Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Είδος προς… εξαφάνιση οι «αιώνιοι» φοιτητές λόγω κρίσης

Πάτρα: Είδος προς… εξαφάνιση οι «αιώνιοι...

Οι περισσότεροι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους το συντομότερο δυνατόν

Η οικονομική κρίση που βιώνει την τελευταία δεκαετία η ελληνική κοινωνία, έχει και τη θετική της όψη. Οι φοιτητές έχουν επιστρέψει στα αμφιθέατρα, διαβάζουν συστηματικά ώστε να πάρουν το πτυχίο τους και μάλιστα με υψηλούς βαθμούς, καθώς στοχεύουν σε μία θέση σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Κατά συνέπεια οι «αιώνιοι» φοιτητές είναι πλέον λιγότεροι των ενεργών, στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Η παραπάνω εικόνα ισχύει και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου οι «αιώνιοι» φοιτητές είναι πλέον μειοψηφία, όπως δηλώνει στο thebest.gr, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

Όπως εξηγεί η κυρία Κυριαζοπούλου, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με τους «αιώνιους» φοιτητές, καθώς η πλειοψηφία των φοιτητών παίρνει πτυχίο στους προβλεπόμενους χρόνους. Κατά την πρύτανι του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών υποχώρησε δραστικά με το νόμο Διαμαντοπούλου το 2014.

Ο νόμος Διαμαντοπούλου έδωσε χρονικό περιθώριο –τριετία– στους «αιώνιους» να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, αλλιώς θα διαγράφονταν. Τότε αρκετοί παρακινήθηκαν να πάρουν το πτυχίο.

Έτσι, ενώ μέχρι το 2014 ο αριθμός των «αιωνίων» υπερτερούσε των ενεργών φοιτητών, δηλαδή εκείνων που βρίσκονται ακόμη εντός του ελάχιστου χρόνου σπουδών της σχολής τους (τέσσερα, πέντε ή έξι χρόνια, ανάλογα με τη σχολή),  από το 2014 και μετά παρουσιάζεται μία αντιστροφή. Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι πολύ μεγαλύτερος των «αιωνίων».

Σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010 οι «αιώνιοι» φοιτητές ήταν 176.393 και το σύνολο των ενεργών 165.443. Το 2013-2014 οι «αιώνιοι» ήταν 193.207 και οι ενεργοί 174.039. Το 2014-2015 είναι η πρώτη χρονιά που οι ενεργοί φοιτητές αρχίζουν να γίνονται περισσότεροι.

Εκείνη τη χρονιά οι «αιώνιοι» ήταν 190.496 έναντι 196.559 των φοιτητών εντός του κανονικού χρόνου σπουδών. Το ίδιο συνεχίστηκε το 2015-2016, καθώς οι «αιώνιοι» ήταν 193.583 και ο αριθμός των ενεργών εκτοξεύθηκε στις 203.231.

Το γεγονός αυτό, αποτυπώνεται και στις έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Η Ελλάς με Αριθμούς, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2018», το 2016 πήραν πτυχίο 34.491 φοιτητές, αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με τους 31.602 πτυχιούχους του 2010.

Στις τεχνολογίες και την πληροφορική οι πιο «ασυνεπείς»

Η έκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το 2017 της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση και Πιστοποίηση της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά αποφοίτων το 2017 που καθυστέρησαν πάνω από δύο χρόνια του προδιαγεγραμμένου χρόνου σπουδών για να λάβουν πτυχίο.

Οι πιο «ασυνεπείς» βρίσκονται στο χώρο των τεχνολογιών Πληροφορικής (Πληροφορική, νέες τεχνολογίες, ψηφιακά συστήματα), με το 42,59% να λαμβάνει πτυχίο ξεπερνώντας τη διάρκεια ν+2 έτη (ν= προκαθορισμένος χρόνος σπουδών). Ακολουθούν οι φυσικές επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά) με 37,94% των αποφοίτων και τρίτες έρχονται οι επιστήμες μηχανικών (αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί) με 35,93% των αποφοίτων.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σε όλα τα επιστημονικά πεδία υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός φοιτητών που ξεπερνάει τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών των τεσσάρων ή των πέντε ετών. Ενδεικτικά, στο επιστημονικό πεδίο των μηχανικών μόλις το 9,97% ολοκληρώνει τις σπουδές του στην προκαθορισμένη διάρκεια. Ακολουθούν οι τεχνολογίες Πληροφορικής με 10% και οι γεωργικές επιστήμες (γεωπονία, δασολογία) με 11,23%.

Οι πιο συνεπείς φοιτητές διακρίνονται στο χώρο των επιστημών Υγείας με το 49,04% και στην εκπαίδευση με το 48,55% των αποφοίτων τους να ολοκληρώνει τις σπουδές του στον προκαθορισμένο χρόνο σπουδών.

Πέρα όμως, από τους ελάχιστους χρόνους απόκτησης πτυχίου, οι φοιτητές κοιτούν και την «επόμενη ημέρα», καθώς γνωρίζουν ότι οι σπουδές τους θα είναι πλήρεις εάν διαθέτουν έναν μεταπτυχιακό τίτλο.

Για αυτό και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έκρηξη στον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 70% από το 2010 (ή31.071) στο 2016 (52.946).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις