FOOD

/

Στους ξεχωριστούς δρόμους του κρασιού, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Οινοτουρισμού

Κοινοποίηση
Tweet

Της Ανδριάνας Φοή, WSET Diploma (Cand.)

Η παγκόσμια ημέρα Οινοτουρισμού αν και θεσμοθετήθηκε το 2009,  από το 2019 εορτάζεται και παγκόσμια. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όλα τα επισκέψιμα οινοποιεία  ανοίγουν τις πόρτες τους στους οινόφιλους. Είναι μια γιορτή για να γνωρίσουμε καλύτερα τα κρασιά που παράγει η χώρα μας, και πιστέψτε με, είναι πολλά και παράγονται από σχεδόν 50 διαφορετικές γηγενείς ποικιλίες.

Ας συναντηθούμε όμως, όχι μόνο με τα κρασιά αλλά και τα ίδια τα οινοποιεία , τους αμπελώνες τους, τους ανθρώπους και την ιστορία πίσω από κάθε ετικέτα.

Δεν θα προτείνω τα πολλά και αξιόλογα οινοποιεία της Αχαΐας και της Αιγιαλείας που τα έχουμε ίσως επισκεφθεί, προτείνω να πάμε μια φθινοπωρινή βόλτα στην Μαντινεία, στην ημιορεινή Αρκαδία μια οινοπαραγωγική περιοχή με ιστορία 150 χρόνων και μια θεϊκή ποικιλία.

 Κυρίες και κύριοι ανακαλύψτε το ουράνιο τόξο του Μοσχοφίλερου! Κρασιά λευκά, ροζέ, τριανταφυλλένια σχεδόν κόκκινα, αφρώδη λευκά και ροζέ αλλά και Blanc de Gris !  

Όχι πολύ μακριά από εμάς, μόλις μία ώρα ταξίδι μέσω της 111, που έχει δημιουργηθεί και κρασί φόρος τιμής στον δρόμο αυτόν ή της  εθνικής Κορίνθου φθάνουμε στο οροπέδιο της Μαντινείας και στην πρώτη μας στάση στο οινοποιείο ¨Κτήμα Τσέλεπος¨, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του, σε υψόμετρο 750 μέτρων.

 

Σίγουρα έχετε απολαύσει κάποια από τα κρασιά του μια και το αφρώδες Amalia BRUT είναι από τα κορυφαία και πολύ αγαπητά κρασιά στην Ελλάδα .Το τοπίο είναι μαγευτικό και το Κτήμα πολύ φιλόξενο για να περιηγηθείτε και να γευθείτε κάποιες από τις 12 ετικέτες που παράγουν στην Μαντινεία.

Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα, πολύ δύσκολο βέβαια, θα έβαζα στο ποτήρι μου το Μοσχοφίλερο “Blanc de Gris”, που ανατρέπει τους κανόνες του λευκού Ελληνικού κρασιού κλείνοντας το μάτι στην Αλσατία με αρώματα από εσπεριδοειδή και άνθη λεμονιάς.  

      

Και αφού μυηθείτε στην μαγεία του Μοσχοφίλερου ας συνεχίσουμε ταξιδεύοντας στο Κτήμα Τρουπή , ένα οικογενειακό οινοποιείο 3ης γενιάς, το οποίο βρίσκεται στην Φτέρη Μαντινείας μία από τις πλέον κρύες οινοποιητικές περιοχές της Ελλάδος. Στο οινοποιείο παράγονται 9 ετικέτες.

Η οικογένεια Τρουπή εξερευνά τα όρια του Μοσχοφίλερου παράγοντας κρασιά λευκά και ροζέ, φρέσκα, παλαιωμένα σε βαρέλι ή αμφορείς, ζυμωμένα με άγριες γηγενείς ζύμες, κάποια από τα οποία έχουν αποσπάσει σπουδαίες κριτικές και από το NY Times.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την Μαντινεία τους,  “Hoof & Floor” ένα κρασί με αυθόρμητη ζύμωση, αφιλτράριστο με την ελάχιστη προσθήκη θειώδους και λουλουδένια χρώματα και αρώματα.

 

Θα γνωρίσουμε τους αμπελώνες της περιοχής περιδιαβαίνοντας με το τρακτέρ του κτήματος κρατώντας ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Ολοκληρώνουμε την ημέρα μας σ’ ένα τρίτο μικρό οινοποιείο με μια αγάπη και δυο μόνο ετικέτες από Μοσχοφίλερο. Το οικογενειακό οινοποιείο Μποσινάκη.

Η ενασχόληση της οικογένειας με το κρασί ξεκινάει δεκαετίες πριν και εν έτη 1992 αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο.

Μέσα στην καρδιά της Μαντινείας και σε υψόμετρο 660 μ., από αμπελώνες με μικρή στρεμματική απόδοση (800 - 1000 κιλά / στρέμμα), που επιλέγονται προσεκτικά από την ίδια την οικογένεια, προέρχεται το κρασί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Μαντινεία», Μποσινάκης.

Η αγαπημένη μου ετικέτα είναι το ροζέ κρασί του κτήματος “Ιέρεια”, ένα ανοιχτό ροζέ που ξεφεύγει από τον αρωματικό χαρακτήρα του σταφυλιού δίνοντας του μια πιο γήινη νότα, με μαλακές τανίνες και ωραίο στρογγυλό στόμα.


Ανδριάνα Φοή

WSET Diploma (Cand.)

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life