TRAVEL

/

Καταρράκτες Νεμούτας : Εκεί που ζουν οι νεράιδες

Κοινοποίηση
Tweet

Φωτογραφία Αντώνης Νικολόπουλος/EUROKINISS

Μια δροσερή πεζοπορία στους καταρράκτες της Νεμούτας στο νομό Ηλείας...

 

Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες βρίσκονται σχεδόν 42χλμ από τον Πύργο Ηλείας, κοντά στη Νεµούτα, ένα χωριό του νομού Ηλείας στα σύνορα µε την Αχαΐα και την Αρκαδία, χτισμένο σε υψόμετρο 560 µ. πλάι στον ποταμό Ερύµανθο- ο οποίος όπως και ο Λάδωνας είναι παραπόταμος του Αλφειού ποταμού.
Σχεδόν όλοι οι µόνιµοι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται µε παραδοσιακές αγροτικές εργασίες.

Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το µονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) κι έχει µήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Ο μύθος λέει για τον Ερυµάνθιο Κάπρο, ένα μυθικό αγριογούρουνο που συµβόλιζε τη µανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές.

Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος µπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεµατιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες  και στη ρεµατιά του Άµπουλα με άλλους 16 καταρράκτες !

Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία.

Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος (3 χλµ) οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής.

Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο.

Ταμπέλες δεν υπάρχουν. Το σημάδι που οριοθετεί το μονοπάτι είναι ένα ξύλινο γεφυράκι και τα µεταποιηµένα καρούλια της ∆ΕΗ -πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον- που χρησιμεύουν για ξύλινα τραπεζάκια.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life