ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Σύγχρονα μέτρα για τη σχολική βία

Κοινοποίηση
Tweet

Του Θέμη Μπάκα

Η βία των ανηλίκων θερίζει στις μέρες μας, ενώ έχει εξαπλωθεί και στα σχολεία, τείνοντας σε αρκετές περιπτώσεις να γίνει ανεξέλεγκτη.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας, σε σχολεία, δρόμους και πλατείες, έχει αυξηθεί κατά 317% μόλις σε έναν χρόνο, ενώ κατά 168% αυξήθηκε ο αριθμός των ανηλίκων θυμάτων ξυλοδαρμού σε όλη τη χώρα!   

 

Τούτων δοθέντων, προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, η προσέγγιση και η αντιμετώπιση του οποίου επιβάλλεται να γίνουν με τα σύγχρονα δεδομένα, με τα δεδομένα της εποχής μας. Όχι με τους όρους του παρελθόντος, του περασμένου αιώνα.


Υπό το πρίσμα αυτό, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την πάταξη της σχολικής βίας είναι αν μη τι άλλο αναχρονιστικά, εφόσον δεν κινούνται στην προαναφερόμενη, ορθολογική, κατεύθυνση.


Φερ’ ειπείν, η πενθήμερη αποβολή από τα σχολεία δεν είναι ένα αποτρεπτικό μέτρο. Κι αυτό διότι οι κοινωνίες έχουν εξελιχθεί, το ίδιο και τα παιδιά μας. Το να αποβάλεις ένα παιδί, ενδεχομένως να μην είναι απωθητικό σήμερα, αλλά είναι «ελκυστικό» για έναν νέο, έναν έφηβο, ο οποίος μπορεί να χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση.


Ως εκ τούτου, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία, όπως επίσης πρέπει να υπάρχει κοινωνική στήριξη νεαρών παιδιών, τα οποία «ξεφεύγουν» και έχουν μια πιο επιθετική και βίαιη συμπεριφορά. Είναι άλλο ένας ψυχολόγος να είναι επισκέπτης στο σχολείο και να περνάει από αυτό μία ώρα ή μία μέρα την εβδομάδα και άλλο να βρίσκεται σταθερά μέσα στο σχολείο και αν υπάρξει μια παραβατική συμπεριφορά να παρέμβει ώστε να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί σε πρώτο χρόνο.


Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε πιο μοντέρνα και σύγχρονα μέτρα, ακριβώς γιατί οι κοινωνίες εξελίσσονται. Η εποχή που ο δάσκαλος ή ο καθηγητής έπαιρνε τη βέργα και τιμωρούσε τον μαθητή, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. 


ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας είναι πολιτευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις