Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Πατρινή συγγραφέας Κατερίνα Σαμψώνα στις 41 Ελληνίδες με μέλλον του περιοδικού Elle

Η Πατρινή συγγραφέας Κατερίνα Σαμψώνα στ...

Η συγγραφέας εμπνέεται και γράφει πάνω στο ερώτημα γιατί #τοΜέλλονΕιναιΓυναίκα

Στο μεγάλο αφιέρωμα του περιοδικού ELLE Απριλίου, με τίτλο #ΜέλλονΕίναιΓυναίκα, μιλά η πρωτοεμφανιζόμενη Πατρινή συγγραφέας Κατερίνα Σαμψώνα. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν 41 γυναίκες που ξεχωρίζουν σε αυτό που κάνουν, 41 γυναίκες που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πρωταγωνιστούν στη ζωή.

Ανάμεσά τους οι Κατερίνα Λέχου, Μαίρη Συνατσάκη, Ζέτα Μακρυπούλια, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Νατάσα Μποφίλιου, Άλκιστις Πρωτοψάλτη, Άννα Κορακάκη και πολλές άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Όλες οι γυναίκες κλήθηκαν από το περιοδικό να περιγράψουν λέξη τη λέξη, φράση τη φράση, τελεία την τελεία, σε α’ πρόσωπο, πώς νιώθουν που είναι γυναίκες σήμερα, αλλά και γιατί το Μέλλον Είναι Γυναίκα.

Κατερίνα Σαμψώνα: «Δεν είναι υποχρεωτικό να υιοθετήσουμε αντρικά πρότυπα για να το πετύχουμε»

Η Πατρινή συγγραφέας απαντώντας στο ELLE γιατί #τοΜέλλονΕιναιΓυναίκα, είπε τα εξής:

«Η συναναστροφή μου με τις γυναίκες λόγω επαγγέλματος, αλλά και λόγω της συγγραφής, πάντα μου άφηνε και μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γυναίκες που τα καταφέρνουμε και γυναίκες που μοχθούμε. Σαφώς πολλά έχουν αλλάξει, κάποιες από τις διεκδικήσεις μας έχουν δικαιωθεί, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς στους οποίους παλεύουμε ακόμα και για τα αυτονόητα.

Χρειάστηκε πείσμα από την πλευρά μου και εμπιστοσύνη σε αυτό που πάντα πίστευα, ότι δηλαδή η ισότητα δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους, ότι ανεξάρτητα από το φύλο, έχω τις ίδιες ευκαιρίες με όλους, για να μπορέσω να πορευθώ.

Χρειάστηκε να πείσω για τις ικανότητές μου, παρακάμπτοντας σχόλια που είχαν το περιτύλιγμα του ενδιαφέροντος, είτε για τις αντοχές μου είτε για το αν θα μπορέσω να είμαι το ίδιο αποδοτική όλες τις μέρες του μήνα είτε για οποιοδήποτε άλλο στερεότυπο με το οποίο έχουν συνδέσει τις γυναίκες. Ακόμα γελάω ειρωνικά όταν σκέφτομαι ότι μου αποδόθηκε αντρικός χαρακτηρισμός για να επαινέσουν την προσπάθειά μου, αλλά και όταν μου είπαν ότι μιλάω πολύ, ως ιδίωμα της γυναικείας μου φύσης, καθώς δεν είχαν επιχειρήματα για να αντικρούσουν τις απόψεις μου και τις ιδέες μου. Διατήρησα όμως την επιμονή μου και την υπομονή μου.

Πιστεύω στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη, μιλώντας με γυναίκες που έχουν υποστεί την ταπείνωση ή την αμφισβήτηση, είτε λόγω του φύλου τους είτε λόγω της εμφάνισής τους. Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες. Ότι ναι, μπορεί να χρειάζεται ακόμη και στην εποχή μας να αγωνιστούμε περισσότερο, δεν είναι όμως υποχρεωτικό να υιοθετήσουμε αντρικά πρότυπα για να το πετύχουμε.

Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε πολλά.»

«Δεύτερες ζωές»

Οι «Δεύτερες ζωές» (εκδόσεις Πικραμένος),  είναι το πρώτο βιβλίο της Κατερίνας Σαμψώνα η οποία ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Το βιβλίο είναι η ιστορία μάνας και κόρης, εστιάζοντας κυριώς στην ιστορία της κόρης, της Ειρήνης. Ξεκινάει με την Μαριώ, τη μάνα, αρχές του 20ου αιώνα. Μια γυναίκα δυναμική για την εποχή εκείνη, που υποχρεώνεται όμως να παντρευτεί έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της, μετά από την πίεση του πατέρα της. Ο γάμος δεν κρατάει πολύ, λήγει με τραγικό τρόπο, με την Μαριώ να επιστρέφει στο πατρικό της αγκαλιά με την μικρή Ειρήνη, ξεκινώντας έτσι μια νέα ιστορία. Τη μεγαλύτερη, με αφετηρία την Κεφαλονιά και κατάληξη στην Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Σε μία εποχή που ο ρόλος της γυναίκας είναι περιορισμένος, δυο γυναίκες κατορθώνουν να ξεχωρίσουν, πληρώνοντας σκληρό αντίτιμο. Μαριώ και Ειρήνη, μάνα και κόρη. Κεφαλονιά, αρχές του 20ού αιώνα. Η Μαριώ υποτάσσεται στην πίεση του πατέρα της και παντρεύεται. Ο γάμος της καταλήγει σε φιάσκο κι έτσι σύντομα επιστρέφει στο πατρικό της με την κόρη της Ειρήνη.

Τα χρόνια περνούν κι η Ειρήνη, μεγάλη πια, εγκαταλείπει την Κεφαλονιά για την Κέρκυρα, σ' ένα ταξίδι που πίστευε πως θ' άλλαζε τη ζωή της. Έρωτες, απώλειες, ελπίδες, σχέδια, χρήμα, εξουσία και πολλές απογοητεύσεις, αλλάζουν τα σχέδιά της, οδηγώντας τα βήματά της στη Θεσσαλονίκη, τον τελικό της προορισμό. Οι προτεραιότητές της αλλάζουν κι η Ειρήνη σύντομα αντιλαμβάνεται πως ανεξάρτητα απ' τους ανθρώπινους σχεδιασμούς και επιθυμίες, η ζωή ακολουθεί τη δική της αυτόνομη πορεία, πέρα από συμβάσεις και κοινωνικά δεδομένα.

Δεύτερες Ζωές, ένα δυνατό μυθιστόρημα για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής σ' ένα ταξίδι που ανατρέπει ζωές, ξεπερνώντας Κύκλωπες και Συμπληγάδες για να αποδείξει περίτρανα πως κάθε τέλος σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight