ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Αχαΐα- Γάλα: Πέφτει η τιμή, ανεβαίνει το κόστος στις ζωοτροφές

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Με την πλάτη στον τοίχο οι κτηνοτρόφοι

Τα τιμολόγια με τις τιμές στο γάλα, που «έκοψαν» γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις ήταν μειωμένα.  Μιλώντας στο thebest.gr η πρόεδρος του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου Ερυμάνθου Αθηνά Ηλιοπούλου, επιβεβαίωσε το πρόβλημα λέγοντας ότι η τιμή του γάλακτος που πουλάνε στους εμπόρους έχει πέσει μέχρι και στο 1.44 ευρώ το κιλό.

Κάπως έτσι οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο να παλεύουν να κρατήσουν ζωντανές τις εκμεταλλεύσεις τους, να διατηρήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν οι ίδιοι στην παραγωγή.

«Όλα τα τιμολόγια από την αρχή του έτους και μετά, οι έμποροι μας τα φέρνουν με χαμηλές τιμές. Πληρωνόμασταν με 1.60 ευρώ/κιλό και τώρα έχουμε φτάσει να πουλάμε ακόμα και 1.44 ευρώ/κιλό. Συμβόλαια δεν υπάρχουν μεταξύ παραγωγών και εμπόρων, οπότε ό,τι θέλει ο καθένας κάνει. Γι’ αυτό και εμείς, ζητάμε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή, να μην μπορεί να πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να μπορούμε και εμείς να επιβιώσουμε. Μας εκμεταλλεύονται, ό,τι μας δίνουν παίρνουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ο έμπορος αγοράζει όσο θέλει και μας λέει «αν θες δώσε το μας, αλλιώς χύσε το» και από το να κάνουμε αυτό, προτιμάμε να πάρουμε αυτά τα λίγα που μας δίνουν έστω για να βγάλουμε το κόστος παραγωγής μας. Κι αν το βγάλουμε».

Στο αντίποδα της μείωσης της τιμής του γάλακτος, είναι οι αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές: «Την ίδια στιγμή που το γάλα έχει πάρει την κατιούσα, οι τροφές των ζώων παραμένουν στα ύψη, ενώ θα έπρεπε οι τιμές να κυμαίνονται αναλογικά. Αν το γάλα δεν αποκτήσει μια βάση στην τιμή ώστε να μην πηγαίνει κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό και να το εκμεταλλεύεται ο παραγωγός ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα, μια ζωή θα γίνεται το ίδιο».

Όσο για την αύξηση στη φέτα και το πως αυτή περνάει στο καταναλωτή; «Τα δυο τελευταία χρόνια η φέτα ανέβηκε λόγω της αύξησης στην τιμή του γάλακτος. Τώρα που η τιμή στο γάλα έχει πέσει, γιατί δεν πέφτει και η τιμή της φέτας; Γιατί πάντα την πληρώνει ο καταναλωτής; Που και εμείς είμαστε καταναλωτές. Δεν είμαστε μόνο παραγωγοί. Γιατί να μην μειωθεί η τιμή της φέτας; Οι εταιρείες κανονίζουν πόσα θα βγάλουν και να κινηθούν αναλόγως και στην αύξηση της τιμής πώλησης και στο κόστος παραγωγής, δηλαδή την αγορά από εμάς. Άρα εμείς είμαστε οι χαμένοι και ως καταναλωτές και ως παραγωγοί».

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις