ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν εμπλέκονται στην επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Τι λέει η Τεχεράνη

Κοινοποίηση
Tweet

Τι λέει η Τεχεράνη

Στο κόκκινο εξακολουθεί να βρίσκεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και drones στο Ισραήλ τη νύχτα της 13ης Απριλίου και την ισραηλινή απάντηση με πλήγμα κοντά σε ιρανικές πυρηνικές εγκατάσεις στο Ισφαχάν τα ξημερώματα της Παρασκευής (19.4.24).

Η επίθεση στο Ιράν έπληξε ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις στο Ισφαχάν, ακριβώς δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση. Η συγκεκριμένη επιχείρηση φαίνεται ότι σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταστήσει εξαιρετικά σαφές πόσο εύκολο είναι να επιτεθεί κανείς στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ και τους διεθνείς αναλυτές, με το να μην επιτεθεί στην πραγματική πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και το Fordow, το Ισραήλ έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιδιώκει έναν κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο.

Το μήνυμα από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν ενεπλάκησαν σε επιθετική επιχείρηση», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τις πληροφορίες περί ανταποδοτικών ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν.

«Δεν θέλω να μιλήσω για αυτά τα γεγονότα που αναφέρονται στα ΜΜΕ (…) Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά και εκείνην όλων των μελών της G7 είναι πως σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στο νησί Κάπρι της Ιταλίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι τροφοδοτεί έμμεσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία προμηθεύοντας τη Ρωσία με εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της.

«Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, η πρώτη συνεισφέρουσα σε αυτήν αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα», είπε ο Μπλίνκεν.

Δεν αντέδρασε η Τεχεράνη
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί σε δηλώσεις του εγκωμίασε την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην ισραηλινή απάντηση τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Αυτή η επιχείρηση έδειξε την εξουσία μας, την ατσάλινη θέληση του λαού μας και την ενότητά μας», είπε ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του μπροστά σε εκατοντάδες πολίτες στην επαρχία Σεμνάν, ανατολικά της Τεχεράνης.

Στην ομιλία του ο Ραϊσί, δεν έκανε καμία αναφορά στις εκρήξεις στο Ισφαχάν και δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την ιρανική πλευρά.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις