ΣΙΝΕΜΑ

/

Θεατές καταγγέλλουν λογοκρισία στην Οσκαρική ταινία του 1971 «The French Connection»

Κοινοποίηση
Tweet

Όσοι παρακολούθησαν το φιλμ σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Φρίντκιν στην αμερικανική πλατφόρμα streaming Criterion Channel αιφνιδιάστηκαν από αδέξιο μοντάζ σε μία σκηνής διάρκειας 10 λεπτών

Θαυμαστές κινηματογραφικών έργων εκφράζουν την οργή τους για τη λογοκρισία σκηνής στην Οσκαρική και κλασική πλέον ταινία «The French Connection - Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» με τον Τζιν Χάκμαν, χωρίς εξήγηση.

Όσοι παρακολούθησαν το αστυνομικό δράμα του σκηνοθέτη Γουίλιαμ Φρίντκιν του 1971 στην αμερικανική πλατφόρμα streaming Criterion Channel αιφνιδιάστηκαν από αδέξιο μοντάζ στο πλαίσιο σκηνής διάρκειας περίπου 10 λεπτών.

Η σκηνή, που διαδραματίζεται στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ των ντετέκτιβ «Ποπάι» Ντόιλ (Τζιν Χάκμαν) και Μπάντι «Κλάουντι» Ρούσο (Ρόι Σάιντερ), στην οποία ο πρώτος εκστομίζει προσβολή φυλετικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με την Βρετανική εφημερίδα The Independent από τη σκηνή αφαιρέθηκαν πλήρως έξι δευτερόλεπτα και η επεξεργασμένη εκδοχή δεν παρουσιάζει τη συνομιλία από την αρχή. Όσοι αγόρασαν ψηφιακά αντίγραφα της ταινίας ξαναβλέπουν τη σκηνή και παρατηρούν ότι το αντίγραφο που αγόρασαν έχει επίσης τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει την αλλαγή.

Η Disney κατηγορείται για λογοκρισία της υπέροχης αυτής ταινίας που αποτελεί και χαρακτηριστικό δείγμα του αέρα νεωτερισμού που έπνεε τότε στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του ‘70. Το στούντιο έχει τα δικαιώματα του φιλμ «The French Connection – Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» από την εξαγορά της Fox το 2019.

Η διάρκειας 104 λεπτών ταινία στην 44η απονομή των βραβείων Όσκαρ το 1972 είχε λάβει 8 υποψηφιότητες και εν τέλει τιμήθηκε με 5 Όσκαρ της καλύτερης ταινίας, του καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου για τον Gene Hackman, καλύτερης σκηνοθεσίας, μοντάζ και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Είχαν επίσης προταθεί για Όσκαρ ο Roy Scheider για καλύτερο β’ ανδρικό ρόλο, καθώς και ο αξέχαστος Owen Roizman στην κατηγορία της διεύθυνσης φωτογραφίας, ενώ το φιλμ είχε και υποψηφιότητα για καλύτερο ήχο.

Την σχετική είδηση για τη μίνι λογοκρισία στην συγκεκριμένη ταινία την είδαμε και στην εφημερίδα "Τα Νέα" (Πέμπτη 8/6/2023).

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture