ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η ανάπλαση του Λαδόπουλου - Ένα έργο που θα άλλαζε την Πάτρα

Πομώνης Γιάννης
giannispomonis@gmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Μας έχουν μείνει οι μακέτες...

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ένα σημαντικό έργο για την Πάτρα, ίσως από τα σημαντικότερα των τελευταίων ετών, που αναμενόταν να αλλάξει την εικόνα της Νότιας Πάτρας. Ο λόγος για την ανάπλαση της πρώην χαρτοβιομηχανίας Λαδόπουλου στην Ακτή Δυμαίων που αποτελεί ζητούμενο ετών για την πόλη.

Κι ενώ το έργο έδειχνε να έχει μπει σε μία ρότα, χρειάστηκε μάλιστα να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να παραχωρήσει ο Δήμος Πατρέων (έπειτα από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου) τον χώρο της ιστορικής χαρτοβιομηχανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για 30 χρόνια, βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού, η αλλαγή κυβέρνησης έφερε ανατροπές.

Για το έργο η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας είχε καταθέσει φάκελο, σύμφωνα με την πρόσκληση ώστε να ενταχθεί το έργο στο πλαίσιο του «Φιλόδημου». Μάλιστα είχε γίνει και διαγωνισμός ιδεών για την ανάπλαση και είχε παρουσιαστεί αναλυτικά, με σχετικές μακέτες. Θυμίζουμε ότι στο χώρο θα έβρισκαν στέγη το διοικητήριο της Περιφέρειας, το Μουσικό Σχολείο, την 6η ΥΠΕ, μόνιμος συνεδριακός χώρος για το Patras IQ, υπηρεσίες του Δήμου, Βιομηχανικό Μουσείο, υπηρεσίες εστίασης κ.α.

Ο «Φιλόδημος» αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το «Αντώνης Τρίτσης», ωστόσο στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί η εκπόνηση μελέτης από το «Αντώνης Τρίτσης», αλλά πρότεινε ως λύση χρηματοδότησης του έργου την σύμπραξη ιδιωτικών και δημόσιων φορέων ΣΔΙΤ.

Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται εκ των προτέρων αρνητική εξέλιξη που οδηγεί τα έργο στις ελληνικές καλένδες, καθώς είναι γνωστή η θέση του δημάρχου της Πάτρας για τα ΣΔΙΤ (υπήρξαν και σχετικές δηλώσεις από την πλευρά του Δήμου που απέκλειαν την συμφωνία για εμπλοκή ιδιώτη), ενώ επιπλέον ακόμη και αν ήθελε ο Δήμος να επιλέξει τη λύση ΣΔΙΤ, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί με την υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης του χώρου, καθώς έχει δοθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές για λειτουργία δημόσιων κτηρίων και κρατική χρηματοδότηση. Με αυτούς τους συγκεκριμένους όρους έχει παραχωρηθεί σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Στις κατά καιρούς αναφορές του κ. Θεοδωρικάκου ότι δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες για το έργο ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καρπέτας, ο οποίος ήταν αρμόδιος για το έργο, εξηγεί ότι η ένταξη του έργου στον «Φιλόδημο» προϋπέθετε φάκελο, ο οποίος έχει κατατεθεί σύμφωνα με όλα τα ζητούμενα, και διευκρινίζει ότι οι μελέτες ήταν το αμέσως επόμενο στάδιο.

Επιπλέον με βάσει τον σχεδιασμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής θα προέκυπτε μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών από ενοίκια που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως το διοικητήριο της Περιφέρειας.

Για το οποίο διοικητήριο η νυν Περιφερειακή Αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στο Κοτρώνι, επανεξετάζοντας παλιότερο σχεδιασμό επί νομαρχίας Δημήτρη Κατσικόπουλου.  

Ο εν λόγω χώρος στο Κοτρώνι ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχε προγραμματιστεί να μετατραπεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή επί Απόστολου Κατσιφάρα σε κέντρο νεοφυούς επιχειρηματικότητας με μικρή ανοιχτή θεατρική σκηνή με χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ μέσω Intereg. Το thebest.gr θα δώσει συνέχεια στο θέμα Λαδόπουλου, με νέο ρεπορτάζ επιδιώκοντας να δημοσιεύσει τις απόψεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου της Πάτρας.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα σημαντικό θέμα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ματαίωσης ενός από τα πιο σημαντικά έργα που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην Πάτρα. 

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις