ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η μεταμόρφωση της Κορίνθου, της Μαιζώνος και της Κανακάρη στα τέλη του 2015- Αλλάζουν όψη, κίνηση, ψυχαγωγική και εμπορική χρήση

Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
espilkon1@gmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

Μια άλλη Πάτρα θα ξημερώσει μετά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της Κανακάρη

Ένα μεγάλο έργο στην καρδιά μιας πόλης είθισται να αλλάζει και τον τρόπο με τον οποίο αυτή ...χτυπάει. Οι. ..ταχυπαλμίες μπορεί να γίνουν εν μια νυκτί βραδυκαρδίες και οι αρρυθμίες να μετατραπούν σε κανονικούς παλμούς σε λίγες ημέρες. Ή και το ανάποδο.

Σε κάθε περίπτωση μια πόλη μετά από ένα έργο που της αλλάζει την κατεύθυνση και τη φορά, υπόκειται σε μια μικρή μεταμόρφωση που σπάει τη μονοτονία, λειτουργεί σαν πρόκληση, συνήθως λύνει χρονίζοντα προβλήματα και σχεδόν πάντα γίνεται αντικείμενο ευρύτατου σχολιασμού.

Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διάνοιξης της Κανακάρη, η οποία σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015 και θα φέρει κυριολεκτικά τα ...μέσα, έξω.

Το thebest.gr επιχειρεί μια προσέγγιση σε όσα θα αλλάξουν όταν το έργο της Κανακάρη- ένα έργο που επί χρόνια καρκινοβατούσε και πέρυσι μπήκε σε τροχιά υλοποίησης-, θα δοθεί στην κυκλοφορία. Όταν δηλαδή η Κορίνθου θα γίνει από έξοδος είσοδος της πόλης, η Κανακάρη θα αναλάβει τον ρόλο της ως έξοδος και η Μαιζώνος απαλλαγμένη απο τη μεγάλη κίνηση θα ζήσει τη δική της νέα εποχή.

 

Όλη η Κανακάρη λοιπόν  θα αντιστραφεί και θα γίνει έξοδος. Όλη η Κορίνθου θα γίνει  είσοδος. Για να γίνει αυτό απαιτείται αλλαγή όλων των φαναριών και της σήμανσης και στους δύο δρόμους.

Όπως λέει στο τhebest.gr ο συγκοινωνιολόγος Δημήτρης Σαρδελιάνος, σύμβουλος του πρώην δημάρχου Γιάννη Δημαρά ο οποίος απέμπλεξε το έργο και το  ξεκινησε επί της θητείας του, για να μπορεί να παραδοθεί αμέσως στη κυκλοφορία  η Κανακάρη, μόλις ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, και να μην περιμένουμε και γίνει η εκκίνηση σαν το γεφύρι της Άρτας, η προηγούμενη δημοτική αρχή ενέταξε έγκαιρα τη μελέτη για τη σήμαναση και τις κυκλοφοριακές αλλαγές και ήδη  φτάνει στο τέλος της εκπόνησής της.

Φανταστείτε τι χρειάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2015. Πρέπει να καταργηθούν όλες οι θέσεις στάθμευσης, να δοθεί λύση στην κίνηση των λεωφορείων, να αλλάξει όλη η σήμανση των εμπλεκόμενων οδών και να ρυθμιστούν όλα τα φανάρια.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τους συγκοινωνιολόγους  όπως πληροφορούμαστε είναι τα αστικά λεωφορεία, τα οποία πρέπει να φύγουν από την Κορίνθου και να πάνε στην Κανακάρη. Όπως λένε οι πληροφορίες υπάρχει πρόβλημα επειδή η Κανακάρη θα είναι στενή καθώς θα έχει μεγάλα  πεζοδρόμια και απο τις δύο πλευρές της, γεγονός που δυσκολεύει την τοποθέτηση στάσεων του ΚΤΕΛ για τη διέλευση των λεωφορείων. Αυτό έχει προκαλέσει σκεπτικισμό στους μελετητές όπως και το γεγονός ότι η έξοδός της στον κόμβο Κουρτέση, ξεμακραίνει από τις ανάγκες των μεταφερόμενων με το ΚΤΕΛ.

Υπάρχει λοιπόν, όπως λένε οι ίδιες  πληροφορίες, η σκέψη να αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως π.χ. να διατηρηθεί μια λωρίδα ήπιας κυκλοφορίας στην Κορίνθου σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θα έχει ο δρόμος, στην οποία θα κινούνται τα λεωφορεία, κατά το πρότυπο της Αθήνας.

Με το που θα γίνουν οι αλλαγές, μας λέει ο Δημήτρης Σαρδελιάνος, Κορίνθου και Κανακάρη θα γίνουν βασικό οδικό δίκτυο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε τέτοιους δρόμους συγκεντρώνονται τράπεζες και μεταφέρονται δραστηριότητες υπηρεσιών. Αυτό το χαρακτήρα αναμένουμε και στην Κορίνθου, αλλά και στην Κανακάρη και λιγότερο εμπορικές δραστηριότητες με την τρέχουσα έννοια των εμπορικών καταστημάτων.

Αντιθέτως θα απαλλαγεί από την κίνηση η Μαιζώνος η οποία αναμένεται να παρουσιάσει και αλλαγή στις χρήσεις της, ιδίως όταν θα πεζοδρομηθεί. Το έργο της ανάπλασης  της Μαιζώνος έχει ενταχθεί προς μελέτη  και ένταξη στο έργο της  ενοποίησης των  αρχαιολογικών χώρων.

Σε κάθε περίπτωση, η  Μαιζώνος αναμένεται να ενισχύσει το εμπορικό της προφίλ, όπως και η Ρήγα Φεραίου ενώ τόσο η εμπορική δραστηριότητα όσο και η ψυχαγωγική θα διασκορπιστεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του κέντρου.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πεζοδρόμηση της Μαιζώνος από την Κολοκοτρώνη έως την Γούναρη.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις