CULTURE

/

Πάτρα: Στον απόηχο της τελετής έναρξης

Κοινοποίηση
Tweet

Μαρία Κουρμπανά: "Επιτυχία σημείωσε το εγχείρημα"

Πολλές συζητήσεις και σχόλια προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού 2012 που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 21 Ιανουαρίου και για πρώτη φορά στα χρονικά ξεκίνησε όχι βράδυ αλλά στις 11 το πρωί. Μιλώντας στο thebest.gr η Μαρία Κουρμπανά, μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Οργανισμού Πατρινού Καρναβαλιού, τόνισε ότι το εγχείρημα είχε επιτυχία και πολύς κόσμος κατέβηκε στο κέντρο της πόλης τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες ενώ και τα εμπορικά μαγαζιά δούλεψαν όπως και οι καφετέριες και τα μπαρ.

«Η πρόθεση μας ήταν μία τελετή που να ξεκινήσει πρωί και να κορυφωθεί το βράδυ με ένα διάλειμμα το μεσημέρι (3-5). Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές πέτυχε και το ευχάριστο στοιχείο ήταν ότι είδαμε γονείς με τα παιδιά τους αλλά και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που είχαν κατέβει στο κέντρο της πόλης για να δουν τη τελετή.

Σίγουρα αν διαθέταμε ένα πιο δυνατό δρώμενο το βράδυ θα είχε και περισσότερο κόσμο το βράδυ, κάτι που ενδεχομένως να το μελετήσουμε για του χρόνου, αλλά φέτος με τα οικονομικά δεδομένα της κρίσης δεν μπορούσαμε να πάμε παραπέρα, βαδίζουμε μέχρι εκεί που φτάνουν τα πόδια μας.

Γνωρίζετε ότι οφείλονται χρήματα από το καρναβάλι προς προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις και θα ήταν παράταιρο και όχι σεμνό να διοργανωνόταν μία τελετή με μεγαλύτερο κόστος τη στιγμή που υπάρχει χρέος από πέρυσι που φτάνει τα 300,000 ευρώ.

Στόχος πάντως της Δημοτικής αρχής είναι οι περσινές οφειλές και τα φετινά έξοδα να ξεχρεωθούν απολύτως», τόνισε χαρακτηριστικά στο thebest.gr η κυρία Κουρμπανά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του όλου φετινού χάπενινγκ δεν ξεπέρασε τα 17.000-18.000 ευρώ όταν η περσινή τελετή είχε στοιχίσει 50.000 ευρώ. «Ο Δήμος Πατρέων είναι ο τρίτος στη χώρα και όταν ο άλλος ακούει Πάτρα τη συνδέει με το καρναβάλι, δεν μπορείς οπότε να κάνεις μία κεντρική εκδήλωση, ένα σώου και αυτό να είναι υποδεέστερο των προσδοκιών σου, γι’ αυτό και είπαμε ότι είναι προτιμότερο η φετινή τελετή να ξεκινούσε πρωί και να τελείωνε αργά το βράδυ, μία ιδέα που είναι γεγονός ότι είχε πρωτοκατατεθεί παλιότερα σε μία καρναβαλική συνδιάσκεψη», πρόσθεσε η κυρία Κουρμπανά.

Αναφορικά με αυτό το στοιχείο ο Δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Αλέξης Σκαρμέας μας θύμισε μιλώντας στο thebest.gr ότι η ιδέα για ολοήμερη τελετή έναρξης με την συμμετοχή πολλών ομάδων και την κορύφωση της να τοποθετείται πάντα το βράδυ, είχε προταθεί από τον Πατρινό Αριστείδη Σταθόπουλο, ο οποίος συμμετείχε στο συμβούλιο του νεοσύστατου Οργανισμού Πατρινού Καρναβαλιού.

Σχετικά με τα σημεία όπου η προχθεσινή τελετή δεν λειτούργησε και δεν πολυπήγε καλά, η κυρία Κουρμπανά θεωρεί ότι ένα μείον ήταν η σύγχυση που προκλήθηκε με τα δρώμενα που θα γίνονταν το βράδυ όπου είναι γεγονός ότι η προσέλευση του κόσμου στην πλατεία Γεωργίου ήταν μειωμένη.

Υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είχε υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός και συνεννόηση για παράδειγμα με τα πληρώματα ώστε να συμμετείχαν πιο οργανωμένα και το δρώμενο τους που παρουσίασαν στις 8 το βράδυ να είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ώστε να “έδενε” καλύτερα και όλο το χάπενινγκ.

Ωστόσο όπως είπε η κυρία Κουρμπανά, το δρώμενο των καρναβαλιστών έδωσε το δικό του στίγμα και κέφι και δημιούργησε το δικό του καρναβαλικό ντόρο.

Ο Αλέξης Σκαρμέας υπογράμμισε ότι δύο πράγματα τον ανησυχούν, το γεγονός ότι πληρώματα έκαναν φέτος δική τους έναρξη και όχι μαζί με το Δήμο, καθώς και ότι πράγματι το καρναβάλι θέλει αλλαγές, αλλά οι αλλαγές απαιτούν συνεννόηση, οργάνωση και σοβαρότητα για να γίνουν.

«Η προηγούμενη Δημοτική αρχή πάλεψε για το όνειρο ιδρύοντας τον Οργανισμό Καρναβαλιού και ψηφίζοντας ένα σωρό πράγματα προκειμένου αυτός ο Οργανισμός να διατηρήσει την αυτονομία του.

Για την τελετή έναρξης ο κ. Σκαρμέας τόνισε ότι το ζητούμενο είναι τι επιδιώκεις με αυτήν. Το πρώτο που επιδιώκεις, όπως λέει, είναι να κινητοποιηθεί όλη η πόλη από άκρη ως άκρη για το καρναβάλι και το δεύτερο αν θέλουμε το μήνυμα μας να φτάσει πανελλαδικά, όσο πιο μακριά γίνεται..

«Πάντως στο καρναβάλι δεν χωράνε αντιπαλότητες και δεν πρέπει να μένουμε στις γκρίνιες αλλά να προχωράμε δημιουργικά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρμέας.

Τέλος ο Σπύρος Καραχάλιος, τέως Πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ, μιλώντας στο thebest.gr είπε χαρακτηριστικά, «τη φετινή τελετή έναρξης την έψαχνα και την αναζητούσα με αγωνία για να τη ζήσω αλλά δεν την ένιωθα. Με κούρασε όλο αυτό το κομμάτι-κομμάτι που δεν συνέθεταν κάτι ενιαίο και πολύχρωμο. Θα έλεγα λοιπόν ότι η όλη τελετή δεν εντασσόταν σε μία δομή και έμοιαζε με κομμάτια και θρύψαλα.

Μάλιστα κάποια πράγματα δεν έδεναν καθόλου όπως η υπόκρουση κλασικής μουσικής τη στιγμή της αποκάλυψης του φετινού άρματος του καρνάβαλου. Στην πλατεία πολλοί ξαφνιάστηκαν έως και κορόιδεψαν το γεγονός ότι ρίχτηκαν πυροτεχνήματα ημέρα μεσημέρι.

Ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις που υπήρχαν το αποτέλεσμα δεν πέτυχε, το ζήτημα είναι ότι σε τέτοιους θεσμούς όπως το καρναβάλι το όποιο μπόλιασμα και αλλαγές είναι μία μακροχρόνια διαδικασία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασκήσεις επί χάρτου με αμφίβολα αποτελέσματα.

Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η ίδια η κρίση που μας ωθεί να διαχειριστούμε διαφορετικά τα πράγματα να μην αφήνουμε τα πράγματα να οδηγηθούν περισσότερο σε αδιέξοδο».

ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture