Travel West Forum: Ψάχνουμε νέες μορφές τουρισμού, τι είπαν αρχές, φορείς, experts

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com

Η σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία, οι αθλητικοί ταξιδιώτες και ο κορεσμός του μοντέλου «ξαπλώστρα- παραλία»

TRAVEL WEST FORUM

/

Στην αναγκαία αλλαγή σελίδας συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων χαιρετίζοντας το καινοτόμο συνέδριο Travel West Forum. Μίλησαν για τα πλεονεκτήματα του τόπου μας και τις νέες απαιτήσεις των ταξιδιωτών, ώστε να οδηγηθούμε σε μια διαφορετική οπτική τουριστικής προόδου. Επιπλέον, στην πρώτη πρωινή συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης χάρη στον πολύ δημοφιλή αθλητικό τουρισμό.

-Eλενα Ράπτη, υφυπουργός Τουρισμού: «Ας δράσουμε συντονισμένα, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικός τομέας ώστε να εξελιχθεί η Δυτική Ελλάδα σε νέα τουριστική αγορά. Το υπουργείο τουρισμού βοηθάει τους δήμους και τις περιφέρειες με στόχο τον τουρισμό όλο το χρόνο. Αλλαξαν οι προτεραιότητες των τουριστών, απέκτησαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Οδηγούμαστε σε ειδικές μορφές τουρισμού. Η περιοχή πρέπει να ακολουθήσει τους ρυθμούς τουρισμού και εξωστρέφειας της υπόλοιπης χώρας» επισήμανε μεταξύ άλλων. Ανέφερε μάλιστα ως σημαντικά εργαλεία τα εθνικά παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και παράκτιου τουρισμού.  

-Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος εθνικής επιτροπής Unesco: «Η ανεκτίμητη άυλη πολιτιστική κληρονομιά δεν εξαντλείται στα μνημεία, η Unesco προωθεί την τουριστική και περιηγητική κουλτούρα»

-Γιώργος Παπανδρέου τ. πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαίας: Στάθηκε στην ανάγκη συναίνεσης δυνάμεων και στο συνδυασμό πολιτικών και συνέχειας παρεμβάσεων. Πρότεινε να επενδύσουμε στα πανεπιστημιακά συνέδρια, στον αγροτουρισμό, σε γαστρονομία και πολιτιστικά τοπόσημα, με ειδική αναφορά στη λίμνη του φράγματος Πύρρου- Παραπύρρου.  

 -Αντζελα Γκερέκου, πρόεδρος ΕΟΤ: Είπε πως οι ξένες πόλεις προσπαθούν να απαλλαγούν πλέον από το συμβατικό μοντέλο τουρισμού και ότι η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη το οργανωμένο μάρκετινγκ και το brand ταυτότητας. Πρότεινε τουρισμό εκπαίδευσης και τεχνολογίας που ανθεί στο εξωτερικό αλλά και προώθηση της ολυμπιακής γης  του ευ ζην και του ευ αγωνίζεσθαι.

 -Ελενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής: Εδωσε έμφαση στη θητεία της στην ευρωβουλή και στη συμβολή της στην ευρωατζέντα βιώσιμου τουρισμού, θεωρεί πως οι μικρομεσαιες επιχειρήσεις τουρισμού πρέπει να αποκτήσουν ρευστότητα και ελαφρύνσεις, οι υποδομές να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσει ειδικός περιφερειακός σχεδιασμός τουριστικής ανάπτυξης.

-Nεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας: «Βλέπουμε τον τουρισμό ως πιο σύνθετη, συνολική εμπειρία, όχι ως ξαπλώστρα στην αμμουδιά. Το 2019 βάλαμε στόχο επανεκκίνησης κόντρα στο έλειμμα στρατηγικής. Χρειάστηκε να ξεπεράσουμε πανδημία, ύφεση, πόλεμο, πληθωρισμό. Η δημιουργία brand και η εξασφάλιση πόρων προχωρούν χάρη στην ιδέα του Olympia Land με έμφαση στη φύση, τη γαστρονομία, την πολιτιστική κληρονομιά. Οι δείκτες ανέβηκαν το 2023 σε απασχόληση και τζίρο» ανέφερε μεταξύ άλλων. Κάλεσε το τοπικό επιχειρείν να ενισχύσει την όλη προσπάθεια υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ανάγκη για ξενοδοχεία 5 αστέρων.

 -Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαίας: «Αργήσαμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας, χτυπάω το καμπανάκι για να μη μείνουμε πίσω, πρέπει να πιστέψουν πως είμαστε value for money και ο 3ος πυλώνας της χώρας» υποστήριξε. Κατά την άποψή του ήρθε η στιγμή να επενδύσουμε στο θρησκευτικό και ιατρικό τουρισμό, όπως και στον οινοτουρισμό. Επίσης να αξιοποιηθεί η αναβάθμιση της Μαρίνας του ΟΛΠΑ και του χιονοδρομικού Καλαβρύτων και να λειτουργήσει επιτέλους το αυτοκινητοδρόμιο που αποτελεί ώριμο και αδειοδοτημένο έργο. Το Επιμελητήριο από πλευράς του έχει προχωρήσει σε συνεργασία με tour operators αλλά και ξενοδοχεία για εκδρομές με αξιοθέατα και shopping.

-Μαρία Πολύζου εκπρόσωπος των Olympians και σύμβουλος του υπουργού  αθλητισμού: Εμφανίστηκε υπέρμαχος ενός Μαραθωνίου στην Πάτρα, μια πόλη εύκολη και  επίπεδη για τους δρομείς, φτιαγμένη για ρεκόρ. Ταυτόχρονα είναι κομμάτι της ολυμπιακής γης οπότε κερδίζει και σε συναίσθημα. Πιστεύει πως θα έχουμε αποδέκτες από όλη τη Μεσόγειο. Η κατηγορία του αθλητικού τουρίστα σε δρομικά γεγονότα πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή εκτός συνόρων με ολόκληρα «πακέτα». Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον σε Ευρώπη και Αμερική. Βλέπουμε απίστευτη ανταπόκριση σε τέτοιες διοργανώσεις, από τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τη Βαλένθια  μέχρι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Σπέτσες… ακόμα και Αρκαλοχώρι. Πιστεύει επίσης στα έσοδα από τον περίγυρο και τους συνοδούς των συμματεχόντων αθλητών καθώς και στην προσέλκυση προπονήσεων ομάδων.

-Βασίλης Τουντόπουλος, επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος MBDO, ιδρυτής Olympassmark: Σύστησε τη δημιουργία φορέα συντονισμού και διαχείρισης που θα σχεδιάσει πάνω στα δεδομένα της περιοχής μας. Ετσι, θα επιτευχθεί ο κατάλληλος τρόπος αποδοτικής διοργάνωσης και η αποφυγή συμπτώσεων events. Χελμός, ελιές, σταφίδα, ολυμπιακή γη, αθλητές kite αλλά και  το ότι διαθέτουμε έναν φυσικό στίβο αποτελούν κινητήριες αφορμές.

-Πέτρος Συναδινός, ο πατρινός αρχηγός ελληνικής ολυμπιακής αποστολής- Παρίσι 2024: Αποκάλεσε γίγαντα τον αθλητικό τουρισμό, είπε πως οι Ολυμπιακοί του 2004 άφησαν στην Αθήνα σημαντικές υποδομές, νέο αεροδρόμιο και μετρό ενώ θύμισε πως το 1993 ο Χρήστος Λαμπράκης σε συνέδριο στην Πάτρα είχε τονίσει τη σημασία των Αχάια Κλάους, Αγίου Ανδρέα, Παλαιού Νοσοκομείου. Το πως διαχειρίζεσαι τα αθλητικά events είναι κρίσιμο. Για παράδειγμα οι Ολυμπιακοί άφησαν στην Πάτρα το Παμπελοποννησιακό, οι Μεσογειακοί γόνιμη προβολή ενώ από τους Παράκτιους δεν προέκυψε όφελος, ξεκαθάρισε. Σήμερα η πόλη μας ακόμα παλεύει ακόμα για τα παλιά εργοστάσια, το παραλιακό μέτωπο, την ενδυνάμωση του λιμανιού ενώ η ιστορική Ολυμπία δεν έχει ακόμα ούτε αθλητικό κέντρο.    

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια