Η άσκηση προλαμβάνει τον καρκίνο και συμβάλλει στη θεραπεία του

Νασόπουλος Νάσος
Κοινοποίηση
Tweet

6 Οκτωβρίου 2020- 484η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Βρίσκομαι στην πέμπτη ημέρα μετά την δεύτερη χημειοθεραπεία του τρίτου κύκλου. Οι παρενέρεγεις είναι και πάλι παρούσες, αλλά προσπαθώ να τις αντιμετωπίσω με τις υποδείξεις των γιατρών. Ό,τι μου λένε το κάνω. Παρότι η εξάντληση μού κόβει τα πόδια, επιμένω ακόμα και να περπατάω τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα.  

Όπως γράφει και ο χειρουργός-ογκολόγος Γιάννης Σπηλιώτης στο βιβλίο του «ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Ποιος είσαι; Που ζεις; Πως ζεις;» «όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τη χρησιμότητα της άσκησης ως μέτρου προστασίας κατά του καρκίνου…

…Ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η έλλειψη άσκησης ή και η υποκινητικότητα αποδείχτηκε ότι «ενοχοποιούνται» για την προδιάθεση ή και την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου. Το American Cancer Society, το 2007, εκτιμούσε ότι περίπου το 1/3 των θανάτων από διάφορες μορφές καρκίνου οφειλόταν στην έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους καρκίνους μαστού, παχέος εντέρου, οισοφάγου και ενδομητρίου».

Όπως αναφέρει ο κ. Σπηλιώτης σε άλλο σημείο του βιβλίου του «Από τις υπάρχουσες μελέτες φαίνεται ότι η αερόβια άσκηση που γίνεται τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. Μόλις 38 λεπτά καθημερινής σωματικής εξάσκησης, σε συνδυασμό με τη διατήρηση υγιούς βάρους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να αποτραπεί το 44% των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία»...

… «Την ίδια ώρα, για να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο της μήτρας και για άλλες μορφές καρκίνου, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου συνιστά σωστό βάρος και γυμναστική τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε ημέρα.

Δεκαπέντε λεπτά γυμναστικής την ημέρα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και προσθέτουν, κατά μέσο όρο, 3 χρόνια ζωής, σύμφωνα με ερευνητές από την Ταϊβάν που μελέτησαν τη γυμναστική στην καθημερινότητα 400.000 ανθρώπων για 12 χρόνια. “Η άσκηση των 30 λεπτών ημερησίως για 5 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα ήταν ο χρυσός κανόνας τα τελευταία χρόνια, αλλά πλέον βρήκαμε ότι ακόμα και το μισό μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο” δήλωσε ο Chi-Pang Wen, επικεφαλής της έρευνας.

Και ο κ. Σπηλιώτης, ανατρέχοντας σε όλες τις μελέτες καταλήγει σε 7 είδη καρκίνου, τα οποία η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε και είναι:

  • Καρκίνος του ενδομητρίου
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος των πνευμόνων
  • Καρκίνος των ωοθηκών
  • Καρκίνος του στομάχου

Όμως η άσκηση δεν συμβάλλει μόνον στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά είναι ευεργετική και στη φάση της θεραπείας.  Όλοι, μα όλοι οι γιατροί, από την πρώτη στιγμή που υπέδειξαν να περπατάω τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα γιατί θα με βοηθήσει να αντιμετωπίσω τις παρενέργειες των θεραπειών. Και όπως έχτε διαπιστώσει προσπαθώ να το τηρώ με θρησκευτική ευλάβεια.  

(Από το βιβλίο του κ. Σπηλιώτη, το επόμενο διάστημα θα μεταφέρω πολλές χρήσιμες πληροφορίες που διαβάζω και νομίζω ότι μπορούν να βοηθήσουν όλους μας).

Σε αυτό το email zwntasmekarkino@gmail.com στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ζώντας με Καρκίνο