Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ «ROMA» ΤΟΥ ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ, ΕΝΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ «ΠΟΙΗΜΑ» ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ-ΜΗΤΕΡΑ

ΕΙΔΑΜΕ ΤΟ «ROMA» ΤΟΥ ΑΛΦΟΝΣΟ ΚΟΥΑΡΟΝ, ΕΝ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ο διάσημος σκηνοθέτης θυμάται την ιθαγενή που τον μεγάλωσε

Αιφνιδιασμός. Αυτό ήταν σε πρώτο επίπεδο η ταινία «Roma» για μας, την οποία παρακολουθήσαμε στο Netflix και εντάσσεται στο πρόγραμμα της σινεφίλ δεύτερης αίθουσας του Πάνθεον. Ο μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν στον αντίποδα του χολιγουντιανού διαστημικού θρίλερ «Gravity» που του χάρισε Οσκαρ σκηνοθεσίας και μοντάζ, παρουσιάζει μια ασπρόμαυρη συγκινητική ελεγεία, ένα τρυφερό χρονικό γεμάτο απόλυτα προσωπικές του μνήμες στο Μεξικό των seventies. Κι έτσι κατέκτησε το «Χρυσό Λέοντα» στη Μόστρα της Βενετίας και δημιούργησε την καλύτερη ταινία της χρονιάς κατά το Time.

 

Roma είναι μια γειτονιά της πόλης του Μεξικού, η ταινία δηλαδή δεν σχετίζεται με την «αιώνια πόλη» της Ιταλίας αλλά με το Mexico City. Εκεί, μια νεαρή οικιακή βοηθός και νταντά κάνει «τα πάντα» για μια μεσοαστική οικογένεια. Από το πρωί ως το βράδυ η Κλεό καθαρίζει, σερβίρει και μεγαλώνει τα παιδιά, που τη λατρεύουν σαν δεύτερη μητέρα τους. Η ιστορία εστιάζει σε μικροπράγματα και συμπεριφορές της καθημερινότητας μέσα στο σπίτι, που αντικατοπτρίζουν τα ήθη μιας ολόκληρης κοινωνίας αλλά και την δοτικότητα, την ακεραιότητα και τη δύναμη ψυχής της ίδιας της ηρωίδας. Όταν η μητέρα των παιδιών χωρίζει από το μονίμως απόντα σύζυγο, η Κλεό αντιμετωπίζει και η ίδια την ανδρική ανεπάρκεια: ο εραστής της την εγκαταλείπει στην είδηση της εγκυμοσύνης της.

Ενώ συνεχίζει να υπηρετεί την οικογένεια χάνει το μωρό της στον τοκετό την ημέρα των πολιτικών αναταραχών και μετά προσπαθεί να συνέλθει στη ρουτίνα της δουλειάς. Στη φάση αυτή έρχεται κοντά με την εργοδότριά της αφού η γυναίκα ως στήριγμα της οικογένειας ξεπερνάει ταξικές κατηγορίες. Μάλιστα σε ένα ταξίδι, σώζει τα παιδιά στη θάλασσα, ενώ δεν ξέρει να κολυμπάει.

 

Ολο το φιλμ εστιάζει στις δυσκολίες και τη σκληρότητα της ζωής μέσα από τους ρόλους της γυναίκας δίχως να «φωνάζει». Το «γιατί» όμως είναι εκκωφαντικό μέσα από αυτή ακριβώς την ηπιότητα.

 

Ο Κουαρόν εμπνέεται από το διαζύγιο των γονιών του και αρθρώνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ιθαγενή που τον ανέθρεψε. Οι εικόνες του πανέμορφες και συμβολικές παραπέμπουν σε ιταλικό νεορεαλισμό. Την Κλέο ενσαρκώνει με απίστευτη φυσικότητα η 25χρονη ερασιτέχνης ηθοποιός Γιαλίτζα Απαρίτσιο.

Είδαμε λοιπόν μια αυτοβιογραφική, βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Που αρχίζει και τελειώνει με νερό, Με τα «απόνερα» από το σφουγγάρισμα και τα κύματα της θάλασσας...

 

* Δείτε το οπωσδήποτε. Λέει τόσα πολλά με τόσο λίγα μέσα!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View