Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η «τρέλα» οδήγησε τον Πατρινό Θάνο Τσέρη στα… βουνά, το θέατρο, το καρναβάλι και τον… Τιτανικό, στα δύσκολα όμως είναι μόνος- ΦΩΤΟ

Η «τρέλα» οδήγησε τον Πατρινό Θάνο Τσέρη...
Χριστακόπουλος Θάνος

Γνωρίστε τον καλύτερα

Ο Θάνος Τσέρης δεν είναι μια απλή περίπτωση ανθρώπου. Είναι ένας Πατρινός που «κουβαλάει» πολλά κιλά τρέλα. Τρέλα από την καλή, τη δημιουργική, εκείνη που σε ωθεί να κάνεις πολλά και διαφορετικά πράγματα προκειμένου να διοχετεύσεις κάπου την αστείρευτη ενέργειά σου.

Είναι ένας άνθρωπος που όταν βρίσκεσαι δίπλα του, ακόμα κι αν περνάς μια από τις πιο δύσκολες ημέρες σου, θα πάρεις τα πάνω σου, θα γελάσεις, θα διασκεδάσεις, θα ξεχαστείς. Ο Τσέρης είναι ένας διασκεδαστής. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Οι δραστηριότητές του ποικίλουν από τον αθλητισμό, μέχρι το θέατρο, το καρναβάλι και πολλά άλλα. Πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα… Τον συναντήσαμε στο μαγαζί του στην πλατεία Γεωργίου. Την κουβέντα μας διέκοπταν συνεχώς φίλοι και γνωστοί του που περνούσαν από το σημείο και ήθελαν να «ρουφήξουν» λίγη από την ενέργειά του και την χαρά που έχει για τη ζωή.

Πώς θέλεις να ξεκινήσουμε; Τον ρώτησα. Η απάντησή του με εξέπληξε. Από τον αθλητισμό, μου είπε.

Ο Θάνος ήταν χρόνια αθλητής και αυτό το «παινεύεται». Πραγματικά καμαρώνει όταν μου λέει ότι το άθλημά του ήταν το Χάντμπολ. Έχει παίξει δεν πολλές ομάδες της Α1 και της Α2 κατηγορίας. Ποια να πρωτοθυμηθεί… Έσπερος, Ολυμπιακός, Φοίνικας κ.α..

«Όποια ανέβαινε στην Α1 μ’ έπαιρνε», θυμάται. Ωραίες στιγμές τη ζωής του που τις αναπολεί και το πρόσωπό του φωτίζεται. Ακολούθησαν οι πολεμικές τέχνες περισσότερο για τα ταξίδια και την εμπειρία δίπλα στον Πάρι Βασιλικό κ.α..

Στην συνέχεια μπήκε στη ζωή του το ποδήλατο. Σήμερα είναι Έφορος στον Ποδηλατικό Σύλλογο Πατρών.

«Το ποδήλατο είναι η διαφυγή μου, το φάρμακό μου. Με βοηθάει να ηρεμώ. Παίρνω τα βουνά και ησυχάζω, μέσα στη φύση μακριά από την φασαρία και τα καυσαέρια της πόλης», μου λέει. Αυτό που έχει περισσότερο να θυμάται από την ενασχόλησή του με το ποδήλατο είναι οι δύο «Σπαρτακιάδες» που έχει συμμετάσχει. 237 χιλιόμετρα από την Αθήνα μέχρι την Σπάρτη δεν τα λες και λίγα για να τα μνημονεύεις. «Προετοιμαζόμουν για καιρό. Ξεκινήσαμε τα ξημερώματα και φτάσαμε στην Σπάρτη λίγο πριν νυχτώσει. Είναι δύσκολο, εάν όμως κάτι το θέλεις πολύ και το βάλει στο μυαλό σου, θα το κάνεις», μου εξηγεί.

 

 

Τελευταία στη ζωή του έχουν μπει και άλλα σπορ όπως το σέρφ, το κάιτ κ.α.. «Αφορμές να βρίσκομαι στη φύση», σημειώνει.

Και κάπου εδώ μπαίνει στην κουβέντα μας ο «Τιτανικός». Έτσι ονομάζει την ομάδα πόλο παλαιμάχων, ανδρών-γυναικών που έχουν δημιουργήσει με μια παρέα φίλων για να προωθήσουν το άθλημα και να το κάνουν αγαπητό στα νέα παιδιά. «Και γιατί Τιτανικός ρε Θάνο;», τον ρωτάω. «Μα φυσικά επειδή ναυαγούμε. Βυθιζόμαστε συνεχώς. Είναι δύσκολο άθλημα το πόλο. Θέλει καλή φυσική κατάσταση κι εμείς είμαστε μιας κάποιας ηλικίας», σχολιάζει.

 

 

Οι δραστηριότητές του όμως δεν εξαντλούνται φυσικά στα αθλήματα ο Τσέρης είναι μέλος της θεατρικής ομάδας των Υποκριτών με την οποία έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις. Ο ίδιος κρατάει πάντα μικρούς αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους.

«Δεν μπορώ να κάθομαι να μαθαίνουμε μεγάλα κείμενα απ’ έξω. Εγώ είμαι να μπαίνω στην σκηνή και να τα κάνω όλα π…να, εεεε να φέρνω τα πάνω-κάτω», σημειώνει και προσθέτει «μου αρέσει να κάνω διάφορα πράγματα. Όπου υπάρχει καλή παρέα και περνάω καλά είμαι μέσα».

Προσφάτως συμμετείχε και σε μια παράσταση χοροθεάτρου της σχολής της Γαβριέλας Καραζάνου. «Ήταν ένα χορευτικό με παντομίμα και κλασική μουσική, με πολλά πιτσιρίκια. Μου άρεσε πολύ, όλα μου αρέσουν, σου είπα το κριτήριό μου είναι μόνο η καλή παρέα», σημειώνει γι’ αυτή την ξεχωριστή του εμπειρία.

Μια από τις σημαντικές στιγμές που κρατάει από την ενασχόλησή του με το θέατρο είναι η βράβευσή του από τον Στέλιο Μάινα και τον Παύλο Χαϊκάλη για την συμμετοχή του στην παράσταση «Ποια Ελένη;».

 

 

Καλά όλα αυτά αλλά Τσέρης χωρίς Πατρινό Καρναβάλι δεν γίνεται… Πράγματι αυτή η εποχή του χρόνου είναι σαν να έχει φτιαχτεί ειδικά για τον Θάνο Τσέρη.

Κάθε χρόνο δίνει πραγματικά ρέστα. Από την έναρξη μέχρι και τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας ο Τσέρης ζεις για τον θεσμό, για το γλέντι, τον καλώς εννοούμενο χαβαλέ, την πλάκα και ότι μπορεί να θυμίζει Πατρινό Καρναβάλι. Από τις πιο δυνατές του εμπειρίες η ενσάρκωση του «τελάλη» του θεσμού.

Αξέχαστα για τον ίδιο δεκάδες πάρτι, είτε στο μαγαζί του είτε σε άλλα μαγαζιά της πόλης όπου ο Τσέρης είναι πραγματικά η ψυχή της παρέας και το επίκεντρο του κεφιού.

Από τις αγαπημένες του εκδηλώσεις η Τσικνοπέμπτη και ο γάμος της Γιαννούλας. Τον ρωτώ για την απόφαση, μετά τις αντιδράσεις, να αλλάξει όνομα το δρώμενο και να γίνει «Γάμος του Καραγκιόζη».

«Εμείς το κάναμε πάντα με καλή πρόθεση και διάθεση για να μην χαθούν τα έθιμα και η αφορμή για ξεφάντωμα την Τσικνοπέμπτη. Αν πρέπει να αλλάξει το όνομα ας αλλάξει. Ας το πούμε ο γάμος της Θανούλας, ή της Άνω Πόλης. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι να μην χάνονται τα έθιμα. Αυτός ο καλός χαμός, βοηθούν την επισκεψιμότητα στην πόλη, φέρνει καρναβαλικό τουρισμό», υποστηρίζει.

 

 

Είναι όμως ο Τσέρης μόνο αυτό; Ένας άνθρωπος πάντα χαμογελαστός, κεφάτος, μόνο για τον χαβαλέ; Μάλλον όχι.

Είναι ένας άνθρωπος και με ευαισθησίες προσωπικές και κοινωνικές. Εθελοντής αιμοδότης, αλλά και μόνος κάποιες στιγμές.

«Όταν έχω μια στεναχώρια είμαι μόνος. Δεν έχω πολλούς να με βοηθήσουν. Μόνο τον γιο μου έχω και λίγους πολύ δικούς μου ανθρώπους. Προσπαθώ να ανεβαίνω μόνος. Δεν μπορώ να δείχνω την κακή μου ψυχολογία στους υπόλοιπους και πολύ περισσότερο στου πελάτες μου. Εγώ εκείνο που θέλω είναι ο πελάτης να φεύγει ευτυχισμένος από τον μαγαζί μου. Ο κόσμος έχει τόσες  στεναχώριες. Ο ρόλος μου είναι να τις ξεπερνάει για λίγο, να περνάει καλά και να θέλει να επιστρέψει», καταλήγει ο Θάνος Τσέρης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight