CULTURE

/

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στο thebest.gr: «Ανήκω σε αυτούς που θέλουν να κοιτάνε μπρος, "Πρόσω Ολοταχώς" όπως λέει κι ο Ελύτης»

Κοινοποίηση
Tweet

Η κυρία Κονιόρδου την Τρίτη θα εγκαινιάσει έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

H Λυδία Κονιόρδου είναι μία εξαιρετική ηθοποιός και έχει υποδυθεί ηρωίδες του κλασικού θεατρικού ρεπερτορίου και ιδίως του αρχαίου δράματος με σημαντική απήχηση. Στην Πάτρα έμελλε να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα καθώς την περίοδο 2007-2009 ήταν εδώ ως καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Γεννημένη στην Αθήνα, η Λυδία Κονιόρδου έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Εθνικό Θέατρο και ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης για μία δεκαετία. Πέρα από καλλιτέχνιδα αξιώσεων η Λυδία Κονιόρδου τα τελευταία χρόνια, άρχισε να ασχολείται και με την πολιτική, μετέχοντας ως υποψήφια ευρωβουλετής στο ψηφοδέλτιο του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων το 2014 ενώ στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, ήταν μεταξύ των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ανασχηματισμό του περασμένου Νοεμβρίου η Λυδία Κονιόρδου αποδέχθηκε την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναλαμβάνοντας ένα από τα πιο καίρια υπουργεία της χώρας, αυτό του Πολιτισμού και Αθλητισμού, διαδεχόμενη τον Αριστείδη Μπαλτά.

Με την ιδιότητα της αυτή λοιπόν έρχεται στην Πάτρα, μία πόλη που την γνωρίζει καλά, που στο διάστημα της θητείας της στο ΔΗΠΕΘΕ, περπατούσε καθημερινά και αφουγκραζόταν τον παλμό και τις ανάγκες της πόλης. Πάντοτε ευγενής και προσεγμένη η Λυδία Κονιόρδου καταφθάνει στην Αχαική πρωτεύουσα το πρωί της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2016. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της που έχει γνωστοποιηθεί, αρχικά στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα.

Στις 11 το πρωί θα βρίσκεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών όπου και θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας για το έργο της Εφορείας στην Αχαΐα και την Ηλεία, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Πρόκειται για 20 έργα στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων καθώς και για 8 ακόμη υποέργα. Η επίσκεψη της θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδης στις 13.30 περίπου το μεσημέρι.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τη νέα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία και μας μίλησε για την αυξημένη ευθύνη του συγκεκριμένου Υπουργείου, για το ότι είναι η ίδια εκεί για να υπηρετήσει και μόνο, πως δεν έχει καμία προσωπική φιλοδοξία και πως η εποχή μας καλεί σε συνεργασίες, διάλογο και σε αλληλέγγυες δράσεις.

Ακολουθεί αναλυτικά η συζήτηση με την κυρία Κονιόρδου.

Συνέντευξη στον ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟ

Κυρία Κονιόρδου πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι να έχετε το γενικό πρόσταγμα στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο από οικονομικής πλευράς. Ποιοι είναι οι στόχοι σας. Το ότι είστε μία καλλιτέχνις με βαθιά γνώση του θεάτρου και της κουλτούρας του τόπου, φαντάζομαι ότι βοηθά σημαντικά στον τρόπο δουλειάς σας.

"Το ΥΠΠΟΑ είναι ένα πολύ μεγάλο υπουργείο με πολλές διευθύνσεις και τεράστια ευθύνη απέναντι στην διαχρονική υλική κα άυλη κληρονομιά αυτού του τόπου αλλά και στη νεότερη ελληνική δημιουργία. Ειδικά αυτή την εποχή θεωρώ ότι το έργο του υπουργείου έχει αυξημένη ευθύνη, παρ’ όλο που οι δυσκολίες εμποδίζουν την αποστολή του.

Ανήκω σε αυτούς που θέλουν να κοιτάνε μπρος, "Πρόσω Ολοταχώς" όπως λέει κι ο Ελύτης. Ακόμα θέλω να βλέπω αυτό που μπορεί να γίνει κι όχι να μεμψιμοιρώ για ότι δεν μπορεί να γίνει. Κι αυτά που μπορούν να γίνουν είναι πολλά".

-  Είστε αισιόδοξη ότι αυτή η κυβέρνηση τελικά θα τα καταφέρει και ότι το 2017 θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τον Έλληνα πολίτη που τα τελευταία 7 χρόνια βιώνει μία κατάσταση άνευ προηγουμένου τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά και ψυχολογικά.

"Κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο, κάθε ασθένεια που συμβαίνει στην ατομική ή στη συλλογική ζωή είναι, παρά την επώδυνη πλευρά της, μια ευκαιρία να αλλάξει η ρότα που την δημιούργησε.

Οι μικρότερες λοιπόν οικονομικές δυνατότητες αφυπνίζουν σε υγιή άτομα ή ομάδες αντανακλαστικά δημιουργικά, καινοτόμα, εκφράζεται θα έλεγα το πνεύμα του Οδυσσέα που είναι στο DNA των Ελλήνων. Δίνει το φωτεινό παράδειγμα που μπορεί να εμπνεύσει και άλλους που τους έχει καταπιεί η στενοχώρια.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον Κουν όταν μας έλεγε για την εποχή που γεμάτοι όνειρα με την ομάδα του, στην Κατοχή άρχισε να διαγράφεται το σπουδαίο έργο του που άλλαξε την εικόνα του θεάτρου και του νεότερου πολιτισμού μας γενικότερα, μαζί με άλλα φωτεινά πνεύματα.

Η εποχή μας καλεί σε συνεργασίες, σε διάλογο, σε αλληλέγγυες δράσεις, σ’ ένα άνοιγμα της ψυχής μας προς αυτούς που είναι σε χειρότερη μοίρα από μας.

Είμαι πολύ περήφανη για τον τρόπο που οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στην προσφυγική κρίση, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που τους βαραίνουν.

Αυτό συνδέεται με τις διαχρονικές αξίες αυτού του τόπου που τώρα, μετά την καταναλωτική σπατάλη και την ιδιώτευση του καθένα, τώρα ξαναεκφράζεται. Προσφέρει στους πολίτες αξιοπρέπεια και αλλάζει άρδην την αρνητική εικόνα των Ελλήνων που έχει δημιουργηθεί.

Ο τόπος μας έχει τρία μεγάλα κεφάλαια, που πάνω τους μπορεί να στηριχτεί η  προκοπή του σε βάθος χρόνου.

Το ένα είναι η άυλη και η υλική του διαχρονική κληρονομιά, το δεύτερο η συναρπαστική ομορφιά και ποικιλία του τοπίου του, τρίτον η ευρηματικότητα, η ευστροφία και η φυσική περιέργεια των Ελλήνων να γνωρίζουν και να βρίσκουν λύσεις.

Πιστεύω λοιπόν με πάθος ότι αν πιστέψουμε και επενδύσουμε στον συνδυασμό αυτών των τριών κεφαλαίων, μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη από τις προοπτικές που ανοίγονται και από την ανάταση που θα επέλθει.

Για να αλλάξει ο τόπος δεν φτάνουν τα χρήματα. Πρώτα είναι οι νέες ιδέες, η οι παλιές ξανακοιταγμένες με νέα μάτια, που θα μας δώσουν το ψυχικό σθένος να κάνουμε την υπέρβαση, να φύγουμε από την μιζέρια.

Να συνεργαστούμε, να μην κοιτάει κανείς μόνο το δικό του συμφέρον αλλά να προσφέρει. Να αγαπήσουμε και να προστατέψουμε αυτό που είναι κοινό, τη δημόσια περιουσία μας, που την αφήσαμε χρόνια να ρημάξει από την λεηλάτηση ή την αδιαφορία.

Το γεγονός ότι προέρχομαι από τον πολιτισμό, τον έχω υπηρετήσει όχι μόνο σαν καλλιτέχνης αλλά κι από διάφορες διοικητικές θέσεις, εδώ και 40 χρόνια, το γεγονός ότι γνωρίζω την περιφέρεια και τις ανάγκες της, με βοηθάει να νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω.

Γι αυτό και δέχτηκα αυτήν την τιμή από τον Πρωθυπουργό σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Όλοι που αυτή τη στιγμή μπορούν να δώσουν κάτι στον τόπο πρέπει να το κάνουμε. Δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καθόμαστε σπίτι μας, να περιμένουμε κάποιος να μας σώσει, να ρίχνουμε διαρκώς το φταίξιμο κάπου αλλού.

Στην Ελλάδα, σ’ αυτόν τον χαριτωμένο κι ευλογημένο τόπο υπάρχουν πολλές μικρές φλόγες από πολίτες, που αγαπούν αυτόν τον τόπο, προσφέρουν εθελοντικά και κρατάνε το φως αυτού του τόπου αναμμένο.

Αυτές τις υγιείς φωνές θέλουμε να αφουγκραστούμε, να τις στηρίξουμε".

-   Με τι συναισθήματα ξανάρχεστε στην Πάτρα μιας και είχατε ζήσει και εργαστεί στην πόλη καθώς είχατε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, την περίοδο 2007-2009.

"Στην Πάτρα υπηρέτησα την αποκέντρωση μετά από 6 ευτυχισμένα χρόνια στη Λάρισα με το Θεσσαλικό Θέατρο και τον Κώστα Τσιάνο και άλλα 5 πολύ δημιουργικά στο Βόλο, όπου με κράτησε η εξαίρετη συνεργασία με τον τότε Δήμαρχο Βόλου Δ. Πιτσιώρη που άλλαξε πιστεύω, την εικόνα της πόλης, έδωσε έμφαση στον πολιτισμό και αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την κτιριακή, κυρίως βιομηχανική υποδομή της πόλης.

Η Πάτρα είναι επίσης μια πόλη με μεγάλη βιομηχανική και αστική παράδοση, καταπληκτικούς δημοτικούς χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετατρέψουν την πόλη σε πολιτιστικό κόμβο όλης της δυτικής Ελλάδας και της σύνδεσης της με την Ιταλία και την Ευρώπη. Κάτι που οι ευρωπαικές πόλεις με τέτοια παράδοση το κάνουν και έχουν πολλαπλά οφέλη, στον τουρισμό, την οικονομία τους όλο τον χρόνο".

-   Για το μέλλον των ΔΗΠΕΘΕ ποια θα είναι η πολιτική σας. Έχετε προλάβει να σκεφτείτε το θέμα. Το θέατρο της Πάτρας ήδη απέκτησε και σχολή δραματικής σχολής, ωστόσο το οικονομικό κομμάτι συνεχίζει να είναι «αγκάθι» στην λειτουργία και ανάπτυξη του.

"Λείπω καιρό από την πόλη, δεν έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη σε αυτό τον τομέα. Μακάρι να έχουν γίνει βήματα. Ο δρόμος είναι λαμπρός. Χρειάζεται όμως απαίτηση και αγκάλιασμα από την κοινωνία και μετά πολιτική βούληση".

-  Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών επιχειρεί τον τελευταίο καιρό σημαντικά ανοίγματα δίνοντας βάρος τόσο στον εκπαιδευτικό του ρόλο όσο και στον τομέα της σύγχρονης τέχνης. Παρότι περιφερειακό, θεωρείτε ότι μπορεί η συγκεκριμένη πολιτιστική δομή να αξιοποιηθεί και να τύχει ακόμη μεγαλύτερης προβολής, κάτι που είναι ζητούμενο και από την τοπική κοινωνία.

"Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα τάση διεθνώς κι έχει αρχίσει και στην Ελλάδα, τα μουσεία να αναπτύσσουν δραστηριότητες, πέραν της βασικής τους αποστολής να συντηρούν, να αναδεικνύουν τους θησαυρούς μας.

Είναι όμως τόσο βαθιά συγκινητικό όταν βλέπεις την ψυχή ενός παιδιού να συνδέεται με κάτι που τελικά δεν είναι τόσο παλιό, η να ακούς ένα μουσικό όργανο ή μια ανθρώπινη φωνή να ζωντανεύει ένα άγαλμα η να αφηγείται την ιστορία ενός αγγείου. Συμμετείχα με χαρά σε μια τέτοια δράση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με το Εθνικό θέατρο, όπου ομάδες καλλιτεχνών διάβαζαν με το δικό τους τρόπο η καθεμία όλες τις ραψωδίες της Οδύσσειας".

-  Πόσο δύσκολο είναι αυτήν την περίοδο να συνδυάζετε την δουλειά σας στο Υπουργείο με τις παραστάσεις του έργου στο θέατρο Μουσούρη «Και τώρα οι δυο μας» του Α. Γκέλμαν σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη που έχει πάρει ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

"Η συνεργασία μου με το θέατρο Μουσούρη και τον Πέτρο Φιλιππίδη συνεχίζεται και δεν μου δημιουργεί πρόβλημα. Φυσικά συμμετέχω εθελοντικά, χωρίς αμοιβή. Θα το έφερα βαρέως όμως να έκλεινα ένα θέατρο και να στερούσα από τους εργαζόμενους του, το μισθό τους".

-   Πόσο άλλαξε η καθημερινότητά σας αναλαμβάνοντας την καίρια αυτή θέση στο Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την σχετική πρόταση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.

"Η ζωή μου φυσικά έχει αλλάξει, η δουλειά του Υπουργείου με έχει απορροφήσει τελείως ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ. Όμως μου δίνει πολλή δύναμη η παρουσία άξιων συνεργατών γύρω μου, όπως του Βαγγέλη Πολίτη, αλλά και η όρεξη των εργαζόμενων στο Υπουργείο.

Ύστερα καθημερινά συναντώ και περιστοιχίζομαι από ανθρώπους του πολιτισμού, που γνωρίζω χρόνια, εκτιμώ, αγαπώ και ως συνοδοιπόροι βρίσκουμε μαζί λύσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Είμαι εκεί για να υπηρετήσω και μόνο, δεν έχω καμιά προσωπική φιλοδοξία".

 

Οι δύο φωτ. είναι από την πρόσφατη παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής (φωτ. από EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Η βασική φωτ. είναι από την Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό, τον περασμένο Νοέμβριο, στο Προεδρικό Μέγαρο. (φωτ. από EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture