ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οικογένεια Ερμείδη - Μια ζωή ...ροδοζάχαρη από τον Πόντο μέχρι τα Καλάβρυτα

Τσίχλα Κωνσταντίνα
konstantinatsi@hotmail.com , Facebook Page
Κοινοποίηση
Tweet

Τα αδέλφια που συνεχίζουν την παράδοση

Η ιστορία της οικογένεια Ερμείδη ξεκινάει το 1922 όταν όλη η οικογένεια εκδιώχθηκε από την Κερασούντα του Πόντου όπου ζούσε από παππού σε πατέρα, γιους και εγγόνια. Η οικογένεια κατέληξε στην Πάτρα όπου προσπάθησε να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Μετά από λίγα χρόνια πρώτος ο Ιωάννης Ερμείδης, από τα πέντε αδέρφια, πήγε στα Καλάβρυτα αφού βρήκε δουλειά σε ένα εμπορικό και κάλεσε τον Κωσταντίνο, τον Ηλία και τον Χαρίλαο Ερμείδη.

Ο τελευταίος αδερφός, ο Θόδωρος, εργάστηκε στους τότε ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου-Αθηνών-Πειραιώς). Εκείνη την εποχή τα Καλάβρυτα ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο και συγκέντρωναν όλο το εμπόριο από την επαρχία Καλαβρύτων που είχαν περίπου 45.000 πληθυσμό. 

Το ζαχαροπλαστείο στα Καλάβρυτα, εκείνη την εποχή, ήταν άγνωστο είδος επιχείρησης και ο Ηλίας που γνώριζε μερικά πράγματα από την πατρίδα, τον Πόντο, προσπάθησε να τα εφαρμόσει αναλαμβάνοντας το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, ενώ ο Κώστας ο μεγαλύτερος αδερφός, ανέλαβε την πώληση και το γενικό εμπόριο. Το 1926 ξεκίνησε και  επίσημα η προσπάθεια των αδερφών Ερμείδη με τη δημιουργία του ζαχαροπλαστείου “Ερμείδη” στην κεντρική τότε αγορά των Καλαβρύτων. Σήμα κατατεθέν τους είναι η ροδοζάχαρή τους που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Την παράδοση συνεχίζουν- κατά βάση- μέχρι σήμερα, δύο αδέλφια, ο Ηλίας και η Ρούλα Ερμείδη που με όρεξη και μεράκι ασχολούνται με την παραγωγή, και την προώθηση των νοστιμιών τους.

Φυσικά κοντά τους είναι και τα άλλα δύο τους αδέλφια, η Θεοδώρα ασχολείται με τα social media της επιχείρησης ενώ η οικογένεια έχει και έναν μικρότερο γιο, τον Κωνσταντίνο. 

Η οικογένεια Ερμείδη- Από γενιά σε γενιά

Το ζαχαροπλαστείο μας ξεκίνησε την λειτουργία του το 1926, ο χώρος ήταν ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της εποχής με μαρμάρινα τραπεζάκια όπου ο πελάτης μπορούσε να απολαύσει τα χειροποίητα γλυκά της οικογένειας Ερμείδη

Πότε και πώς ξεκίνησε η λειτουργία του χώρου σας στα Καλάβρυτα; Ποια η ιστορία του;

Το 1922 όλη η οικογένεια Ερμείδη εκδιώχθηκε από την Κερασούντα του Πόντου όπου ζούσε από παππού σε πατέρα, γιους και εγγόνια.

Κατέληξαν στην Πάτρα όπου και προσπάθησαν να φτιάξουν τη ζωή τους, όπως όλοι οι πρόσφυγες. Μετά από λίγα χρόνια πρώτος ο Ιωάννης Ερμείδης, από τα πέντε αδέρφια, ήρθε στα Καλάβρυτα αφού βρήκε δουλειά σε ένα εμπορικό και κάλεσε τον Κωσταντίνο, τον Ηλία και τον Χαρίλαο Ερμείδη.

Ο τελευταίος αδερφός, ο Θόδωρος, κατάφερε να βρεί δουλειά στους τότε ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου-Αθηνών-Πειραιώς). Εκείνη την εποχή τα Καλάβρυτα ήταν μεγάλο εμπορικό κέντρο και συγκέντρωνε όλο το εμπόριο από την επαρχία Καλαβρύτων που είχε περίπου 45.000 πληθυσμό!!!

Το ζαχαροπλαστείο στα Καλάβρυτα, εκείνη την εποχή, ήταν άγνωστο είδος επιχείρησης και ο Ηλίας που γνώριζε μερικά πράγματα από την πατρίδα, τον Πόντο, προσπάθησε να τα εφαρμόσει αναλαμβάνοντας το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, ενώ ο Κώστας ο μεγαλύτερος αδερφός, ανέλαβε την πώληση και το γενικό εμπόριο.

Το 1926 ξεκίνησε και  επίσημα η προσπάθεια των αδερφών Ερμείδη με την δημιουργία του ζαχαροπλαστείου “Ερμείδη” στην κεντρική τότε αγορά των Καλαβρύτων.

Πώς λειτουργούσε αρχικά;

Το ζαχαροπλαστείο μας ξεκίνησε την λειτουργία του το 1926, ο χώρος ήταν ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο της εποχής με μαρμάρινα τραπεζάκια όπου ο πελάτης μπορούσε να απολαύσει τα χειροποίητα γλυκά της οικογένειας Ερμείδη. Επίσης κάναμε και γενικό εμπόριο.

Η επιχείρηση μας είναι οικογενειακή και η συνύπαρξη μας μέσα σε αυτήν είναι αρμονική. Εργαζόμαστε πάρα πολλές ώρες την ημέρα και ο καθένας από το δικό του πόστο προσπαθεί και προσφέρει τα μέγιστα για το καλό της επιχείρησης, στην παραγωγή, την προώθηση, τη διαφήμιση

Η Ρούλα και ο Ηλίας Ερμείδης συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση;

Ηλίας: Μόλις τελείωσα το στρατό αποφάσισα να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση καθώς υπήρχε προοπτική για μια καινούρια επένδυση όπως και έγινε η δημιουργία ενός καινούριου ζαχαροπλαστείου μας στην αρχή του κεντρικού πεζόδρομου των Καλαβρύτων, με σύγχρονο εργαστήριο παρασκευής γλυκών κουταλιού και ειδών ζαχαροπλαστικής.

Στον ίδιο χώρο υπάρχει μεγάλη αίθουσα όπου ο πελάτης μπορεί να γευτεί τα γλυκά μας και να πιεί τον καφέ του. Ακόμα, στον εξωτερικό χώρο του ζαχαροπλαστείου υπάρχει μεγάλη πλατεία με τραπεζοκαθίσματα του καταστήματος μας, όπου μπορείτε να απολαύσετε το γλυκό ή τον καφέ σας κάτω από ένα τεράστιο πλατάνι και υπέροχη θέα.

Παράλληλα, σκεφτήκαμε και καλλιεργήσαμε χωράφι στο Σκεπαστό, καθώς δεν ήταν επαρκής η ποσότητα του φύλλου όπου παίρναμε από τους συγχωριανούς μας, όπως έκανε και ο παππούς  μου.

Πώς είναι η συνύπαρξή σας μέσα σε αυτή;

Η επιχείρηση μας είναι οικογενειακή και η συνύπαρξη μας μέσα σε αυτήν  είναι αρμονική. Εργαζόμαστε πάρα πολλές ώρες την ημέρα και ο καθένας από το δικό του πόστο προσπαθεί και προσφέρει τα μέγιστα για το καλό της επιχείρησης, στην παραγωγή, την προώθηση, τη διαφήμιση κ.α.

Παραμένουμε όμως εδώ και επιμένουμε λόγω της εργασίας μας και γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και ευελπιστούμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξισορροπήσει και οι νέοι άνθρωποι δεν θα αναγκάζονται να φεύγουν από τα Καλάβρυτα

Πως είναι η ζωή σε ένα μέρος όπως τα Καλάβρυτα;

Η ζωή στα Καλάβρυτα είναι δύσκολη για τους νέους ανθρώπους καθώς η πόλη μας έχει ερημώσει  από κόσμο και οι επιλογές για ψυχαγωγία είναι περιορισμένες, αν όχι  μηδανιμές. Η κίνηση είναι αυξημένη μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω και του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Τους υπόλοιπους μήνες η κίνηση είναι μειωμένη και δυστυχώς ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης μας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά. Παραμένουμε όμως εδώ και επιμένουμε λόγω της εργασίας μας και γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και ευελπιστούμε ότι η κατάσταση αυτή θα εξισορροπήσει και οι νέοι άνθρωποι δεν θα αναγκάζονται να φεύγουν από τα Καλάβρυτα.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να πω, πως τα Καλάβρυτα είναι ένα μέρος με ομορφιές απείρου κάλλους και αξιοθέατα μοναδικά που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί, όπως το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, τον Τόπο εκτέλεσης Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, τον μοναδικό σε όλη την Ελλάδα Οδοντωτό σιδηρόδρομο, τα δύο μοναστήρια της Ιεράς Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και την Μονή της Αγίας Λαύρας. Τέλος, το Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών και τον ποταμό Λάδωνα για Καγιάκ-Ράφτινγκ, κοντά στην πόλη των Καλαβρύτων.

Έπεισε τις νοικοκυρές εκεί που έχουν μια ή δυο τριανταφυλλιές να βάλουν άλλες δύο και το φύλλο θα το έπαιρνε ο ίδιος

Τι μπορεί να βρεί κανείς στο κατάστημα σας;

Λειτουργούμε δυο καταστήματα στα Καλάβρυτα. Το κεντρικό, παλιό ζαχαροπλαστείο, το οποίο βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο ο επισκέπτης μπορεί να βρεί την αυθεντική Ροδοζάχαρη Ερμείδη και πολλά άλλα γλυκά κουταλιού όλα δικής μας παραγωγής όπως Πετροκέρασο Ερμείδη, Αγριοβύσσινο Ερμείδη, κάστανο, καρυδάκι, συκαλάκι, περγαμόντο, νεράντζι, μελιτζανάκι, σταφύλι, αχλάδι, μανταρίνι.

Επίσης, το γνωστό σε όλους Κωκ Ερμείδη φτιαγμένο με ζεστή αλευρόκρεμα, προφυτερόλ, μπανόφι, εκμέκ κανταΐφι, μιλφέι, πάστες με αλευρόκρεμα, κρέμα, ρυζόγαλο. Όλα τα γλυκά μας γίνονται με ντόπιο γάλα και αυγά. Επίσης, κουραμπιέδες με βούτυρο γάλακτος και αμύγδαλο, τους οποίους μπορείτε να βρείτε όλο το χρόνο. Με την συμπλήρωση 90 χρόνων της επιχείρησης δημιουργήσαμε ένα νέο προϊόν το Λικέρ Ροδοζάχαρη με απόσταξη από το φύλλο το εκατοντάφυλλο ροζέ όπου παράγουμε τη  Ροδοζάχαρη. Ακόμα,  λουκούμια με γεύση Τριαντάφυλλο και ξερολούκουμο τριαντάφυλλο.

Τέλος, εκτός από τα είδη ζαχαροπλαστικής στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε, μέλια από ντόπιους παραγωγούς, ζυμαρικά Καλαβρύτων, λικέρ, κρασιά, όσπρια, βότανα, όλα τα προϊόντα μας είναι από ντόπιους παραγωγούς.

Πώς ξεκίνησε η παρασκευή της ροδοζάχαρης; Πώς προέκυψε η συνταγή;

Ο παππούς Ηλίας την Ροδοζάχαρη την ήξερε από τον Πόντο, την πατρίδα του.

Την έφτιαχνε η μάνα του η κυρά Μερόπη και την έμαθε και αυτός. Όταν ήρθε στα Καλάβρυτα του προξένησε εντύπωση ότι πάρα πολλές νοικοκυρές είχαν μία ή δύο τριανταφυλλιές στον κήπο του σπιτιού τους και κάθε Απρίλη έφτιαχναν λίγη ροδοζάχαρη για να κερνάνε τον επισκέπτη πρώτα και για τα παιδιά του σπιτιού έπειτα. Η ροδοζάχαρη ήταν το γλυκό κουταλιού των Καλαβρύτων και έχει παραμείνει μέχρι σήμερα.

Μη έχοντας κεφάλαιο εκείνη την εποχή, ο Ηλίας Ερμείδης, για να βάλει τις δικές του τριανταφυλλιές, σκέφτηκε να συνδυάσει «το τερπνόν μετά του ωφέλιμού». Έπεισε τις νοικοκυρές εκεί που έχουν μια ή δυο τριανταφυλλιές να βάλουν άλλες δύο και το φύλλο θα το έπαιρνε ο ίδιος.

Έτσι και έγινε και με τον τρόπο αυτό ο παππούς Ηλίας  άρχισε να έχει λίγο στην αρχή αλλά στην πορεία αρκετό φύλλο και οι νοικοκυρές άρχισαν να αποκτούν, ένα επιπλέον και καθόλου, στην πορεία ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, για τις ανάγκες, της οικογένειας  της οποίας εκείνη την εποχή τα εισοδήματα ήταν πολύ μικρά και περιορισμένα σε μια επαρχιακή κωμόπολη.

Την συνταγή όπως προείπα ο Ηλίας Ερμείδης την γνώριζε από τη μητέρα του Μερόπη και έτσι και συνέχισε.

Τι ακριβώς είναι;

 Η Ροδοζάχαρη είναι γλυκό κουταλιού το οποίο χρησιμοποιείται και ως μαρμελάδα λόγω της υφής του. Είναι το εκατοντάφυλλο Μαγιάτικο τριαντάφυλλο μια συγκεκριμένη ποικιλία.

Ποια είναι η διαδικασία της παρασκευής της;

Μετά τη συγκομιδή από το χωράφι ξεκινάμε την παρασκευή της ροδοζάχαρης. Αρχικά  ξεχωρίζουμε  τα πέταλα από το λουλούδι, τα καθαρίζουμε και στη συνέχεια αμέσως ξεκινά η ζύμωση με τα χέρια του φύλλου μαζί με τη ζάχαρη. Για τη ζύμωση η αναλογία είναι ένα κιλό ζάχαρη με ένα κιλό φύλλο καθαρισμένο. Όλο αυτό γίνεται πάστα όπως λέγεται. Σε ένα μεγάλο καζάνι προσθέτουμε το νερό, την πάστα, ζάχαρη  τα βράζουμε όλα μαζί για πολύ ώρα και τέλος προσθέτουμε λεμόνι.

Πώς χρησιμοποιείται;

Η Ροδοζάχαρη είναι γλυκό κουταλιού, χρησιμοποιείται όμως πολύ ωραία και ως μαρμελάδα λόγω της υφής του με αποτέλεσμα να έχει και πιο πολλές χρήσεις. Ταιριάζει ιδανικά πάνω στο γιαούρτι, το παγωτό, την κρέμα, το ψωμί, το ρυζόγαλο, την πανακότα και σε χίλιες και μία άλλες χρήσεις ανάλογα με τη φαντασία του Σεφ ή της νοικοκυράς. 

Η συνταγή για ροδοζάχαρη που έχει ταξιδέψει από την Κερασούντα σε ολόκληρο τον πλανήτη

Ποιο είναι το «μυστικό» που κάνει τη συνταγή ακαταμάχητη;

Τη συνταγή της ροδοζάχαρης την έφερε ο παππούς Ηλίας από την Κερασούντα και έτσι και συνεχίζουμε. Είμαστε η τρίτη γενιά πια από παππού, πατέρα σε γιό όπου και συνεχίζουμε την παρασκευή της ίδιας  παραδοσιακής συνταγής από τον Πόντο. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η ποικιλία του τριαντάφυλλου καθώς και ο τρόπος παρασκευής του γλυκού.

Πόσο μακριά έχει ταξιδέψει;

Το γλυκό μα έχει ταξιδέψει σε πολλές χωρές του πλανήτη και ευελπιστούμε στο μέλλον να κερδίσουμε νέες αγορές.

Έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό;

Η Ροδοζάχη έχει ευεργετικές ιδιότητες κυρίως  για το στομάχι, καθώς τρώγοντας ένα κουταλάκι ροδοζάχαρη το πρωί με νερό βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Που μπορεί να βρει κανείς τη ροδοζάχαρη;

Τη Ροδοζάχαρη μπορείτε να την προμηθευτείτε από τα δύο κατάστημα Ερμείδης στα Καλάβρυτα. Στην Πάτρα σε πολύ κεντρικά επιλεγμένα καταστήματα καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα. Τα σημεία πώλησης μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο: @ermeidisrodozacharikalavrita ή στην επίσημη σελίδα μας στο facebook: fb.com/ermeidisrodozacharikalavrita.

Τα τηλέφωνα της επιχείρησης είναι: 26920 22346-26920 23043- 6945044942.  

Τι υπάρχει στα σχέδια σας;

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η επέκταση του κτήματος μας στο Σκεπαστό με περισσότερες ρίζες τριαντάφυλλο καθώς η ζήτηση του κόσμο για την Ροδοζάχαρη έχει αυξηθεί κατά πολύ. Εδώ, θέλουμε και δημόσια να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας για την εμπιστοσύνη τους και την προτίμηση τους σε εμάς όλα αυτά τα χρόνια.

Σας περιμένουμε να γευτείτε την Σπεσιαλιτέ μας Ροδοζάχαρη Ερμείδη!

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις