ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καραντίνα στην Αττική αλά Μαδρίτη - Το σχέδιο για τοπικά lockdown και κλειστά πάρκα

Κοινοποίηση
Tweet

Τι προβλέπει το ισπανικό μοντέλο, τι θα γίνει με τους άνω των 65

Ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ με 453 κρούσματα κορονοϊού με την Αττική να παραμένει σχεδόν στο… κόκκινο (174 κρούσματα χθες) και τους επιστήμονες να αγωνιούν για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Τα δραματικά στοιχεία από τους διασωληνωμένους κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Και ήδη υπάρχουν οι σκέψεις για νέα μέτρα. Αυτό που ονομάστηκε «μοντέλο Μαδρίτης», αφού θα μοιάζει με το μίνι lockdown που εφαρμόστηκε στην ισπανική πρωτεύουσα.

 

Ποιοι δήμοι είναι στο «κόκκινο» λόγω κορωνοϊού

Ο δήμος της Αθήνας «χτυπά κόκκινο» με τα Κάτω Πατήσια, την Κυψέλη, την Κάτω Κυψέλη και τα Σεπόλια να είναι οι περιοχές με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο. Πρόκειται, για περιοχές υποβαθμισμένες με μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι πως μόνο στον Ευαγγελισμό το 55% των νοσηλευόμενων είναι αλλοδαποί, ηλικίας 17 έως 25 ετών ενώ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευόμενων είναι αλλοδαποί κάτω των 30 ετών.

Οι δήμοι, πάντως, με ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση είναι εκτός από το κέντρο της Αθήνας, ο δήμος Πειραιά, ο δήμος Κηφισιάς, ο δήμος Αμαρουσίου και ο δήμος Φιλοθέης, Ψυχικού.

Το μοντέλο Μαδρίτης στο lockdown

Με δεδομένο πως οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν σε ποιες περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και στην Αττική το «μοντέλο Μαδρίτης». Τι προβλέπει αυτό; Πως θα γίνονται τοπικά lockdown σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, με περιορισμό στην κυκλοφορία των κατοίκων στις περιοχές αυτές, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Στο τραπέζι είναι και ο περιορισμός στις μετακινήσεις των ανθρώπων άνω των 65 ετών.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν υιοθετηθεί το «μοντέλο Μαδρίτης» και στην Αττική, να επιστρέψουν οι περιορισμοί κυκλοφορίας και τα SMS για μέρος του πληθυσμού της Αττικής και η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ ή πολύ νωρίς το πρωί.

Στη Μαδρίτη από τη Δευτέρα (21.09.2020), ένα εκατομμύριο από τους 6,6 εκατ. κατοίκους της πόλης έχει τεθεί σε light καραντίνα και δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα της συνοικίας τους εκτός αν πρόκειται για εργασιακούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και νομικούς λόγους.

Στις λεγόμενες «κόκκινες ζώνες» δε, τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι ανοιχτά έως τις 10:00 το βράδυ, με εξαίρεση τα μαγαζιά που κάνουν delivery. Επίσης, έχουν κλείσει τα πάρκα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Αττική, κυρίως από τις πλατείες, όπου θα μπουν κορδέλες και δεν αποκλείονται κοινές περιπολίες αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας. 

"Μπλόκο" στις πλατείες

Περιπολικά της Αστυνομίας θα περιπολούν σε χώρους που παρατηρείται συνωστισμός ατόμων μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, ακόμα και στους Λόφους της Αττικής όπως στου Φιλοπάππου, στο Λυκαβηττό και στο λόφο του Στρέφη.

Σκοπός των αστυνομικών που θα περιπολούν σε συγκεκριμένες περιοχές είναι αρχικά να ενημερώνουν τους συγκεντρωμένους, από τα μεγάφωνα του περιπολικού, πως υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού, και στην συνέχεια στην περίπτωση που οι συγκεντρωμένοι δεν συμμορφώνονται θα υποχρεώνονται σε απομάκρυνση από το σημείο.

Με οδηγό την εμπειρία από την καραντίνα Μαρτίου και Απριλίου, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ έχουν χαρτογραφήσει περιοχές που παρουσιάζουν φαινόμενα συνωστισμού και ήδη έχουν διαμοιραστεί τα σχετικά στοιχεία στα πληρώματα των περιπολικών που έχουν βραδινή υπηρεσία, ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες και να περιοριστούν τα φαινόμενα συγκέντρωσης ατόμων.

Οι περιπολίες των αστυνομικών θα είναι αυξημένες μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, όταν και λήγει η ισχύ των μέτρων που ελήφθησαν πριν από μερικές μέρες. 

Σύψας: Έτσι θα γινει το lock down

“Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας” δήλωσε ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (22.09.2020) στον ΣΚΑΙ για την κατάσταση στην Αττική. Εκτίμησε πως “ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση”, αλλά ζήτησε να μην υπάρξει πανικός αλλά σωστή ενημέρωση. 

Αναφερόμενος στο πως θα γίνει το lockdown, είπε πως θα γίνει περιοδικά. Αρχικά για δυο εβδομάδες, μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας. Κι αν χρειαστεί, θα γίνει για άλλες δυο εβδομάδες, ενώ θα κλείσουν και σχολεία. 

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος δεν έκρυψε ότι ανά πάσα στιγμή η Αττική από “πορτοκαλί” μπορεί να γίνει… “κόκκινη”. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο Νίκος Σύψας, είναι στο κέντρο της Αθήνας επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.

“Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα”, τόνισε. Στην περίπτωση που τελικά επιλεχθεί να επιστρέψει η απαγόρευση κυκλοφορίας, μαζί της θα έρθουν, μοιραία, και τα SMS στο 13033.

Το κρίσιμο για τον Νίκο Σύψα είναι να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και να βελτιωθεί η κατάσταση στην Αττική πριν μπούμε στον Οκτώβριο. “Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη”, είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής ο δείκτης R (μεταδοτικότητας) στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος, για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται σε ΜΜΜ και σχολεία. Ποια μέτρα που θα επιβληθούν σε ενδεχόμενο lockdown.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις