Στην αντεπίθεση ο Τσελέντης για τον «επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο» - Έβγαλε χάρτες από το ΒΑΝ

Κοινωνία

Τι απαντά η Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου

06/02/2019 19:56

Μοιραστείτε το άρθρο:


Διαβάστε ακόμα
Άκης Τσελέντης: Καλούν τον Εισαγγελέα να με συλλάβει
"Πόλεμος" σεισμολόγων για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στα Δυτικά -Τσελέντης: "Ανησυχώ..."- Λέκκας: "Παραπλάνηση..."
Μαίνεται ο «πόλεμος» των σεισμολόγων- Νέα επίθεση του Ευθύμη Λέκκα στον Άκη Τσελέντη
Στην Πάτρα την Πέμπτη ο Βασιλειάδης για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες
Οι σεισμολόγοι «αδειάζουν» τον Άκη Τσελέντη! «Δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο»
Τσελέντης: O κύκλος του Εγκέλαδου δεν έχει κλείσει στη Δυτική Ελλάδα
Διαβάστε επίσης
Τραγωδία! Νεκρός ο 53χρονος  Αντώνης Σγούρας - Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στο Τζάιλο ΑχαΐαςΤον βρήκε ο γιος του
Τραγωδία! Νεκρός ο 53χρονος Αντώνης Σγούρας - Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στο Τζάιλο Αχαΐας
Κάηκε ολοσχερώς εξοχική κατοικία στο Ρίο - ΦΩΤΟΔεν επεκτάθηκε στα διπλανά σπίτια
Κάηκε ολοσχερώς εξοχική κατοικία στο Ρίο - ΦΩΤΟ
Πάτρα: Μεταφέρεται ο σταθμός του Προαστιακού στο Ρίο – Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια Ολοταχώς οι εργασίες για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή
Πάτρα: Μεταφέρεται ο σταθμός του Προαστιακού στο Ρίο – Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια
Στην αντεπίθεση ο Τσελέντης για τον «επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο» - Έβγαλε χάρτες από το ΒΑΝ Τι απαντά η Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου
 

Στα χαρακώματα βρίσκονται οι σεισμολόγοι της Ελλάδας, μετά το σεισμό στην Πρέβεζα. Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας δημοσιοποίησε ότι έχουν σταλεί σε επιστημονικά ινστιτούτα, καταγραφές της ομάδας ΒΑΝ για ισχυρό σεισμό στο Ιόνιο.

Ωστόσο, οι συνάδελφοί του στην Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, δεν πείστηκαν και αποφάσισαν πως δεν υπάρχουν νέα στοιχειά που να είναι αξιοποιήσιμα και να δικαιολογούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στην περιοχή του Ιονίου για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο.

Έτσι, σήμερα ο κ. Τσελέντης τους απάντησε δείχνοντας έναν χάρτη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι η περιοχή είναι συγκεκριμένη (βρίσκεται μέσα σε κύκλο στον χάρτη) και ο χρόνος της σεισμικής δραστηριότητας προσδιορίζεται μέσα σε ένα διάστημα δύο έως τριών μηνών, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο χάρτη τον έχει στείλει στον πρόεδρο της επιτροπής, Κώστα Μακρόπουλο.

Μιλώντας για τα σήματα ανέφερε ότι: «η ομάδα ΒΑΝ έχει δύο σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα στον Πύργο και την Πάτρα. Οι δύο αυτοί σταθμοί κατέγραψαν δύο ηλεκτρικά σήματα στις αρχές Γενάρη. Αυτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Κορνέλ στην Αμερική. Έστειλα αυτή την εκτίμηση στην επιτροπή γιατί είδα μια περιοχή πολύ διεγερμένη. Έστειλα τα σήματα στον Μακρόπουλο και με το συνεργάτη μου Μάκη Χουλιάρα κάναμε μια προχωρημένη ανάλυση όλων των σεισμών της Δυτ. Ελλάδας και εκεί είδαμε κάποιες επιπλέον ανωμαλίες ανεξάρτητες από τα σήματα που δείχνουν πως πάμε για μια επιταχυνόμενη σεισμικότητα τους επόμενους μήνες. Φαίνεται πως έχουμε μια δευτερογενή μετατόπιση και μια διέγερση άνω ρηγμάτων. Έστειλα αμέσως δεύτερη επιστολή στον Μακρόπουλο με επιστημονική ενημέρωση για να επιστήσω την προσοχή για να ληφθούν κάποια μέτρα μακροπρόθεσμα ίσως, όπως έλεγχος σχολείων ή δημοσίων κτιρίων και να συγκλιθεί η επιτροπή και να αποφασίσει».

Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για διαρροές από τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ που προκάλεσαν πανικό, όταν κάποιοι άλλοι βγήκαν και μίλησαν για εκδήλωση σεισμού μέσα σε 48 ώρες.

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης έδειξε το χάρτη που έστειλε στην επιτροπή για επιστημονική ενημέρωση που περιλαμβάνει τους πέντε νομούς που αρχικά ενημερώθηκαν για την εφαρμογή του σχεδίου Ξενοκράτης την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή, την Ηλεία, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

“Στη Ζάκυνθο έχει μια μεγάλη διέγερση που θα διαρκέσει καιρό, αλλά το συγκεκριμένο ρήγμα το ξεχνάμε. Είναι όμως πιθανό επειδή η περιοχή βρύθει ρηγμάτων να έχουμε κάποια μετατόπιση” είπε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Επανέλαβε το χρονικό διάστημα πιθανότητας εκδήλωσης φαινομένου μέσα σε δύο - τρεις μήνες, όμως σχολίασε πως δεν μπορούμε να έχουμε τον κόσμο στα κάγκελα τόσο καιρό, σημειώνοντας πως η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να λάβει μέτρα.

«Πιστεύω ότι στην περιοχή αυτή πρέπει να προσέξουμε και για τον τουρισμό. Το 2008 είχαμε αντίστοιχη ενημέρωση για το σεισμό της Ανδραβίδας, αλλά με πλήρη μυστικότητα δεν κατάλαβε κανένας τίποτα. Τώρα τους ξέφυγε»είπε ο κ. Τσελέντης.

Μαίνεται ο «πόλεμος» των σεισμολόγων- Νέα επίθεση του Ευθύμη Λέκκα στον Άκη Τσελέντη

Απαντώντας, μέσω του newsit.gr ο πρόεδρος ο Πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Μακρόπουλος, τονίζει ότι ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον κύριο Τσελέντη, δεν έχει καμία σχέση με το χάρτη που εστάλη στην επιτροπή και υπάρχει στην έρευνα της ομάδας ΒΑΝ.

“Στη μελέτη του ΒΑΝ υπάρχει ένας χάρτης με έναν κύκλο, με ακτίνα από την Πάτρα 225 χιλιομέτρων. Φτάνει ακόμα και στην Αθήνα, φτάνει πάνω από τα Γιάννενα, πιάνει όλη την Πελοπόννησο. Καλύπτει σχεδόν τα 2/3 της Ελλάδας. Είναι άλλος ο χάρτης που εμφάνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και μου είχε έστειλε κάποια στιγμή, ο κύριος Τσελέντης από αυτόν που έστειλε στην επιτροπή. Δεν υπάρχει στην εργασία της ομάδας ΒΑΝ αυτός ο χάρτης, πού τον βρήκε;”, διερωτάται ο πρόεδρος Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου.

Παράλληλα, ο Κώστας Μακρόπουλος, κάνει έκκληση, “να πέσουν οι τόνοι, διότι πρέπει να σκεφτούμε, τόσο την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και τις επιπτώσεις στην οικονομία μας, στον τουρισμό”.

Και συνεχίζει: “O κύριος Τσελέντης μου έστειλε ένα μήνυμα που έγραφε “αγαπητέ Κώστα, στέλνω σε σένα και στα μέλη της Επιτροπής, την παρακάτω δημοσίευση του κυρίου Βαρώτσου”. Αμέσως μετά, λοιπόν, εγώ την κοινοποίησα στα υπόλοιπα δεκαεννιά μέλη της επιτροπής, σε όλα τα μέλη, ζητώντας την επιστημονική άποψή τους και, παράλληλα, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κύριο Λέκκα, έστειλα ένα εμπιστευτικό έγγραφο, προς την Αρχή που έπρεπε να το στείλω, από το νόμο. Τους επισύναψα τη μελέτη και εξέφραζα, και εγώ και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τη γνώμη μας, εισηγούμενοι κάποια μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Το στείλαμε στο υπουργείο που έπρεπε, στην Αρχή που έπρεπε. Σε ποιον θα την έστελνα, αν όχι εκεί που έπρεπε να πάρουν μέτρα; Σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτων αναγκών”.

Ο Κώστας Μακρόπουλος λέει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ομάδα ΒΑΝ για να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις, χωρίς όμως να πάρει κάποια απάντηση. “Όταν πήρα την εργασία της ομάδας ΒΑΝ προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί τους, ζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες. Τους έστειλα δύο επιστολές. Δεν μου απάντησαν, τονίζοντάς τους και την κοινωνική διάσταση που υπάρχει. Επειδή η συγκεκριμένη έρευνα δεν ήταν σαφής, τους ζητούσα να γίνουν σαφέστεροι. Και ακόμα περιμένω. Και σήμερα, που μιλάμε”.

Τέλος, ο Κώστας Μακρόπουλος αναφέρει ότι οι μελέτες που στέλνει η ομάδα ΒΑΝ αφορούν σεισμούς ίσους ή μεγαλύτερους των 6 Ρίχτερ και προσθέτει: «Από το ΄81 που ξεκίνησε η ομάδα ΒΑΝ, ήμουν από τους πρώτους, που ήμουν δίπλα τους. Λόγω του σεισμού των Αλκυονίδων, στην περιοχή της Κορινθίας, εμείς με τους φορητούς σεισμογράφους και οι τρεις της ομάδας, τότε, πρωτοεφάρμοζαν και τεστάριζαν τη μέθοδό τους. Άρα, από το 1981 τους ξέρω. Τη θεωρώ μια αξιόλογη επιστημονική ομάδα. Τελεία και παύλα».

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 06/02/2019 19:56

Τυπώθηκε: 24/03/2019 19:24

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/517351

thebest.gr © 2019


κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραγωδία! Νεκρός ο 53χρονος  Αντώνης Σγούρας - Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στο Τζάιλο Αχαΐας Τραγωδία! Νεκρός ο 53χρονος Αντώνης Σγούρας - Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στο Τζάιλο Αχαΐας
Αυτή είναι η αμοιβή του Λάκη Λαζόπουλου από το Open! Αυτή είναι η αμοιβή του Λάκη Λαζόπουλου από το Open!
Κάηκε ολοσχερώς εξοχική κατοικία στο Ρίο - ΦΩΤΟ Κάηκε ολοσχερώς εξοχική κατοικία στο Ρίο - ΦΩΤΟ
Πάτρα: Μεταφέρεται ο σταθμός του Προαστιακού στο Ρίο – Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια Πάτρα: Μεταφέρεται ο σταθμός του Προαστιακού στο Ρίο – Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια
Πάτρα: Αποχαιρέτησαν για πάντα τον Άγγελο Πολυδωρόπουλο Πάτρα: Αποχαιρέτησαν για πάντα τον Άγγελο Πολυδωρόπουλο
Νεκρός ο Άγγελος Πολυδωρόπουλος - Εντοπίστηκε το πρωί στο διαμέρισμά του στη Ρήγα Φεραίου Νεκρός ο Άγγελος Πολυδωρόπουλος - Εντοπίστηκε το πρωί στο διαμέρισμά του στη Ρήγα Φεραίου
Κηδείες και Μνημόσυνα που θα τελεστούν το Σάββατο 23 & την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 Κηδείες και Μνημόσυνα που θα τελεστούν το Σάββατο 23 & την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019
Πάτρα: Τουρίστες δεν επιστρέφουν σπίτι τους εάν δεν βρουν το σκυλάκι τους – Δίνουν αμοιβή 500 ευρώ Πάτρα: Τουρίστες δεν επιστρέφουν σπίτι τους εάν δεν βρουν το σκυλάκι τους – Δίνουν αμοιβή 500 ευρώ
25 Μαρτίου του 1821: Όλα όσα δεν μας έμαθαν για την επανάσταση και καλό είναι να τα γνωρίζουμε 25 Μαρτίου του 1821: Όλα όσα δεν μας έμαθαν για την επανάσταση και καλό είναι να τα γνωρίζουμε
"Ε ρε π... μου, δεν το πιστεύω αυτό. Στράτα στρατούλα" λέει αστυνομικός στην 90χρονη - ΒΙΝΤΕΟ "Ε ρε π... μου, δεν το πιστεύω αυτό. Στράτα στρατούλα" λέει αστυνομικός στην 90χρονη - ΒΙΝΤΕΟ