Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το σοβαρό "φάουλ" του Κτηματολογίου με τις συντεταγμένες εντοπισμού του ακινήτου

Πάτρα: Το σοβαρό "φάουλ" του Κ...

Αν δεν τις έχει βρει κάποιος αδυνατεί να προχωρήσει την αίτηση του

Στη νέα εθνική οδό Πατρών Αθηνών 83 απέναντι σχεδόν από τον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου λειτουργεί το γραφείο κτηματογράφησης για την Αχαΐα και η κίνηση είναι ζωηρή από τις 8 το πρωί που ανοίγει έως τις 4 το απόγευμα ενώ την Τετάρτη το ωράριο είναι διευρυμένο έως τις 8 το βράδυ.

Οι υπάλληλοι είναι εξυπηρετικοί και εφόσον κάποιος έρθει κατάλληλα προετοιμασμένος δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα αφού το «επιμύθιο» της υπόθεσης είναι να μαζευτούν τα 35 ευρώ από τον καθέναν που έχει δικαίωμα ιδιοκτησίας και την δηλώνει. Η χώρα μας όπως ακούσαμε, είναι υποχρεωμένη το αργότερο μέχρι το 2021 να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία της κτηματογράφησης που είναι αλήθεια πως καθυστέρησε κάποια χρόνια που φτάνουν και την 20ετία.

Ωστόσο δεν λείπουν τα προβλήματα και δυστυχώς εδώ φαίνεται και η διαφορά. Ένα βασικό εμπόδιο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και κατόπιν τρέχουν στους πολιτικούς μηχανικούς (απέναντι από το γραφείο κτηματογράφησης άνοιξε και επιχείρηση που διευκολύνει με  50 ευρώ, όπως αναφέρει η σχετική πινακίδα για το σύνολο ενός φακέλου μαζί με την ορθοφωτογραφία) είναι ακριβώς αυτό: οι υπάλληλοι στο Κτηματολόγιο ζητούν από τους πολίτες τις συγκεκριμένες συντεταγμένες του ακινήτου ή χωραφιού (κτήματος ή οικοπέδου) διαφορετικά δεν είναι δυνατό να προχωρήσεις τη διαδικασία της αίτησης.

Κατά το παρελθόν πολλοί θυμούνται ότι αυτό γινόταν και μέσω της εφαρμογής της google εντοπιζόταν από τους μηχανικούς του Κτηματολογίου το σημείο και ολοκληρωνόταν επί τόπου η διαδικασία. Τώρα δεν δίνεται αυτή η σημαντική δυνατότητα με συνέπεια κάποιος ή να τρέχει κατόπιν στον μηχανικό του (η μέση τιμή είναι στα 20 με 30 ευρώ) ή να προσπαθεί μόνος του μέσω εφαρμογών στο ιντερνετ για τις οποίες μάλιστα συμβουλεύουν οι υπάλληλοι του Κτηματολογίου, τους πολίτες.

Ωστόσο κάποιος πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, να γνωρίζει καλά τη θέση του ακινήτου ή κτήματος ενώ καραδοκεί και η καθυστέρηση όταν ώρες αιχμής μπαίνουν πολλοί στην ίδια εφαρμογή με αποτέλεσμα να καθυστερεί και να είναι σχεδόν αδύνατη η άμεση εκτύπωση της εικόνας του ακινήτου με τις συντεταγμένες. Φυσικά υπάρχουν και οι τυχεροί που έχουν αναθέσει εξολοκλήρου τη δουλειά στον μηχανικό τους δίνοντας του την ανάλογη αμοιβή είτε έχουν τοπογραφικά πιο τελευταία που είναι πιο σύγχρονα και διαθέτουν τις απαραίτητες συντεταγμένες.

Σε ερώτηση σε υπάλληλο του γραφείου Κτηματογράφησης στο τμήμα των μηχανικών γιατί δεν υπάρχει έστω 1 ή 2 υπάλληλοι που να αναλάμβαναν να βοηθούν στο κρίσιμο αυτό θέμα του εντοπισμού του ακινήτου και του καθορισμού και σημείωσης των συντεταγμένων η απάντηση ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη η εξής: δεν έχουμε τέτοια εντολή από την Υπηρεσία μας.

Άρα το συμπέρασμα είναι πως το Κτηματολόγιο θέλει να εισπράξει τα χρήματα αδιαφορώντας κατ’ ουσία για τους συμπολίτες σε μία δύσκολη είναι η αλήθεια εποχή, από οικονομικής πλευράς λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης.

Επίσης υπάρχουν συμπολίτες που έχουν ήδη δαπανήσει χρήματα για να τους βρουν συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και μηχανικοί χαρτιά των συμβολαίων τους από υπηρεσίες όπως το Υποθηκοφυλάκειο, κ.α.

Όσο για το παράβολο των 35 ευρώ, αφού το πληρώσει κάποιος, θα λάβει το αποδεικτικό είτε πηγαίνοντας μετά από 3 εργάσιμες στο γραφείο Κτηματογράφησης είτε μπαίνοντας με τους κωδικούς του taxisnet και το εκτυπώνει.

Η καταληκτική ημερομηνία για την Αχαΐα είναι η 22η Απριλίου 2019 ωστόσο ήδη συζητιέται ευρέως ότι σίγουρα θα δοθεί μία χρονική παράταση προς διευκόλυνση του κόσμου που όπως ακούσαμε και σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού, αναγκάζεται να κάνει «ανασκαφή» σε παλιά χαρτιά, φακέλους και συμβόλαια για να κατοχυρώσει την περιουσία του που ήδη την πληρώνει κάθε χρόνο μέσω του άδικου φόρου του ΕΝΦΙΑ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις