ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το Ποντιακό Σωματείο της Πάτρας σε κρίση: Διάλυση ή επανεκκίνηση

Κοινοποίηση
Tweet

Του Κώστα Καλομενίδη

Παρακολουθώ ως μέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον ΦΑΡΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ το στοργικότερο και μεγαλύτερο ποντιακό σωματείο της Δυτ.Ελλαδας και της Πελ/νησου. Διαπιστώνω με μεγάλη μου λύπη ότι δεν υπάρχει κοινή οπτική στα μέλη που ενδιαφέρονται σοβαρά για την επίλυση της διοικητικής κρίσης που πρόεκυψε πρόσφατα από την παραίτηση της απολυτής πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβούλιου. Οι σχετικές διαφορές προκύπτουν από την διαφορετική προσέγγιση του χαρακτήρα της διοικητικής κρίσης που για την πλειοψηφία των απόψεων θεωρείται μάλλον εφήμερη και όχι διαρθρωτική.

Η γνώμη μου είναι εντελώς διαφορετική. Θεωρώ ότι η σημερινή πρωτόγνωρη διοικητική κρίση είναι διαρθρωτική και όχι μόνο σχετίζεται αλλά ανατροφοδοτείται από μια μεγάλη δομική κρίση στον πυρήνα της ύπαρξης του ιδίου του σωματείου σαν όλο και ιδιαίτερα στην σχέση του με το ποντιακό στοιχείο της πόλης (που ιστορικά έχει απολέσει πλέον τα χαρακτηριστικά της ποντιακής κοινότητας). Η αποδοχή μιας τέτοιας οπτικής συνεπάγεται την άμεση προσφυγή σε ένα εκτεταμένο δημόσιο διάλογο στρατηγικού χαρακτήρα για το αν και πως μπορεί να υπάρξει μια επανεκκίνηση του σωματείου και μια νέα σχέση με το ποντιακό στοιχείο της πόλης. Με βάση αυτή την οπτική η υπέρβαση της διοικητικής κρίσης είναι επίσης στρατηγικού χαρακτήρα καθώς θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έναρξη η όχι της επανεκκίνησης του σωματείου.

Η πρώτη προϋπόθεση για την υπέρβαση της διοικητικής κρίσης είναι η αποκατάσταση της διοικητικής νομιμότητας για την δημοκρατική νομιμοποίηση του νέου διοικητικού οργάνου.

Και εδώ πλέον είναι το σημείο πάνω στο όποιο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι ανεξάρτητα από την οπτική που έχουν για τον χαρακτήρα της κρίσης.

Καθώς δεν υπάρχει άλλο διοικητικό όργανο παρά μόνο η Γενική Συνέλευση των μελών για να πάρει αποφάσεις το πρωταρχικό ζήτημα είναι να αποκαταστήσει η ιδία, με τις αποφάσεις της, την νομιμότητα της (καθώς παράνομα συνεκλήθη από τον πρώην πρόεδρο αφού δεν υφίσταται πλέον το ΔΣ).

Οι αποφάσεις νομιμότητας που καλείται να λάβει παράλληλα με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής είναι:

 

1. συγκρότηση του ΔΣ με τα αναπληρωματικά μέλη η εκλογή ενός προσωρινού ΔΣ που θα ακολουθούσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες μέχρι τις εκλογές.

2. σύγκληση από τη νέα διοικούσα αρχή της Εκλογή-Απολογιστικής ΓΣ στην όποια θα συζητηθεί το πόρισμα της Εξελεγκτικής Επιτροπής (που θα συγκληθεί και θα συνεδριάσει) και θα γίνει έστω ένας στοιχειώδης Απολογισμός και ο αναγκαίος Οικονομικός έλεγχος του ταμείου.

3. άμεση πρόσβαση όλων των ενδιαφερόμενων και έλεγχος στο Μητρώο μελών και απόφαση γύρω από τον Εκλογικό κατάλογο.

 

Το παραπάνω είναι ένα μίνι πλαίσιο αποφάσεων και το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει την διοικητική νομιμότητα αποκλείοντας την πιθανή αναζήτηση της επιβολής της από εξωθών του σωματείου εγγυητικούς και νομιμοποιητικούς παράγοντες της πολιτείας.

Παράλληλα είναι και το πλαίσιο που θα καθορίσει και την προσωπική μου στάση στο εξής ως μέλους του σωματείου.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις