Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Οι μαθητές του Αρσακείου συνεργάζονται με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Οι μαθητές του Αρσακείου συνεργάζονται μ...

Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος "SchoolSeismology - Η Σεισμολογία στο Σχολείο και την Κοινωνία"

Στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2017, αισθητήρας μέτρησης της εδαφικής κίνησης (επιταχυνσιογράφος), σε συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και τον Δρ. Νικόλαο Μελή. Οι μαθητές του σχολείου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Πληροφορικής του Σχολείου και Γεωλόγο, κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «School Seismology - Η Σεισμολογία στο Σχολείο και την Κοινωνία», έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τον σεισμογράφο και να μελετούν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στη δράση είναι οι: Μιχάλης Διαμαντάκης, Βαγγέλης Θεοδωράτος, Θανής Θωμάς, Ανδρέας Μαρούδας, Αρετή Μωραΐτη, Μικαέλα Παυλάκη, Άγγελος Πετράκης, Κωνσταντίνος Καρούμπαλος, Αλέξανδρος Λιαρόπουλος, Φώτης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Στασινόπουλος, Άννα Τζαβέλλα, Ευγενία Τζαγκαρούλη.

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 05:48 π.μ. έλαβε χώρα σεισμός ο οποίος έγινε έντονα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 4 Ρίχτερ, το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρο εντοπίστηκε περίπου 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας, στην περιοχή της δυτικής Αχαΐας.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, EMSC και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την αισθητότητα του σεισμού στην περιοχή που βρίσκονταν την ώρα εκείνη, προκειμένου να συμβάλουν στην διαμόρφωση των στατιστικών χαρτών του Ινστιτούτου. Στη συνέχεια επιβεβαίωσαν την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εφαρμόζοντας άσκηση εύρεσης επικέντρου με χρήση καταγραφών από τον σταθμό 3 συνιστωσών του Σχολείου.

Στους ακόλουθους χάρτες παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας από τους μαθητές:

Εικόνα 1: Διάγραμμα από το οποίο πραγματοποιήθηκε η εκτίμηση της απόστασης του επικέντρου από τον σταθμό του Αρσακείου (περίπου 30 km) βάσει της διαφοράς του χρόνου άφιξης των σεισμικών κυμάτων P και S.

Εικόνα 2: Χάρτης της περιοχής (google maps) στον οποίο διαγράφεται ο κύκλος ακτίνας 30 km (απόσταση του επικέντρου από τον σταθμό του Αρσακείου) και η θέση στην οποία εκτιμήθηκε ότι βρίσκεται το επίκεντρο βάσει της κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων (30km ΝΔ του Αρσακείου).

Εικόνα 3: Το σεισμόγραμμα στις τρεις συνιστώσες (κατακόρυφη, Βοράς-Νότος και Ανατολή-Δύση) και οι αφίξεις των P και S σεισμικών κυμάτων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά