SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Πoιός μέλωσε τους πρώτους λουκουμάδες, ποιός έφτιαξε πρώτος πίτσα και εισήγαγε μπανάνες και ποιός κάθισε για πρώτη φορά τους Πατρινούς σε τραπέζι ζαχαροπλαστείου

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
espilkon1@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Μια ιστορία γεμάτη γεύση και τόλμη

Η γεύση στην Πάτρα, έχει την δική της ιστορία και είναι φτιαγμένη από τόλμη και φαντασία. Πριν  φτάσουν να σερβίρονται και να μας προκαλούν, αμαρτίες όπως η πίτσα, η μπανάνα και οι λουκουμάδες, προηγήθηκαν κάποιοι ανήσυχοι τύποι που άνοιξαν την πόρτα για να μπεί η νοστιμιά και η γευστική  έκπληξη στη ζωή μας.

Για να γίνει αυτό δεν είναι απαραίτητα πάντα τα χρήματα. Αρκεί να συμπέσουν την ίδια στιγμή στις σωστές δόσεις, ο κατάλληλος χρόνος, ο κατάλληλος τόπος και η έμπνευση.

Κάπως έτσι οι περίφημοι λουκουμάδες που για την Πάτρα είναι σήμα κατατεθέν, έγιναν σε μια μικρή παράγκα με πρώτους πελάτες τους μικρούς και λαίμαργους μαθητές.

Ο ΕΝΕΝΗΝΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΤΟΥ

Ο άνθρωπος που παρασκεύασε τους πρώτους λουκουμάδες στην Πάτρα λεγόταν Ενενήντας και ο φούρνος του βρισκόταν σε μια μικρή παράγκα στη διασταύρωση των οδών Κανακάρη και Κολοκοτρώνη απέναντι από το δημοτικό  σχολείο θηλέων αλλά και το ιδιωτικό σχολείο του Πορφυρόπουλου, πράγμα που σήμαινε σίγουρη πελατεία.

Όταν έξω από το σχολείο εμφανιζόταν κανένας κουλουροπώλης ή χαλβατζής, ο Ενενήντας έβγαινε και τους έπαιρνε στο κυνήγι με το φουρναρόξυλο, ενώ στα παιδιά έλεγε ότι αν αγοράσουν χαλβά, θα κολλήσουν ψείρες.

Στον φούρνο του παρασκευάστηκαν για πρώτη φορά λουκουμάδες στα 1868. Τους τηγάνιζε  μέσα σε μια χύτρα ή ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι πάνω σε μια φουφού και τους σερβίριζε ζεστούς και μελωμένους.

Οι πρώτοι τυχεροί που τους γεύτηκαν, γράφει ο Νίκος Ε. Πολίτης στο βιβλίο του για τους ρηξικέλευθους επαγγελματίες,  ήταν οι μικροί μαθητές όχι σε πιατελάκι και με πηρούνι όπως σήμερα αλλά σε ένα χαρτί και τους τσίμπαγαν με το χέρι το οποίο αργότερα καθάριζαν γλείφοντάς το.

Τους αγόραζαν μια πεντάρα τους πέντε. Οι μικροί μαθητές είναι και αυτοί που έκαναν διαφήμιση στους γονείς τους και έτσι κατέλεηξαν οι λουκουμάδες να γίνουν περιζήτητοι και ο Ενενήντας να γράψει ιστορία.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΕΒΡΑ

Ο πρώτος που κάθισε τους πελάτες στα μαρμαρένια  τραπέζια για να τρώνε καθιστοί την πάστα τους, αυτός δηλαδή που έφτιαξε  το πρώτο κοσμικό ζαχαροπλατείο στην Πάτρα, λεγόταν Καλεβράς και το ζαχαροπλατείο του στη γωνία Κορίνθου και Αγιου Νικολάου, συγκέντρωνε τους πλουσιότερους άνδρες και τις κοσμικότερες γυναίκες. Η σάλα του ήταν ευρύχωρη με σειρά μικρών μαρμάρινων τραπεζιών και στις στοές των δύο δρόμων έβγαζε τραπεζοκαθίσματα.

Στο ζαχαροπλατείο,  εργάζονταν οι δύο γιοι του. Ο ένας φορώντας άσπρη ποδιά και άσπρο σκούφο παρασκεύαζε τα γλυκά. Ο άλλος, καλοντυμένος και χαμογελαστός ήταν υπέυθυνος για τη εξυπηρέτηση των πελατών. Εκτός από τα παραδοσιακά γλυκά, το ζαχαροπλαστείο διέθετε και πουτίγκες, παντεσπάνι, μπισκότα και τους περίφημους για την εποχή σβίγγους ένα είδος λουκουμά που παρασκευάζεται στο τηγάνι με αυγά και βούτυρο και σερβίρεται με άφθονη κρέμα.

Το καλοκαίρι πουλούσε και παγωτά.

Γύρω στα 1900 ο Καλεβράς ήταν γέρος και εύσωμος αλλά πολύ επιβλητικός. Καθόταν στο ταμείο και τύλιγε καραμέλες σε χαρτάκια.

Το ζαχαριπλαστείο του παρήκμασε όταν άνοιξαν άλλα στην πλατεία Γεωργίου νεώτερα και πιο πολυτελή.

ΠΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΣΤΟΥ ΔΑΙΜΟΝΙΟΥ ΒΟΥΡΔΕΡΗ

Ο πρώτος που εισήγαγε μπανάνες στην Πάτρα και ο πρώτος που κατασκεύασε πίτσα ήταν ο Βουρδέρης. Ήταν γεννημένος στα 1869 και στα 25 του, λίγα  χρόνια πριν τα 1900, ίδρυσε στην πλατεία Γεωργίου πολυτελέστατο ζαχαροπλαστείο. Προσλάμβανε τους καλύτερους τεχνίτες και χρησιμοποιούσε τα καλύτερα υλικά.

Η φήμη του εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα που έφτασε στην ΑΘήνα και στο σημείο να προμηθεύει την βασιλική αυλη, ενώ γαλλικό περιοδικό ανέφερε το ζαχαροπλαστείο του ως ένα από τα καλύτερα στη χώρα.

Ήταν η εβδομάδα Χριστουγέννων του 1898 όταν έφερε από την Αυστρία ειδικευμένη μαγείρισσα και άρχισε να παρασκευάζει πίτσες.

Η διαφήμιση στον Νεολόγο έγραφε: Όλοι σήμερον/όλοι εις την παγκόσμιαν ζαχαροπλαστική έκθεσιν Π. ΒΟΥΡΔΕΡΗ/ Ιδιαιτέρως συνιστώνται οι πεφημισμένες ΠΙΤΣΑΙΣ/δια τας οποίας εκλήθη εκ Τεργέστης ειδική Τεχνίτρια/ Δίδεται και ένας αριθμός λαχείου δωρεάν.

Τον Μάιο του 1899 εισήγαγε μπανάνες από την Αμερική.

Η ρεκλάμα έγραφε: "Ο Έδισσον της ζαχαροπλαστικής Παύλος Βουρδέρης επλούτισον το περίφημο ζαχαροπλαστείο του με ΒΑΝΑΝΑΣ Αμερικής. Είναι καρπός αρωματώδης, εύγευστος, εύχυμος, ωραιότατος. Δια πρώτην φοράν εισάγεται εις Πάτρας.

Σε ηλικία 34 ετών ο Βουρδέρης ενεπλάκη σε υπόθεση παραχάραξης χαρτονομισμάτων αλλά στη δίκη αθωώθηκε όπως και όλοι οι κατηγορούμενοι.

Εκείνη την εποχή είχε συνέταιρο στο ζαχαροπλατσείο τον Μολφέτα, αλλά στα 1912 ο Μολφέτας άνοιξε δικό του ζαχαροπλαστείο στην Μαιζώνος κοντά στην πλατεία Όλγας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μικροί "άγιοι" της Παλιάς Πάτρας- Οι ωραίοι ...τρελοί, οι ασυναγώνιστοι μπεκρήδες, οι γραφικοί χαρακτήρες- Η μυθολογία του δρόμου πριν μας αλλάξει ο καιρός

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight