ΑΓΟΡΑ

/

Τα όπλα των νέων σεφ: εξειδίκευση, έμπνευση & γνώση

Κοινοποίηση
Tweet

Η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα

 Τέχνη ή επάγγελμα; Πάθος ή εξειδίκευση; Ίσως δεν υπάρχει άλλο πεδίο που να συνδυάζει πιο έντονα τη δημιουργικότητα με τη γνώση, τη φαντασία με την πρακτική εμπειρία. Οι νέες πτυχές της σύγχρονης γαστρονομίας, από το street food και το take away έως το fine dining και τα signature deserts, γοητεύουν όσο ποτέ άλλοτε τους ανθρώπους που θέλουν να σπουδάσουν μαγειρική ή ζαχαροπλαστική. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την παγκόσμια δυναμική άνοδο της vegan διατροφής που σηματοδοτεί μια γαστρονομική επανάσταση. Οι αυριανοί chefs και pastry chefs έχουν κάθε λόγο να κυνηγήσουν το όνειρό τους σε έναν αναμφίβολα ανταγωνιστικό, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενο και καλά αμειβόμενο κλάδο.

Γαστρονομία: Ένας τομέας με εξωστρέφεια και προοπτική

Ο κόσμος επέστρεψε μαζικά στις αγαπημένες του συνήθειες, ανάμεσά τους και στα εστιατόρια, café, bar, bistro. Οι επιχειρήσεις εστίασης σε ολόκληρη την Ευρώπη γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη, προσελκύοντας όλο και περισσότερο κοινό και προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας σε επαγγελματίες σεφ και ζαχαροπλάστες. Η χώρα μας βρίσκεται στο top 5 των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς τις δαπάνες των καταναλωτών σε υπηρεσίες εστίασης. Ταυτόχρονα, η «κουλτούρα» της εστίασης και η εμπειρία του “γεύματος έξω” αλλάζουν, επηρεαζόμενες από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στη γαστρονομία.

Νέες ευκαιρίες αλλά και απαιτήσεις για τους μελλοντικούς σεφ

Η σημασία του ποιοτικού φαγητού, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία, συνιστά βασικό στοιχείο των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού. Πλέον, όμως, έρχονται να προστεθούν σε αυτό νέες τάσεις, όπως:

  • οι vegan επιλογές που πλέον βρίσκονται σε κάθε μενού
  • οι αναβαθμισμένες εκδοχές του comfort food,
  • η έντονη παρουσία της τοπικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων σε κάθε κουζίνα,
  • νέες τεχνικές, παρασκευές και πρώτες ύλες,
  • η χρήση “ευέλικτων” υλικών για take-away,
  • ο συνδυασμός απλότητας και αυθεντικότητας.

Στην Ελλάδα, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική έχουν μπροστά τους μια ακμάζουσα πορεία, σε μεγάλο βαθμό χάρη και στην προοπτική της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Οι επαγγελματίες του επισιτισμού δεν προσφέρουν απλώς μια «υπηρεσία», αλλά καλούνται να συνθέτουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία για τον επισκέπτη-πελάτη.

Για να το πετύχουν, χρειάζονται σύγχρονη κατάρτιση, γνώση, και πολύπλευρη πρακτική εμπειρία, ήδη από τη στιγμή της αποφοίτησής τους από τη Σχολή που θα επιλέξουν.

Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ

Στη Σχολή Γαστρονομίας ΣΒΙΕ, κάθε σπουδαστής που στοχεύει να σταδιοδρομήσει στις επαγγελματικές κουζίνες μπορεί να κάνει το όνειρό του πράξη, χάρη σε ένα προηγμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα σπουδών. Μέσα από αυτό, μυείται στα μυστικά της μαγειρικής, της αρτοποιίας/ζαχαροπλαστικής και συνολικά της λειτουργίας της εστίασης.

Το σημαντικότερο είναι ότι εξελίσσεται σε «practice-ready» επαγγελματία, καθώς εκπαιδεύεται σε επαγγελματικές κουζίνες, όμοιες με αυτές των μεγάλων μονάδων (διάταξη, λειτουργία με αέριο, κ.ά.), πάντα υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων εκπαιδευτών, με πολυετή και επιτυχημένη καριέρα σε κορυφαία εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δίπλα στους σπουδαστές βρίσκεται φυσικά ο γνωστός Chef  Γιάννης Αποστολάκης, ως σύμβουλος σπουδών, με τον οποίο η ΣΒΙΕ διατηρεί αποκλειστική συνεργασία. Όπως τονίζει ο ίδιος: «Ένα υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας σε αληθινές κουζίνες είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια στον κλάδο μας. Είναι μεγάλη μου χαρά να συμμετέχω στο εκπαιδευτικό δυναμικό της ΣΒΙΕ και να βοηθώ τους νέους μάγειρες να πετύχουν τους στόχους τους».

Επιπλέον, οι σπουδαστές συμμετέχουν διαρκώς σε εξειδικευμένα Master Classes, σεμινάρια, εκδηλώσεις με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και tailor-made διαγωνισμούς, ολοκληρώνοντας τη φοίτησή τους με αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε premium επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Γιάννης Αποστολάκης εκπαιδεύει τους αυριανούς σεφ στις state-of-the-art εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΣΒΙΕ

Η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα

Με την αποκλειστικά χορτοφαγική διατροφή να κερδίζει σταθερά έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού, η vegan γαστρονομία αποτελεί διακριτό πεδίο εξειδίκευσης παγκόσμια. Στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ λειτουργεί η πρώτη σχολή Vegan Μαγειρικής στην Ελλάδα, με την καθοδήγηση του διάσημου Green Chef Νίκου Γαϊτάνου και μίας επίλεκτης ομάδας ειδικών.

Ο Vegan Chef Νίκος Γαϊτάνος είναι υπεύθυνος του προγράμματος εξειδίκευσης στην αποκλειστικά χορτοφαγική μαγειρική του ΙΕΚ ΣΒΙΕ

Οι μελλοντικοί vegan μάγειρες και ζαχαροπλάστες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις τεχνικές και τους τρόπους διαμόρφωσης vegan μενού για κάθε γούστο, αλλά και να εξοικειωθούν με τις πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν στη vegan διατροφή.

Πρότυπο κέντρο σπουδών και κατάρτισης στην Πάτρα

Με 55 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ απολαμβάνει καθολική αναγνώριση για το επίπεδο κατάρτισης των σπουδαστών του, οι οποίοι γίνονται άμεσα περιζήτητοι από την αγορά εργασίας. Από το καλοκαίρι του 2021, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχει επεκτείνει δυναμικά την παρουσία του στη Δυτική Ελλάδα με το νέο εκπαιδευτικό του κέντρο στην Πάτρα. Σε ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της πόλης, πέραν του τομέα της Γαστρονομίας, ο οποίος έχει βραβευτεί σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ παρέχει προγράμματα σε 10 σύγχρονους τομείς σπουδών, όπως η Υγεία, η Ομορφιά, η Διοίκηση & το Marketing, τα Τουριστικά & τα Ναυτιλιακά, η Πληροφορική & οι Νέες Τεχνολογίες, η Ηλεκτρομηχανολογία, η Προπονητική, κ.ά. Το άρτια καταρτισμένο προσωπικό του ΙΕΚ ΣΒΙΕ και οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του αντανακλούν την υπεροχή και το κύρος του Οργανισμού.

Το πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο στην Αγίου Ανδρέου 95 είναι έτοιμο να σας υποδεχθεί σήμερα και να επωφεληθείτε την επιδότηση διδάκτρων που ισχύει για λίγες μέρες ακόμα.

 

Info 

Ι.Ι.Ε.Κ. ΣΒΙΕ

Αγίου Ανδρέου 95

τηλ : 2610 277.770

www.sbie.edu.gr/ieksbie-patra/

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά