CULTURE

/

Το "αλλόκοτο" αλλά συγκινητικό "Birdman" τα κατάφερε - Καλύτερη ταινία της χρονιάς από το Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών

Κοινοποίηση
Tweet

Η ταινία παίζεται και στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε

Το «Birdman» σε σκηνοθεσία του Μεξικανού Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου που από την περασμένη Πέμπτη προβάλλεται στην Πάτρα, στα Ster Cinemas, στη Βέσο Μάρε, είναι μία ιδιόμορφη ταινία με ένα παράξενο συνδυασμό χιούμορ, πίκρας και στο τέλος συγκίνησης.

Αξίζει τον κόπο να το δείτε κι ας σας ξενίσει κάπως το ύφος, η λίγο "ζαλιστική" σκηνοθεσία και η υπόθεση που εκτυλίσσεται κατά βάση στην διάρκεια της προετοιμασίας μίας παράστασης στο Μπρόντγουει που ανεβάζει επιχειρώντας μία καλλιτεχνική στροφή 180 μοιρών ένας ξεπεσμένος αλλοτινός σταρ που είχε παίξει σε μπλοκμπάστερ ταινίες με τον ήρωα Birdman!

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η ταινία αυτή που ξεκίνησε την πορεία της από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ανακηρύχθηκε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς από το Σωματείο Αμερικάνων Παραγωγών – Producers Guild of America που τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχει χάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, όπως αναφέρει το σάιτ flix.gr.

Το «Birdman» λοιπόν που έχει ως δεύτερο τίτλο «Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας» με έναν θαυμάσιο Μάικλ Κίτον σε ένα ρόλο σχεδόν «αυτοβιογραφικό» (η σκηνή όπου βρίσκεται μόνο με το εσώρουχο να προσπαθεί να επιστρέψει μέσα από την πολυκοσμία της Νέας Υόρκης στο θέατρο όπου είναι σε εξέλιξη η παράσταση του είναι εξαιρετική) με σκηνοθέτη και σεναριογράφο τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου της «Βαβέλ» και του «Biutiful», ανακηρύχθηκε καλύτερη ταινία σύμφωνα με το Σωματείο Αμερικάνων Παραγωγών, νικώντας κατά κράτος τις υπόλοιπες εννιά ταινίες που ήταν συνυποψήφιες, ανάμεσά τους και το «Boyhood - Μεγαλώνοντας» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το οποίο ωστόσο παραμένει εκ των φαβορί για τα Όσκαρ στις 22 Φεβρουαρίου 2015.

Για το Βραβείο "Darryl F. Zanuck" για την Καλύτερη Κινηματογραφική Παραγωγή της χρονιάς του Σωματείου των Αμερικανών Παραγωγών, ήταν ακόμη υποψήφια τα φιλμ «American Sniper» του Κλιντ Ιστγουντ, το «Nightcrawler» του Τόνι Γκιλρόι, το «Whiplash», η «Θεωρία των Πάντων» που από την Πέμπτη 29/1/2015 θα δούμε και στην Πάτρα, το «Gone Girl», το «Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον που είναι υποψήφιο για 9 Όσκαρ και τα «Foxcatcher» και «Το Παιχνίδι της Μίμησης».

Η νίκη του «Birdman» στα βραβεία του Σωματείου Αμερικάνων Παραγωγών σημαίνει πολλά για τα φετινά Όσκαρ αφού στην 26η του χρονιά φέτος, το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής για τον κινηματογράφο είναι ο πιο ισχυρός δείκτης του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Στα 18 από τα 25 του χρόνια, το βραβείο του Σωματείου ήταν τελικά και το φιλμ που επέλεξε η Ακαδημία. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι με το «12 Χρόνια Σκλάβος» αλλά και τα έξι προηγούμενα χρόνια («Argo», «The Artist», «The King’s Speech», «The Hurt Locker», «Slumdog Millionaire» και «No Country for Old Men»), ενώ η τελευταία φορά που το βραβείο του Σωματείου διαφοροποιήθηε από το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήταν το 2006 όταν προκρίθηκε το «The Departed» του Μάρτιν Σκορσέζε αντί του «Little Miss Sunshine» που είχαν ψηφίσει ως καλύτερη ταινία της χρονιάς τα μέλη του Σωματείου Παραγωγών.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ της χρονιάς αναδείχθηκε το «Life Itself» του Στιβ Τζέιμς για τον αξέχαστο Αμερικανό κινηματογραφικό κριτικό Ρότζερ Έμπερτ που ωστόσο αγνοήθηκε από τις Οσκαρικές υποψηφιότητες ενώ στην ίδια κατηγορία και το «The Lego Movie» που ψηφίστηκε από τους Αμερικανούς Παραγωγούς ως Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων της χρονιάς δεν τα κατάφερε να είναι υποψήφιο στην πεντάδα των φετινών Όσκαρ.

Στο "Birdman" (διανέμεται από την εταιρεία Odeon) παίζουν ακόμα η Ναόμι Γουάτς, οι Έντουαρντ Νόρτον και Έμμα Στόουν που είναι υποψήφιοι και για Όσκαρ και οι Ζακ Γαλιφιανάκης και Έιμι Ράιαν.

H φωτ. είναι από το gettyimages.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture