Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δημαράς: "Εργαζόμενοι που δουλεύουν 3 ώρες εισπράττουν υπερωρίες χιλιάδων ευρώ"

Δημαράς: "Εργαζόμενοι που δουλεύουν...

Μετωπική Δημάρχου - Εργαζομένων για τις υπερωρίες

Αποφασισμένος να βάλει τέλος στο κατ΄αποκοπή καθεστώς εργασίας που ίσχυε μέχρι σήμερα στον τομέα καθαριότητας εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς. Στη συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο κ. Δημαράς υπογράμμισε ότι θα μπει τέλος στο καθεστώς που ίσχυε επι χρόνια και πλέον οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα εργάζονται με το κανονικό 6ωρο ωράριο και θα αμείβονται τα νόμιμα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Δημάρχου Πατρέων απο τη συνέντευξη που παραχώρησε.

«Η πόλη άρχισε να γεμίζει σκουπίδια λόγω της άρνησης κάποιων εργαζομένων να προσέλθουν κανονικά στην εργασία τους, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον εξορθολογισμό που προωθεί η Δημοτική Αρχή.

Τι ακριβώς  συμβαίνει.

Σε μια πόλη που κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από την καθαριότητα, υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που δουλεύουν 3 ώρες την ημέρα και την ίδια στιγμή εισπράττουν υπερωρίες πολλών χιλιάδων ευρώ.

3,5 εκατομμύρια  ευρώ το χρόνο καλείται να  πληρώνει ο Δήμος για υπερωρίες  και άλλες έξτρα παροχές προς  τους εργαζόμενους αυτούς.

Αυτούς τους εργαζόμενους, τους πληρώνουν οι  άνεργοι  και οι  εργαζόμενοι  της Πάτρας .

Τους πληρώνουν  εργαζόμενοι που έχουν 3 και 4 μήνες  να πληρωθούν, που ζουν τις συνέπειες  της κρίσης, που  πληρώνουν τέλη ανταποδοτικά, για να έχουν  μια καθαρή πόλη, για να έχουν ανθρώπινες συνθήκες  διαβίωσης.

Από τη προεκλογική  περίοδο, είχαμε επισημάνει, χωρίς να υπολογίσουμε κανένα κόστος, ότι υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν και  κάποιοι που δεν δουλεύουν. Δηλαδή υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων.

Και είχαμε δεσμευτεί  τότε ότι αυτό θα το αλλάξουμε. Όλοι θα δουλεύουν σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ που δίνουν οι πολίτες  της Πάτρας,  για να αλλάξει  αυτή η πόλη και να μην είναι  όμηρος ολίγων που βάζουν το προσωπικό  τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον του συνόλου των πολιτών.

Πρέπει να γίνει  αντιληπτό, ότι εργοδότης των  εργαζομένων του Δήμου και  εν προκειμένω του τομέα καθαριότητας, δεν είναι η Δημοτική Αρχή, αλλά οι δημότες της Πάτρας.

Οι δημότες  είναι αυτοί που πληρώνουν  και αυτοί που έχουν - και πολύ καλά κάνουν - απαιτήσεις να πηγαίνουν τα χρήματά τους στην καθαριότητα και να βλέπουν τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους, στη γειτονιά τους.

Είχαμε λοιπόν από την προεκλογική περίοδο  δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε ένα νέο σχεδιασμό της υπηρεσίας καθαριότητας,

Και αυτό πράξαμε:

Στο νέο αυτό σχεδιασμό μεταξύ άλλων  προβλέπονται:

5 ημέρες εργασίας για τους εργαζομένους, όπως ορίζει ο νόμος οι οποίες θα κατανέμονται σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης, προκειμένου η υπηρεσία καθαριότητας να λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή όποιος δουλεύει Σάββατο θα παίρνει ρεπό, όποιος δουλεύει Κυριακή θα παίρνει ρεπό και τη νόμιμη προσαύξηση.

Εφαρμογή του προβλεπόμενου ωραρίου, δηλαδή 6 ώρες και 20 λεπτά, για όλους τους εργαζόμενους.

Καταβολή οδοιπορικών μόνο  για όσους εργαζομένους τα δικαιούνται βάσει του νόμου.

Καταβολή υπερωριών, μόνο σε όσους εργάζονται υπερωριακά.

Στόχος - όπως προείπα-  είναι να δουλέψουν όλοι οι εργαζόμενοι, να έχουμε μια πόλη πιο καθαρή και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου, που όλοι γνωρίζετε σε ποια κατάσταση βρίσκονται.

Δεν πρόκειται, όπως αντιλαμβάνεστε, για κάποια νέα  ανακάλυψη, αλλά  για πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα για  κάθε εργαζόμενο και τα οποία είχαν  και στο παρελθόν εντοπισθεί από  όλες τις δημοτικές Αρχές, οι οποίες όμως δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν τα νόμιμα.

Αυτά τα αυτονόητα  δεν φαίνεται να τα συμμερίζεται μια  μερίδα εργαζομένων στον τομέα της  Καθαριότητας, και επιμένει να διεκδικεί  τη διαιώνιση ενός ειδικού καθεστώτος το οποίο προβλέπει εργασία 3 ωρών ημερησίως και ταυτόχρονα την είσπραξη υπερωριών και άλλων επιδομάτων. Και λέω μια ομάδα, διότι δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι της καθαριότητας  στην ίδια μοίρα. Υπάρχουν εργαζόμενοι σκληρά εργαζόμενοι που τιμούν την υπηρεσία τους και σέβονται τις αμοιβές τους.

Την ίδια στιγμή που οι περίπου 1.700  εργαζόμενοι  του Δήμου, όπως και όλοι  οι εργαζόμενοι  της πόλης και της χώρας, έχουν  υποστεί τις συνέπειες της  κρίσης και έχουν δει το μισθό  τους να μειώνεται δραματικά, την  ίδια ώρα που τα οικονομικά του  Δήμου είναι στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε, καλούμαστε να πληρώσουμε τεράστια ποσά σε υπερωρίες και εξαιρέσιμα, που όλοι θέλουμε να τα δώσουμε, αλλά σε αυτούς που τα δικαιούνται και τα δουλεύουν και όχι σε αυτούς που υπερασπίζονται επί χρόνια ένα φαύλο σύστημα σε ό,τι αφορά την εργασία και την καταβολή υπερωριών και εξαιρέσιμων.

Το τρίπτυχο για αυτούς τους ολίγους  είναι:  3 ώρες εργασία, υψηλοί μισθοί - βρώμικη  πόλη,

Και διεκδικώντας τη διαιώνιση αυτού του καθεστώτος, αρνούνται να δουλέψουν. Για αυτό είναι τα σκουπίδια στους δρόμους.

Εμείς δεν  θα διαιωνίσουμε αυτή τη νοσηρότητα προς όφελος των ολίγων.

Θα παλέψουμε  σε όλα τα μέτωπα για μια καθαρή πόλη και δεν θα υποκύψουμε στους  γνωστούς εκβιασμούς. Αυτή την εντολή μας έδωσαν οι πολίτες. Θα παλέψουμε  για ίση μεταχείριση των εργαζομένων.

Καλώ λοιπόν τους πολίτες να δώσουμε μαζί τη μάχη για την καθαριότητα της  πόλης.

Χωρίς μάχη δεν  κερδίζεις τίποτε.

Τους καλώ να προσπαθήσουν να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια έως γίνει εύρυθμη  η λειτουργία της αποκομιδής

Καλώ και  τους εργαζομένους να αναλογιστούν τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα  της κατάστασης. Να αναλογιστούν  ότι υπάρχουν άνεργοι και άλλοι  εργαζόμενοι που τους πληρώνουν  για να έχουν μια καθαρή πόλη.

Να αναλογιστούν το συμφέρον της πόλης και την  αναγκαιότητα προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Να αναλογιστούν πόσες ώρες δουλεύουν και τι ποσά εισπράττουν για τις ώρες που  δουλεύουν. Να αντιληφθούν ότι δεν  μπορεί να δουλεύουν για τρεις  ώρες και να πληρώνονται 10 ή 12.

Και επιμένω:  αυτό, δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους, αλλά μια μερίδα τους οι οποίοι πρέπει επιτέλους να απομονωθούν.

Και επαναλαμβάνω: Η σύγκρουση αυτή  δεν είναι  σύγκρουση του Δήμου και μια  ομάδας  των εργαζομένων, είναι  απαίτηση της κοινωνίας που πληρώνει και τελικά δεν έχει το αποτέλεσμα για το οποίο τους πληρώνει.

Αυτό ας το σκεφτούμε όλοι και αναλόγως ας πράξουμε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις