ΣΙΝΕΜΑ

/

Θλίψη στο Γαλλικό σινεμά - Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Λοράν Καντέ στα 63 του χρόνια

Κοινοποίηση
Tweet

Ήταν δημιουργός του τιμημένου με Χρυσό Φοίνικα των Καννών, φιλμ "Ανάμεσα στους Τοίχους"

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ, η δυσάρεστη είδηση για τον βραβευμένο Γάλλο σκηνοθέτη Λοράν Καντέ, τιμημένο με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών για το «Ανάμεσα στους Τοίχους» το 2008, ότι έφυγε από τη ζωή στα 63 του μόλις χρόνια.

Ο Λοράν Καντέ είχε γεννηθεί την 1η Απριλίου 1961, στην περιοχή Melle, της Γαλλίας και απεβίωσε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, στο Παρίσι, από μια αρρώστια.

Γνωστός για το «Ανάμεσα στους Τοίχους - Entre les murs», μια από τις ωραιότερες ταινίες που κέρδισαν ποτέ το Χρυσό Φοίνικα το 2008 στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, ο Λοράν Καντέ υπήρξε ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους σκηνοθέτες, με έντονο το ανθρώπινο, ουμανιστικό στοιχείο, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε.

Από τις γνωστότερες και στο ελληνικό κοινό, ταινίες του, ήταν το «Ελεύθερος Ωραρίου - L'Emploi du temps» παραγωγής 2001 με τους Aurélien Recoing, Karin Viard που είχε παιχθεί στα Φεστιβάλ Βενετίας, Τορόντο και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης.

Οι τελευταίες ταινίες του που βγήκαν στις ελληνικές αίθουσες ήταν το «Επιστροφή στην Ιθάκη» του 2015, φιλμ που είχε κάνει την πρεμιέρα του στο 71ο Φεστιβάλ της Βενετίας και το «Ατελιέ - The Workshop -L'Atelier» με την Marina Foïs, που είχε προβληθεί στο τμήμα Un Certain Regard – Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών το 2017.

Το 2018 ο Λοράν Καντέ είχε μιλήσει στο σάιτ flix.gr με αφορμή το «Ατελιέ» και είχε πει τα εξής:

«Θεωρητικά υπάρχουν τόσοι τρόποι για να εκφραστείς στις μέρες μας- τα social media θα έλεγε κάποιος- αλλά νιώθετε ότι μια γενιά δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να εκφραστεί με έναν τρόπο πιο ουσιώδη και αληθινό;

Σίγουρα δεν έχουν χώρο για να το κάνουν, ή τον χρόνο, ή την διάθεση, η τον τρόπο ναι. Συγκινήθηκα πολύ από έναν νεαρό ηθοποιό ο οποίος μου είπε στο τέλος των γυρισμάτων «σας ευχαριστώ για το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής μου. Ήταν η πρώτη φορά που μίλησα τόσο πολύ. Συνήθως με τους φίλους μου αστειευόμαστε και κάνουμε πλάκα, αλλά ποτέ δεν μιλάμε για τα σοβαρά πράγματα». Και για μένα αυτό είναι που δίνει νόημα σε μια ταινία σαν αυτή, στην δουλειά μου, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορώ να κάνω».

H τελευταία του ταινία, ο «Αρθούρος Ράμπο» είχε προβληθεί στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2021.

O Λοράν Καντέ ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας με τίτλο «Enzo» με πρωταγωνιστές την Ελοντί Μπουσέ και τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Για την ταινία «Αρθούρος Ράμπο - Arthur Rambo» του Λοράν Καντέ, η Λήδα Γαλανού είχε γράψει στο flix.gr:

Ο Καρίμ είναι ένα λαμπερό, μαγνητικό πλάσμα. Νέος, όμορφος, συναισθηματικός, σέξι, έχει μόλις κυκλοφορήσει ένα βιβλίο για τη ζωή του «ξένου», για το βίωμα της πρώτης και δεύτερης γενιάς Αράβων μεταναστών στη Γαλλία, για τη μητέρα του, που έχει συγκλονίσει και συγκινήσει από τους αυστηρότερους βιβλιοκριτικούς ως την κυρία που θα καθίσει δίπλα του στο λεωφορείο. Παράλληλα, ο Καρίμ έχει ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι, τους κολλητούς του, την μποτιτσελική κοπέλα του. Είναι ο νέος βασιλιάς του κόσμου.

Μέχρι τη μέρα που κάποιος ξαναφέρνει στην επιφάνεια... τον Αρθούρο Ράμπο. Την εφηβική περσόνα που είχε υιοθετήσει ο Καρίμ στο τουίτερ, ένα σαρωτικό τρολ που κορόιδευε με μίσος τους πάντες, Εβραίους, γυναίκες, χοντρούς, Ισλαμιστές, αντιφασίστες, με τη μεγαλύτερη χυδαιότητα. Ενα ακραίο προφίλ χωρίς όρια ηθικής. Ο κύκλος κι η φήμη του καταρρέει: «Μέσα σε λίγα λεπτά, μετατράπηκα σε παρία», λέει ο Καρίμ, με ειλικρινή απορία. Γι' αυτόν, ο Αρθούρος Ράμπο ήταν μόνο ένα πείραμα, ένα παιχνίδι, για να προκαλέσει την alt-right και να καταδείξει το δικό της μίσος. Γιατί κανείς δεν το καταλαβαίνει;

Ο Λοράν Καντέ, του «Ελεύθερος Ωραρίου», του «Ανάμεσα στους Τοίχους», πιο πρόσφατα του «Ατελιέ», απ' όπου δανείστηκε και τον υπέροχο Ραμπά Ναΐτ Ουφελά, τον πρωταγωνιστή του, κάνει ένα σινεμά με ξεκάθαρη ταυτότητα: σύγχρονο, μια ποικιλόμορφη απεικόνιση της σημερινής γαλλικής ζωής, ανθρωποκεντρικό και ανθρωπιστικό, κριτικό, συνειδησιακό - κι η νέα ταινία του σ' αυτά τα χαρακτηριστικά ακουμπά. Η αισθητική του είναι επιμελημένα σκοτεινή, είτε κινηματογραφεί στα κοσμικά πάρτι, είτε στις πολυκατοικίες των μπανλιέ όπου ο Καρίμ μεγάλωσε. Η δομή του είναι γραμμική και σύντομη: μια σειρά από συναντήσεις του Καρίμ με τα πρόσωπα της ζωής του, την κοπέλα του, τη μαμά και τον αδελφό του, τον ατζέντη του, τη μέντορά του. Μια σειρά από «ζευγάρια» ανθρώπων, αλλά και κατηγοριών / απολογιών.

Όσο αστραπιαία είναι η άνοδος και η πτώση του Καρίμ, όσο γοργός είναι ο ρυθμός της ταινίας, τόσο, σε σημεία, προδίδει μια ελαφριά αρτηριοσκλήρωση του Καντέ, είτε στην εμφάνιση των τουίτ στη οθόνη, είτε στην επιλογή του η ιδανική συγγραφέας μέντορας να γράφει ακόμα με πένα σε χαρτί: είναι ένας σκηνοθέτης που διαμορφώθηκε στην προηγούμενη γενιά και η αποτύπωση της κουλτούρας του ίντερνετ του είναι ξένη. Με τον ίδιο τρόπο, χαϊδεύει την ταινία του με μια διακριτική συγκατάβαση, έναν έξυπνα διατυπωμένο διδακτισμό. Σε μια ιστορία σημερινή, καίρια, συγκρουσιακή (εμπνευσμένη, μάλιστα, από την πραγματική περίπτωση του Μεχντί Μεκλάτ), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία με ποια πλευρά τάσσεται ο Καντέ.

Είναι, ωστόσο, το σινεμά του τόσο ζεστό κι η κοσμοθεωρία του τόσο αγνά δημοκρατική, η στάση του τόσο παράλληλη μ' έναν Γάλλο, πιο πληθωρικό, πιο ερωτικό Κεν Λόουτς, που ο «Αρθούρος Ράμπο» του, το πορτρέτο αυτού του καταραμένου ποιητή με το οπλοπολυβόλο του στο χέρι, με τις λέξεις του να αιωρούνται πυροδοτώντας ένα διαρκή πόλεμο, παίρνει με σιγουριά τη θέση του στην κινηματογραφική καταγραφή της συγκεχυμένης εποχής μας. Κι αν ο Καρίμ επιμένει πως τα τουίτ του δεν είναι παρά «λέξεις που μόλις βγουν εκεί έξω, χάνονται», οι ταινίες, πάντως, μένουν.

*Ταινίες του Λοράν Καντέ είχαν προβληθεί και από την Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας.

«Αρθούρος Ράμπο».

"Ελεύθερος Ωραρίου".

"L'Atelier".

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture