BEAUTY

/

«Maskne»: Η φλεγμονή των ημερών λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας και πώς αντιμετωπίζεται

Μπακοπούλου Άντυ
andy_bak@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Το δέρμα σας «διαμαρτύρεται» λόγω των face masks; Δεν είστε η μόνη…

«Ελαττώστε το μακιγιάζ, προσέξτε την ποιότητα της μάσκας και την υγιεινή του προσώπου και πάνω απ’ όλα ηρεμήστε» λένε οι ειδικοί δερματολόγοι ανά τον κόσμο σε όσους παρατηρούν ανεπιθύμητα σπυράκια, κοκκινίλες και δερματικές αλλοιώσεις στο σημείο του προσώπου που καλύπτει η μάσκα προστασίας λόγω covid.

 

H καινούρια πάθηση την οποία προκαλεί η φλεγμονή των καταπιεσμένων πόρων ονομάζεται «maskne» από τη σύμπτυξη των λέξεων mask και acne, δηλαδή ακμή. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο σε εφήβους και άτομα με ευαίσθητο δέρμα αλλά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους που χρησιμοποιούν μάσκα πολλές ώρες συνεχώς. Όπως διαβάσαμε στο γνωστό περιοδικό Health: «Παρατηρήστε προσεκτικά την επιφάνεια του προσώπου στις ξεσκέπαστες περιοχές αλλά και εκεί που φοράτε τη μάσκα. Αν εντοπίσετε διαφορές έχετε maskne».

 

Μιλάμε για ένα είδος ακμής γύρω από μύτη, μάγουλα, πηγούνι, στόμα. Όταν φοράμε τη μάσκα το δέρμα δεν οξυγονώνεται, συν ότι συλλέγονται διάφορα βακτίρια. Η εφίδρωση  λόγω της ανάσας και της ομιλίας εγκλωβίζει το σμήγμα στους πόρους δημιουργώντας σπυράκια. Ταυτόχρονα το στρες από την όλη ενόχληση «φουντώνει» την ακμή.

Τί πρέπει λοιπόν να κάνουμε για να προλάβουμε την πάθηση ή να την αντιμετωπίσουμε;

 -Κάνουμε δυο φορές την ημέρα καθαρισμό με προιόντα που ξεφράζουν τους πόρους. Tρεις φορές την εβδομάδα συστήνεται πίλινγκ  (Ηδη η αμερικάνικη ακαδημία δερματολογίας έχει δώσει σχετικές οδηγίες και πολλές εταιρείες καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών κυκλοφορούν «maskne essentials»)

-Προμηθευόμαστε μάσκες με 100% βαμβακερό ύφασμα, το οποίο είναι το πιο υγιεινό. Τις πλένουμε στους 60 βαθμούς και τις σιδερώνουμε σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν τις φοράμε δεν τις σφίγγουμε. Εάν ανήκουμε στην κατηγορία των ατόμων με συχνά δερματικά προβλήματα επιλέγουμε τις μάσκες μιας χρήσης και τις αλλάζουμε συνέχεια.

 

-Αντικαθιστούμε τις «βαριές» και πολύ λιπαρές και παχύρευστες κρέμες ομορφιάς με πιο ελαφριές, ενυδατικές υφές ή serum

 

-Το μακιγιάζ πρέπει να γίνεται με oil free προιόντα. Μια απλή λύση είναι να εφαρμόσουμε κρέμα με χρώμα και απαλή, αραιή πούδρα αντί για make up. Επίσης περιορίζουμε το κραγιόν- αλλωστε λερώνει μεμιάς τη μάσκα προστασίας

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View