ΘΕΑΤΡΟ

/

Η αγαπητή Πατρινή ηθοποιός Όλγα Πολίτου παίζει στην ιστορική παράσταση "Κάντω Τζαβέλλα"

Κοινοποίηση
Tweet

Η παράσταση σε κείμενο Θανάση Σταυρόπουλου και σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα θα περιοδεύσει το καλοκαίρι σε διάφορους σταθμούς

Με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης φέτος 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, ανεβαίνει η ιστορική παράσταση «Κάντω Τζαβέλλα» που παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία της Κάντως Τζαβέλλα από το Δραγώι Ηλείας, της ιστορικής οικογένειας των Τζαβελλέων που πολέμησαν ηρωικά κατά των Τούρκων την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821. Το κείμενο της θεατρικής παράστασης «Κάντω Τζαβέλλα» όπου Σύμβουλος παραγωγής είναι η κυρία Νινέτα Λεμπέση, είναι του Θανάση Σταυρόπουλου και η σκηνοθεσία του Μενέλαου Τζαβέλλα. Η παράσταση όπου τον κεντρικό ρόλο της Κάντως Τζαβέλλα θα ενσαρκώσει η Έφη Κιούκη, θα πραγματοποιήσει περιοδεία ξεκινώντας στις 25 Ιουλίου 2021 από Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη».

Είναι πιθανόν η παράσταση να παρουσιαστεί και στην Πάτρα.

Στην παράσταση παίζει και η εκλεκτή Πατρινή ηθοποιός Όλγα Πολίτου, την οποία μάλιστα είδαμε στην μουσική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Στα τραγούδια λέμε Ναι» το περασμένο Σάββατο 26/6/2021. Όπως διαβάσαμε στο maxmag.gr, η Όλγα Πολίτου, η οποία γνωρίζεται πολλά χρόνια με την θεατρική παραγωγό Νινέτα Λεμπέση, εξέφρασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Αθήνα, στο θέατρο Χυτήριο πριν λίγες μέρες, την ευγνωμοσύνη της για την ιστορικότητα του έργου και την εμπειρία της από την παράσταση «Και από Σμύρνη.. Σαλονίκη» της Μιμής Ντενίση. «Για μένα είναι ένα έργο, έκπληξη με πολλές ανατροπές και σημαντικά ιστορικά στοιχεία που καλείται η επιστημοσύνη του κ. Τζαβέλλα να παλέψει με το παρελθόν και το παρόν. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει αυτή την πτυχή των ανθρώπων, των Ελλήνων, των απλών ανθρώπων που δεν ξέρουμε τίποτα για αυτούς, τι είχαν υποστεί εκείνα τα χρόνια της δουλείας, τους χαρακτήρες τους, την ποιότητα τους γενικά και μας δίνεται τώρα η ευκαιρία πράγματι να ζήσουμε, όπως έζησα τότε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, να ζήσω τώρα και αυτούς τους ανθρώπους. Είχα την τύχη πριν από 1,5 χρόνο να συμμετέχω σε ένα άλλο ιστορικό δράμα, πολύ σημαντικό, το οποίο είχε γράψει και είχε σκηνοθετήσει η Μιμή Ντενίση. Εκεί έζησα τον πόνο της προσφυγιάς της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Από εκεί τώρα μεταφέρομαι σε έναν άλλον σπαραγμό, στο Δραγώγι της Ηλείας».

Όσον αφορά στον ρόλο της στην παράσταση, που μοιάζει σαν ένας άλλος «Χορός», η Όλγα Πολίτου είπε πως «η ηρωίδα – ύπαρξη την οποία θα υποδυθώ, ακόμα την ψάχνω. Είναι τρισδιάστατη. Είναι μια ύπαρξη που έχει σταλεί να κάνει και να πει συγκεκριμένα πράγματα. Αυτή ενώνει το παρελθόν και το παρόν. Είναι μεν πρόσωπο του παρελθόντος, αλλά στο παρόν γράφει και λέει κάποια πράγματα πάρα πολύ σημαντικά. Πιστεύω ότι το έργο είναι πάρα πολύ σπουδαία γραμμένο, από τον Θανάση Σταυρόπουλο. Πραγματικά έχει κεντήσει. Η κάθε του φράση είναι πάρα πολύ μελετημένη και αυτό σπάνια συναντάς σε κείμενα».

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του Επίκουρου Απόλλωνα κοντά στην Ανδρίτσαινα της Ηλείας και συγκεκριμένα στο Δραγώι ή Δραγώγι το καλοκαίρι του 1821. Μία ιστορία αγάπης στα βαριά χρόνια της σκλαβιάς ξετυλίγεται με πρωταγωνίστρια την Κάντω Τζαβέλλα, που θυσιάστηκε ως μια νέα Ιφιγένεια για να μην αιματοκυλιστεί ο τόπος της, οι ρίζες της από τους Τούρκους. Τραγικά πρόσωπα στην ιστορία γυναίκες και άνδρες της εποχής που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Μια ιστορία που προφητεύει ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί αν οι άνθρωποι περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Μενέλαος Τζαβέλλας, εντυπωσιασμένος από τις ιστορίες του τόπου του σχετικά με τα γεγονότα του ’21 και την αγωνιστικότητα της οικογένειας του αποφάσισε σε συνεργασία με τον Θανάση Σταυρόπουλο να ρίξει φως στην «Κάντω Τζαβέλλα».

Πρωταγωνιστούν οι: Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Νέλλη Γκίνη, Ορφέας Παπαδόπουλος, Έφη Κιούκη, Δημήτρης Τσέλιος, Ραλλού Κρινή, Νίκος Δερτιλής, Πέτρος Πέτρου, Ειρήνη Καρυπίδου, Μέλπω Σφακιανάκη, Αρετή Τσιαμπόκαλου, Γιάννης Ντόνεφ και Ίγκι Λίγκουρι.

Μαζί τους ο Γιώργος Γιαννόπουλος.

Τους συντροφεύει η ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού Κατερίνα Κόρου.

Χορεύει το Παραδοσιακό Ελληνικό Συγκρότημα Ελπάχο – Δικταίοι Καστρινοί Γιώργος Φραγκάκης.

Σκηνικά: Βασίλης Σακκής

Κοστούμια παράστασης από το: Εργαστήρι Ελληνικών Παραδοσιακών Φορεσιών Αιμιλία Γιαννοπούλου, Άγιοι Θεόδωροι – Πύργος Ηλείας.

Φωτογραφίες: Ηλίας Περγαντής

Επικοινωνία και προβολή της παράστασης: Νταίζη Λεμπέση.

Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr

*Ακόμα έχει ανακοινωθεί πως η παράσταση θα παιχθεί την Τετάρτη 28 Ιουλίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας και το Σάββατο 31 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης Δ. Κιντής, στην Αθήνα.

*Στη φωτογραφία του Γιώργου Στεργιόπουλου από τη συνέντευξη Τύπου (από το σάιτ likewoman.gr) εικονίζονται από αριστερά οι: Ραλλού Κρινή, Όλγα Πολίτου, Κατερίνα Κόρου και Νινέτα Λεμπέση.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture