

Μάλιστα, οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός ατόμου που πέταξε καρέκλα. Με ανάρτησή του στο facebook, o Άγγελος Κοντοθάνος ανέλαβε την ευθύνη για την παραπάνω ενέργεια, εξηγώντας πως πέταξε την καρέκλα κατά του Βασίλη Ματθαιόπουλου, τότε υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εξερχόμενοι από τη δικαστική αίθουσα, συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στη δικαιοσύνη για την απόφαση.

Οι ποινές στους έξι
Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης από 111 έως απο 3 έτη στους 6 καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής που οδήγησε στον θάνατο 104 πολίτες.

Αν και οι ποινές μπορεί να φαντάζουν σημαντικές ως έτη, ωστόσο εκτιτέα από αυτά είναι μόλις τα 5 έτη, ενώ με την μετατροπή της ποινής σε χρηματική, οι καταδικασθέντες χρειάζεται μόνο να καταβάλουν τα ποσά που θα προκύψουν.

«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε μια κοπέλα αποχωρώντας.

Χαροκαμένες μάνες φώναξαν σε βάρος όλων των παραγόντων, από τους δικηγόρους έως τους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα ποινές εξαγοράσιμες επιβλήθηκαν στους:

Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη.
Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών
Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη
Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη
Χαράλαμπο Χιόνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη
Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

ΠΗΓΗ news247.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις