ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: «Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί»- Η νεανική παραβατικότητα, η διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα και η επόμενη μέρα

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Τι λέει η εκπαιδευτική κοινότητα για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Πάτρας μετά τις αποκαλύψεις για διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε σχολικό συγκρότημα.

Η αστυνομία και συγκεκριμένα το Τμήμα Διώξης Ναρκωτικών Πατρών  προχώρησε το Σάββατο σε  αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά 19 άτομα ενώ μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται και τέσσερις ανήλικοι ηλικίας 14,15,17 αλλά και μια μαθήτρια Λυκείου της Πάτρας, που παρέλαβε ναρκωτικά από την εγκληματική οργάνωση, για ιδία χρήση.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή, «πρόκειται για ενέργειες της αστυνομίας. Αναφορά από το σχολείο δεν υπήρχε. Όταν κάποιος αντιληφθεί ότι κάτι παράνομο συμβαίνει μέσα σε ένα σχολείο πρέπει να κάνει μία γραπτή αναφορά στον σύμβουλο εκπαίδευσης, ενημερώνεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας και ενημερώνεται όποια άλλη υπηρεσία χρειάζεται. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είχα κάποια ενημέρωση από τις σχολικές μονάδες.

Θεωρώ ότι η μέρα που αποφάσισε να επιχειρήσει η αστυνομία δεν ήταν τυχαία, έπραξε σωστά να το κάνει αφού το σχολείο είχε κλείσει για την περίοδο του Πάσχα. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο, ο ρόλος μας είναι πρωτίστως παιδαγωγικός. Οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την ομαλή επαναλειτουργία  και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Ήδη έχει γίνει συνάντηση σήμερα  με τους διευθυντές των σχολείων και τους σύμβουλους εκπαίδευσης που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των σχολείων, θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση την Μ. Τετάρτη αλλά και με το άνοιγμα των σχολείων. Ενεργοποιούνται όλοι οι θεσμοί για την αντιμετώπιση του πράγματος. Το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα γενικότερα στα σχολεία και το τι συμβαίνει με τους μαθητές είναι ένα σύνθετο θέμα, πολύπλοκο. Πρέπει κανείς όταν το αγγίζει να το αναλύει σε βάθος, δεν είναι απλό. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας θα το προσεγγίσουμε παιδαγωγικά αλλά και διοικητικά».

 

 

Έχει κοινωνικά αίτια το πρόβλημα, δε το γέννησε το σχολείο. Είναι δημιούργημα της κοινωνίας που ήρθε στα σχολεία και τώρα πρέπει να το διαχειριστούν μόνα τους. Αν δεν αλλάξει κάτι θα αντιμετωπίσουμε πολύ άσχημες καταστάσεις

Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αχαΐας, Βασίλης Δημόπουλος, «αυτό που συνέβη είναι αστυνομική υπόθεση. Το άσχημο είναι ότι αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις, αυτά τα κυκλώματα ψάχνουν να βρουν πελατεία και μέσα στα σχολεία. Κάνουν μαθητές βαποράκια και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους σχολικούς χώρους για να πουλήσουν. Αυτό που συνέβη στην Πάτρα, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάπου. Και φυσικά δε σημαίνει ότι συμβαίνει μόνο στην Πάτρα ή μόνο σε ένα σχολικό συγκρότημα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι τέτοια κυκλώματα προσπαθούν να μπαίνουν σε σχολεία. Πριν δέκα μέρες σε εκδήλωση για την υπεράσπιση του  ΚΕΘΕΑ,  ακούσαμε ότι έχουμε άτομα σε σχολική ηλικία που είναι εξαρτημένα και ότι τα κυκλώματα που λειτουργούν προσπαθούν να διεισδύουν σε σχολικούς χώρους. Θα πρέπει η Πολιτεία και το Υπουργείο να το δει αυτό το ζήτημα. Η νεανική παραβατικότητα δίνει χώρο. Όσο αυξάνεται, δίνει χώρο στα κυκλώματα να λειτουργούν».

Ο κ. Δημόπουλος μάλιστα έκανε λόγο και για την αρχή της παραβατικότητας σε μαθητές.  «Το θέμα της νεανικής παραβατικότητας και της εφηβικής βίας  έχει ξεκινήσει πριν την πανδημία. Το πρώτο μαχαίρωμα που έγινε σε σχολείο ήταν στο σχολείο μου, το 15ο Γυμνάσιο, το 2018. Από τότε κατέγραφα περιστατικά βίας σε σχολεία τα οποία είχα δημοσιεύσει, τα είχα δώσει στον προϊστάμενο. Τα φαινόμενα αυτά δεν εκδηλώθηκαν όσο είχαμε την πανδημία αφού ήμασταν κλεισμένοι μέσα, αλλά μετά. Πρέπει να βρεθούν τα αίτια, δεν αντιμετωπίζεται με μία πλατφόρμα που έφτιαξε το Υπουργείο παιδείας. Έχει κοινωνικά αίτια το πρόβλημα, δε το γέννησε το σχολείο. Είναι δημιούργημα της κοινωνίας που ήρθε στα σχολεία και τώρα πρέπει να το διαχειριστούν μόνα τους. Αν δεν αλλάξει κάτι θα αντιμετωπίσουμε πολύ άσχημες καταστάσεις.

Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι μετά την επιστροφή στα σχολεία, οι μαθητές και οι γονείς να αισθανθούνε ασφάλεια στο σχολείο. Αυτό πρέπει να φροντίσουν οι φορείς της εκπαίδευσης το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να γίνει μία συνάντηση με τους γονείς για να υπάρξει ενημέρωση τους. Η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της» καταλήγει ο κ. Δημόπουλος.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις