CULTURE

/

Αναπαύεται πια κοντά στον Ξυλούρη και τον Στράτο

Μαρτάτος Tάκης
Κοινοποίηση
Tweet

Ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος είχε τραγουδήσει και στο Ηρώδειο, το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας αλλά και στη Νέα Υόρκη στο Madison Square Garden

Κοντά στα μνημεία του Νίκου Ξυλούρη, του Μάριου Πλωρίτη και του Στράτου Διονυσίου στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών αναπαύεται πλέον ο κορυφαίος λαικός ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος. Εκατοντάδες στην κυριολεξία ήταν οι φίλοι, θαυμαστές και ο απλός κόσμος που έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον γνήσιο αυτό καλλιτέχνη με τη «ρωμαλέα», δωρική φωνή, φωνάζοντας του "αθάνατος". Ανάμεσα τους ήταν ο Πατρινός συνθέτης και τέως αναπληρωτής υπουργός  πολιτισμού Θάνος Μικρούτσικος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Πασχάλης Τερζής, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μάνος Ελευθερίου που είχε γράψει τους στίχους στον θρυλικό δίσκο «Άγιος Φεβρουάριος» του Δημήτρη Μητροπάνου σε μουσική Δήμου Μούτση το 1972, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μίμης Πλέσσας, η Πίτσα Παπαδοπούλου, οι Γιώργος Σαμπάνης, Λούκας Γιώρκας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Πέγκυ Ζήνα με την οποία είχε συνεργαστεί για δύο σαιζόν ο εκλιπών με μεγάλη επιτυχία στην «Ιερά Οδό», κ.α.

Όλοι με μία φωνή έλεγαν πως επρόκειτο για πολύ μεγάλη απώλεια στον χώρο του πολιτισμού και του λαικού τραγουδιού. Πράγματι η αξία του Δημήτρη Μητροπάνου που ήταν ήδη ευρέως αναγνωρισμένη και το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει, θα φανούν όλο και περισσότερο στα κατοπινά χρόνια γιατί επρόκειτο για έναν καλλιτέχνη με συγκλονιστική φωνή, που έδινε στους στίχους και τις λέξεις τη δική του προσωπική έκφραση και εκφορά του λόγου.

Έσβησε η λαική φωνή του λαού, έγραψαν οι εφημερίδες για τον χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου και ανατρέχοντας στην πολύχρονη μουσική του πορεία πραγματικά τα χάνεις και εντυπωσιάζεσαι με πόσους συνθέτες και συναδέλφους του τραγουδιστές είχε συνεργαστεί στη 45χρονη καριέρα του. Δούλεψε με Γιώργο Ζαμπέτα στο ξεκίνημα του σε ηλικία 19 ετών, με Απόστολο Καλδάρα, με τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έκανε και μία ιδιαίτερα συγκινητική δήλωση, τους Γιώργο Κατσαρό και Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Βαγγέλη Κορακάκη, τον αξέχαστο Μάριο Τόκα, τον Θάνο Μικρούτσικο στον πολύ σπουδαίο δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα», τον Σταμάτη Κραουνάκη στο δίσκο που έμελλε να μείνει ως το κύκνειο άσμα του με τίτλο «Εδώ είμαστε» (κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2011) απ’ όπου αγαπήθηκε το κομμάτι «Όταν έχω εσένα» στο οποίο τους στίχους είχε γράψει ο Λάκης Λαζόπουλος.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος δούλεψε επίσης με τον Τάκη Μουσαφίρη, τον Λάκη Παπαδόπουλο (τραγούδησαν παρέα τα διαχρονικά κομμάτια με τις ροκ αποχρώσεις «Για να σε εκδικηθώ» και «Της Νύχτας τα ηχεία»), τον Δημήτρη Παπαδημητρίου (του έγραψε μεταξύ άλλων την τρυφερή λακή μπαλάντα «Αν είσαι πλάι μου» και το κομμάτι «Στης ψυχής το παρακάτω») αλλά και με τον Στέφανο Κορκολή (του έγραψε το καταπληκτικό κομμάτι «Σβήσε το φεγγάρι»). Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε στο «Παυσίλυπον» ενώ ακόμη δούλεψε και με τον Μάνο Ξυδούς των Πυξ Λαξ («Παίζεις περίεργο παιχνίδι) ενώ για πάντα θα μείνουν στη μνήμη του κόσμου τα ντουέτα του με την ιδιαίτερη φωνή της Αλέκας Κανελλίδου στα «Δίδυμα φεγγάρια» αλλά και της Χριστιάνας στο κομμάτι «Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε».

Τέλος πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε αποθεωθεί από 5.000 κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Ηρώδειο (φωτ.) ενώ όπως διαβάσαμε χθες στα «Νέα» το 1992 όταν είχε πρωτοβγεί ο δίσκος του «Η Εθνική μας μοναξιά» με τον Μάριο Τόκα και η επιτυχία του «Σε αναζητώ στη Σαλονίκη», είχε εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη στο Madison Square Garden μπροστά σε ένα πολυάριθμο κοινό Ελλήνων ομογενών που είχαν δακρύσει και τον χειροκροτούσαν με ξεχωριστή θέρμη και συγκίνηση.

Επίσης πολλοί Πατρινοί θυμούνται με νοσταλγία τις συναυλίες του στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο τη δεκαετία του '80 αλλά και στο Φρούριο του Ρίου τον Ιούλιο του 1997.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture