ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Ντρίπλα" της τελευταίας στιγμής στον Εκλογικό Νόμο για να καταργηθεί άμεσα το μπόνους των 50 εδρών - Θετικό το ΚΚΕ

Κοινοποίηση
Tweet

Νέα δεδομένα

Με μια νομοτεχνική βελτίωση στον εκλογικό νόμο και με το σπάσιμο του άρθρου 2 που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει πεδίο συναίνεσης και υπερψήφισης της απλής αναλογικής από 200 βουλευτές. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει την κατάργηση για το μπόνους και τη διάταξη για να ισχύσει ο Νόμος από τις επόμενες εκλογές.

Η νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και παρουσιάστηκε από τον υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής προβλέπει ότι:

α) διασπάται το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%.

Έτσι δημιουργείται:

*Ενα άρθρο (πλέον άρθρο 2) που καταργεί το μπόνους

*Ενα άρθρο (πλέον άρθρο 3) που μοιράζει τις 300 έδρες, αλλά με όριο 3%, στο οποίο δεν συμφωνεί το ΚΚΕ.

β) αναδιατυπώνεται το άρθρο για την έναρξη ισχύος ορίζοντας ότι:

*Η ισχύς του άρθρου για την ψήφο στα 17 έτη αρχίζει από τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν.

*Τα υπόλοιπα άρθρα (κατάργηση μπόνους, θέσπιση απλής αναλογικής, κατανομή εδρών με όριο 3%) εφαρμόζονται από τις επόμενες εκλογές εφόσον λάβουν πλειοψηφία 200 εδρών το καθένα.

Η αλλαγή που έγινε στοχεύει κυρίως στις ψήφους του ΚΚΕ, το οποίο τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους των εδρών αλλά λέει «όχι» στη διατήρηση του ορίου του 3% για την εισοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Όπως έγινε γνωστό από το Προεδρείο της Βουλής, ο εκλογικός νόμος θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στη Βουλή στις 19 και 20 Ιουλίου.

 

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις