ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην Πάτρα ο Καραμανλής για το τρένο- Τι θα προτείνει

Κοινοποίηση
Tweet

Εντός του Ιουλίου αναμένεται η επίσκεψή του, πιθανότατα

Κάθοδο στην Πάτρα ετοιμάζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με σκοπό να παρουσιάσει την πρόταση του υπουργείου για την έλευση του σύγχρονου τρένου μέχρι την πόλη και το λιμάνι της Πάτρας. Όπως αναφέρει το ypodomes.com αυτό πρόκειται να γίνει στις αρχές Ιουλίου, στα πλαίσια περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές το υπουργείο Υποδομών δεν αντιτίθεται στην υπογειοποίηση αλλά στην πλήρη υπογειοποίηση των γραμμών, έργο που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί λόγω του πολύ μεγάλου προϋπολογισμού.

Ποια είναι η λύση που προτείνει το Υπ. Υποδομών

Η λύση στην οποία προσανατολίζεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, και η οποία αποτελεί αντικείμενο συνεννοήσεων με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει όπως σημειώνουν πηγές κοντά στην υπόθεση πολλά πλεονεκτήματα:

Καταρχάς αποδέχεται το γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος κι ο προαστιακός γίνονται πολύτιμο στοιχείο της ζωής της πόλης και της ανάπτυξής της.

Σχετικά με την χάραξη, προβλέπει επίγεια διέλευση με διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή από το Ρίο έως τον Άγιο Διονύσιο (όπου θα κατασκευαστεί νέος σύγχρονος κεντρικός σταθμός). Στο τμήμα αυτό έχουν προβλεφθεί 2 ή 3 βυθίσεις των 100 μέτρων στα Μποζαΐτικα, την Παναχαϊκή και την Αγυιά.

Επιπλέον, με την λύση αυτή προβλέπεται στο τμήμα από τον Άγιο Διονύσιο έως τον Άγιο Ανδρέα βύθιση (με τη μέθοδο cut and cover) με μονή γραμμή για να ανοίξει η πόλη προς τη θάλασσα και θα επιτύχει την πρόσβαση του σιδηρόδρομου στο λιμάνι της πόλη. Ταυτόχρονα θα λειτουργεί ο Προαστιακός σε εγκιβωτισμένη επιφανειακή διέλευση.

Μαζί με τη λύση που θα προταθεί συμπεριλαμβάνεται η υλοποίηση μεγάλων παρεμβάσεων στη λειτουργία της πόλης, όπως π.χ. κόμβων ανάπλασης και χώρων πάρκινγκ προς λύση του κυκλοφοριακού που σήμερα ταλαιπωρεί την πόλη. Για το σκοπό αυτό προωθείται και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ζωντανεύει το λιμάνι, ενισχύει τις συνδυασμένες μεταφορές, τον σιδηρόδρομο με την ακτοπλοϊα, τα κρουαζιερόπλοια, τον σταθμό υποδοχής και τα ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η λύση είναι εφικτή κι έχει εξασφαλισμένο προϋπολογισμό κάτω των 200 εκατ.ευρώ, από το ΕΣΠΑ.
Η λύση εφόσον εφαρμοστεί, προβλέπει γρήγορη ωρίμανση κι εκτέλεση των έργων και σταματά την ιδιότυπη σιδηροδρομική απομόνωση της Πάτρας από το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Επιτυγχάνει δε σε εύλογο χρόνο την έλευση του σιδηρόδρομου στο λιμάνι, δίνοντας νέες μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες στην επιχειρηματική κοινότητα και την ΒΙΠΕ της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί πως το έργο σύνδεσης της Πάτρας με το σύγχρονο σιδηρόδρομο, αποτελεί τη βάση για την εν συνεχεία σύνδεση προς Ηλεία κλπ.

Πηγή: ypodomes.com

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις