ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσιάζεται αυτό το Σάββατο το νέο βιβλίο του Βασίλη Χριστόπουλου

Κοινοποίηση
Tweet

Στις 20.00 στον κήπο του Πολύεδρου - Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Ρομανό Τσορουπέ" που σημαίνει Τσιγγάνικη Φτώχεια & περιέχει εννιά διηγήματα εμπνευσμένα από τη ζωή των Ρομά

Αυτό το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 το Πολύεδρο του Κωστή Καπέλα και της Όλγας Νικολοπούλου και οι εκδόσεις Ένεκεν συνδιοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Πατρινού συγγραφέα και πολιτικού μηχανικού Βασίλη Χριστόπουλου με τίτλο «Ρομανό Τσορουπέ».

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο  4 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στον δροσερό, σκιερό κήπο του Πολύεδρου στην οδό Κανακάρη 147.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν μαζί με το συγγραφέα,  η Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλευτής Αχαΐας του Σύριζα –Τομεάρχης Πολιτισμού, ο Αργύρης Αρχάκης, καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η Νάντια Κουλουμπή, γιατρός-μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών και ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης Ένεκεν. 

Το Ρομανό Τσορουπέ (σημαίνει Τσιγγάνικη Φτώχεια) περιέχει εννιά διηγήματα εμπνευσμένα από τη ζωή των Ρομά. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας Βασίλης Χριστόπουλος, «οι ήρωες των εννιά διηγημάτων δεν είναι οι αδούλωτοι και ελεύθεροι Τσιγγάνοι του Ρομαντισμού. Που αδιαφορούν για το αύριο, που τους αρέσει να βρίσκονται on the road, που γλεντοκοπάνε με κάθε ευκαιρία. Είναι άνθρωποι της ανάγκης, που ζουν και κυκλοφορούν στο κοινωνικό περιθώριο, «διαφανείς» και «αόρατοι». Συνεχώς πρέπει να μηχανεύονται τρόπους για την καθημερινή τους επιβίωση. Πολλοί δεν τα καταφέρνουν χωρίς τις πανάρχαιες τέχνες: ζητιανιά και κλεψιά, «ντιλεμένκο» και «τζορνιπέ».                 

«Με μια γραφή ωριμότητας και σπάνιας ευαισθησίας ο συγγραφέας σκύβει και δίνει φωνή σε ένα από τα πιο δοκιμασμένα και τραγικά παραμελημένα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Υψώνει την φωνή του και δίνει φωνή στους φτωχούς, στους ύστατους, στους ανέγγιχτους, στους τσιγγάνους, στους Ρομά. Καθώς η κοινωνία μας δοκιμάζεται από την κρίση και την λεηλασία, όπου οι ανυπεράσπιστοι και οι ύστατοι είναι τα πρώτα και παντοτινά θύματα ο Βασίλης Χριστόπουλος αρθρώνει τον λόγο της αυθεντικής λογοτεχνίας που υπερασπίζεται τον άνθρωπο». - (Γ.Γιαννόπουλος –Εκδότης Ένεκεν)

*Ο Βασίλειος Χριστόπουλος έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1951. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1969-1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Ζει μόνιμα στην Πάτρα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δοκίμια για την τέχνη, κείμενα για το Θέατρο Σκιών, μικρά πεζογραφήματα, νουβέλες, τέσσερα μυθιστορήματα και κείμενα πολιτικής κριτικής σε ζητήματα επικαιρότητας.

Εξαιρετικό ήταν το βιβλίο του Βασίλη Χριστόπουλου «Κάτοικος Πατρών» που είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος. Ήταν ένα μυθιστόρημα γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, για τα πρώτα δημιουργικά βήματα της Πάτρας και τις προσπάθειες ενός πάροικου να κερδίσει μια θέση κάτω από τον ήλιο της νέας πόλης.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture