ΑΓΟΡΑ

/

Νέα συνεργασία του Παν/μίου Λευκωσίας με το Παν/μιο Πατρών & τη ΓΓ Ιθαγένειας του ΥΠΕΣ Ελλάδας

Κοινοποίηση
Tweet

Και νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Σε νέα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνεργασία προχωρά το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, προτάσσοντας όπως πάντα την εξωστρέφεια σε κάθε δραστηριότητά του.

Αυτή την φορά, όπως μας ενημερώνουν οι υπεύθυνοί του, ξεκινά συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδας.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το 4ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδος, έχει πολλάκις διακριθεί για το έργο του ενώ είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας του. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στη λίστα των κορυφαίων 1.000 πανεπιστημίων στον κόσμο.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, ενώ οι φοιτητές του ξεπερνούν τους 14,000 και προέρχονται από 100 και πλέον χώρες.

Η συγκεκριμένη νέα συνεργασία του, ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 2022. Η συνεργασία μεταξύ των τριών μερών εμπίπτει στο πλαίσιο έναρξης του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού ΠρογράμματοςΣπουδών «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση».

Στο ξεκίνημα της διάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Υπουργείου Εσωτερικών Ελλάδος, Δρ Αθανάσιος Μπαλέρμπας, συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για το δυναμισμό που επιδεικνύει και τον οραματισμό του, τα οποία το καθιστούν πρωτοπόρο και το τοποθετούν στην καρδιά της επιστημονικής γνώσης και έρευνας. «Η άμεση επικοινωνία μεταξύ Πανεπιστημίων, δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ ενός δημόσιου ελληνικού κι ενός ιδιωτικού κυπριακού πανεπιστημίου, ο Δρ Μπαλέρμπας εξέφρασε την ικανοποίηση και τη δικαίωση που αισθάνεται για τους αγώνες «απελευθέρωσης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα». Το επιτυχημένο αυτό παράδειγμα «δείχνει πώς οι ορίζοντες διευρύνονται όταν αφήνουμε την έρευνα και την επιστημονική γνώση να πράξει ελεύθερα», σημείωσε. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας θα σταθεί αρωγός στην υλοποίηση του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο, αποδεσμεύοντας ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό της, καθαρά για σκοπούς χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης σε όλες τις δομές συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γραμματείας. «Είμαστε κοντά σας και θα σας στηρίξουμε και στα επόμενα βήματα», ανέφερε ολοκληρώνοντας.

Εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο Πρύτανης, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αφού ευχαρίστησε τον Δρα Μπαλέρμπα για τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, δήλωσε την επιθυμία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για περαιτέρω συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία σε ερευνητικό επίπεδο και σε άλλες δράσεις κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων, η οποία βασίζεται σε ένα κοινό όραμα για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και με κοινή πυξίδα την ποιότητα, την εξωστρέφεια, τη διεθνοποίηση και το τετράγωνο της γνώσης.

«Η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστήμιο Πατρών, δύο εκ των κορυφαίων 1,000 πανεπιστημίων στον κόσμο, σύμφωνα με μια από τις δύο πιο απαιτητικές  διεθνείς κατατάξεις  πανεπιστημίων, αυτήν του  Times Higher Education World University Rankings, άρχισε το 2016 και αναβαθμίζεται συνεχώς (…). Υλοποιώντας τα μνημόνια συνεργασίας και τις ειδικές συμφωνίες που έχουμε συνυπογράψει, προσφέρουμε ήδηδυο μεταπτυχιακά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, συνεργαζόμαστε σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύουμε από κοινού ερευνητικά άρθρα σε έγκριτα περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ μέσω της πρακτικής άσκησης των φοιτητριών και φοιτητών μας προσφέρουμε στην κοινωνία», σημείωσε ο Καθηγητής Πουγιούτας.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κατά τις συναντήσεις που είχαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των δυο πανεπιστημίων, αποφασίστηκαν επίσης, μεταξύ άλλων:

  • Η σύσταση ομάδων εργασίας για επεξεργασία των διαφόρων ιδεών και προτάσεων που κατατέθηκαν 
  • Η εξέταση δημιουργίας νέων καινοτόμων διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, με ενσωματωμένη πρακτική άσκηση στα περισσότερα εξ αυτών και σε συνεργασία με ελληνικούς δήμους, και
  • Η περαιτέρω επικέντρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων σε ερευνητικούς τομείς όπου διαθέτουν τα δυο πανεπιστήμια κοινή ή αλληλοσυμπληρούμενη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη θερμή φιλοξενία. Σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας αξιολογείται ως στρατηγικός εταίρος του Πανεπιστημίου Πατρών, και ότι στόχος είναι η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των δυο πανεπιστημίων να συνεχίσει να εμβαθύνεται όλο και περισσότερο.«Έχουμε κάνει πολλά, αλλά να είστε σίγουροι ότι και τα δύο πανεπιστήμια θέλουν να κάνουν πολύ περισσότερα στην εκπαίδευση και στην έρευνα», ολοκλήρωσε ο Καθηγητής Μπούρας.

Παρουσιάζοντας το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του προγράμματος και τις προοπτικές εργοδότησης των αποφοίτων του.

Σημειώνεται επίσης πως στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευγενία Αρβανίτη, και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χριστίνα Χατζησωτηρίου.

Σχετικά με το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, που θα προσφέρεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, έχει διάρκεια σπουδών δύο (2) έτη (4 εξάμηνα) και θα διδάσκεται εξ αποστάσεως, στα ελληνικά, με επιλογή για πλήρη ή μερική φοίτηση.

Στόχος του προγράμματος είναι να προετοιμάσει τους φοιτητές και φοιτήτριες να εργαστούν σε πολλαπλά πεδία εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης (όπως εκπαιδευτικές μονάδες, οργανισμοί, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση) σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με απώτερο στόχο την κοινωνική συνοχή και συμπερίληψη.

Το περιεχόμενο και οι διαδικασίες του μεταπτυχιακού προγράμματος συμβάλλουν έτσι ώστε να διαμορφωθούν επιστήμονες-ερευνητές με αναστοχαστική διάθεση και ικανότητα να παραγάγουν νέα διαπολιτισμική γνώση. Το πρόγραμμα προάγει τον σεβασμό στον (πολιτισμικό) πλουραλισμό, τη διαπολιτισμική επίγνωση και ικανότητα, την αλληλεγγύη και δράση καθώς και τη συνεργατική διαπολιτισμική μάθηση.

Δίδακτρα και υποτροφίες

Τα δίδακτρα του προγράμματος (€5,800) μετά την αφαίρεση του ποσού μιας από τις πιο κάτω υποτροφίας που δικαιούται κάθε  φοιτητής/φοιτήτρια είναι:

  • €4,640 μετά από 20% υποτροφία για φοιτητές/φοιτήτριες που έχουνπτυχίο με βαθμό ΑΡΙΣΤΑ
  • €4,930 μετά από 15%  υποτροφία για τους φοιτητές/φοιτήτριες που έχουνπτυχίο με βαθμό ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ
  • €5,220 μετά από 10%  υποτροφία για φοιτητές/φοιτήτριες με ειδικά κριτήρια (οικονομικά, κοινωνικά και κοινωνικήςπροσφοράς).

Επιπρόσθετα, ενδέχεται να υπάρξει αμοιβή σε φοιτητές κατά την διάρκεια της πρακτικήςτους.

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Προσφέρει περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Οι φοιτητές του ξεπερνούν τους 14,000 και προέρχονται από 100 και πλέον χώρες. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου αντανακλάται στις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το Times Higher Εducation (THE) World University Rankings 2022, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται στο 3% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, στη θέση 601-800. Κατ’ αναλογία, βρίσκεται στην 6η θέση, ανάμεσα σε κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται στην 47η θέση στον κόσμο στον Τομέα της Διεθνοποίησης.

ΜεβάσητααποτελέσματατηςκατάταξηςTimes Ηigher Education World University Rankings by Subject 2022, αξιολογείται επίσης ως το υπ’ αριθμό #2 σε Κύπρο και Ελλάδα, #40 στην ΕΕ, και ανάμεσα στα καλύτερα 201-250 πανεπιστημίων στον κόσμο στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Δια ζώσης συναντήσεις με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Ελλάδα

Παράλληλα, το Γραφείο Ενημέρωσης και Εγγραφών Ελλάδας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει ανακοινώσει την έναρξη νέου κύκλου δια ζώσης συναντήσεων με υποψήφιους φοιτητές στην Ελλάδα.

Έμπειροι σύμβουλοι εισδοχής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουν για τα 100+ προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει καθώς και για τη φοιτητική ζωή στην Κύπρο.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατόπιν διευθέτησης συνάντησης μέσω email ή μέσω τηλεφώνου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά