ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο νέο-φιλελευθερισμός επέστρεψε

Κοινοποίηση
Tweet

Του Κωνσταντίνου Τηλιγάδα, Γενικού Γραμματέα Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Αν και στην αρχή της θητείας της, η κυβέρνηση της ΝΔ παρεμβαίνει με δύο νομοσχέδια στα εργασιακά θέματα. Κοινή συνισταμένη και στα δύο, η δημιουργία περισσότερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με την κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και υπό στενή επιτήρηση λόγω μνημονίων, είχε κινηθεί προς μια κατεύθυνση δημιουργίας κανόνων στην αγορά εργασίας, με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων. Προσπαθώντας έτσι, να βάλει τάξη στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας, συνέπεια των παρεμβάσεων των κυβερνήσεων των ετών 2010-2013.

Με αφορμή τις επιταγές των δανειστών, τα έτη εκείνα ψηφίστηκαν νόμοι που ισοπέδωσαν την εργασία. Αιτιολογία ήταν η ανάγκη για ευελιξία, προκειμένου οι εργοδότες να έχουν κίνητρο να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Στην πραγματικότητα βέβαια υπήρξαν άλλα αποτελέσματα. Η ανεργία διαμορφώθηκε σε δυσθεώρητα ύψη ( Δεκ.2010 14,5%, Δεκ.2011 21,2%,Δεκ.2012 26,4%,Δεκ.2013 27,4%) και η ευελιξία δεν σταμάτησε τον καλπασμό της ανεργίας.

Την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν νόμοι, που προσπάθησαν να ρυθμίσουν το χάος που είχε δημιουργηθεί στον τομέα της εργασίας. Βασικό μέλημα ήταν η δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των εργαζομένων. Σε συνδυασμό με την γενικότερη οικονομική πολιτική αποτέλεσμα ήταν η μείωση της ανεργίας (Δεκ.2015 23,9%, Δεκ.2016 23,4%, Δεκ.2017 20,9%,Δεκ.2018 18,5%).

Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πως η επιστροφή σε μεθόδους απορρύθμισης της εργασίας δεν θα παράξουν κανένα θετικό αποτέλεσμα και θα επιφέρουν μόνο ζημιές στον κόσμο της εργασίας. Ωφελημένο θα βγει μόνο ένα μέρος των εργοδοτών, καθώς με το να περιορίζεις μισθούς και δικαιώματα δεν ενισχύεις το διαθέσιμο εισόδημα (άρα την κατανάλωση), παρά μόνο δημιουργείς κέρδη για ορισμένους οι οποίοι κιόλας δεν δεσμεύονται να τα επενδύσουν.

Αυτή την φορά δεν υπάρχουν δανειστές για να τους επικαλεστεί η νέα κυβέρνηση. Τα πρώτα δείγματα γραφής στα εργασιακά συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εταίρων του και αποδεικνύουν ότι ο νέο-φιλελευθερισμός είναι ο πυρήνας της ιδεολογίας της νέας κυβέρνησης.

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Σχόλια

Απόψεις