Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών η ψηφιοποίηση του αρχείου του Αλέκου Σακελλάριου

Στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Γέλιο, εξομολογήσεις και συγκίνηση στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του στην Πάτρα

Καλλιτέχνες και άνθρωποι που τον γνώρισαν άμεσα ή έμμεσα μέσα από το έργο του. Απολαυστικά αποσπάσματα ελληνικών ταινιών , σε σενάριο του ίδιου, εξομολογήσεις και συγκίνηση, είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, για την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Αλέκου Σακελλάριου «Λες και ήταν χθες».

Η σύζυγός του Τίνα Σακελλάριου, ο σκηνοθέτης και στενός συνεργάτης του Τάκης Βουγιουκλάκης (αδερφός της Αλίκης), οι ηθοποιοί Κώστας Αποστολάκης και Χριστίνα Αλεξανιάν, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας, ήταν στο πάνελ των ομιλητών, ενώ τελικά δεν παρέστη η Μάρω Κοντού.

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και η  Κατερίνα Καρρά, Διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Ηλίας Παπαθανασίου, Καθηγητής λογοθεραπείας.

Ο Σακελλάριος είχε  τη δική του σχέση με την Πάτρα, την οποία κάποιες φορες ενέτασσε στα σενάρια των ταινιών του (Ο φίλος μου ο Λευτεράκης). Επίσης υπάρχει οδός αφιερωμένη σε εκείνον και κυρίως το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ήδη λάβει μέρος  του αρχείου του Σακελλάριου για να ψηφιοποιηθεί και σύντομα θα το αναλάβει εξ΄ολοκλήρου, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος  Νατάσσα Ράγιου.

Στην Πάτρα υπάρχει οδός με το όνομα του αξέχαστου ... - The Best News

Η εντυπωσιακή σύζυγος του αείμνηστου Αλέκου Σακελλάριου, Τίνα ...

Στην Πάτρα Κοντού, Βουγιουκλάκης, Αλεξανιάν για ... - The Best News

Φωτό από fb Νατάσας Ράγιου

Φωτό από fb Νατάσας Ράγιου

Φωτό από fb Νατάσας Ράγιου

Ιδιαίτερα συγκινημένος μίλησε για τον Αλέκο Σακελλάριο ο σκηνοθέτης Τάκης Βουγιουκλάκης, ο οποίος θυμήθηκε πως πολλές φορές ο Σακελλάριος αργούσε στα γυρίσματα των ταινιών, στις οποίες τον είχε βοηθό, ώστε να του δώσει το περιθώριο να αναπτύξει τις  δικές του πρωτοβουλίες.

«Θα τον αναφέρω πάντα ως μεγάλο δάσκαλο. Για μένα ήταν και θα είναι ο μέντοράς μου». Τον χαρακτήρισε πολυγραφότατο,  πολυτάλαντο, οξύνου, ασυμβίβαστο ενώ είπε πως ο Σακελλάριος ήταν ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού του.

Θυμήθηκε μάλιστα πως δεν έχανε το χιούμορ του ούτε στην πιο δύσκολη στιγμή. Λίγο πριν πεθάνει, ο Τάκης  Βουγιουκλάκης μαζί με την Αλίκη τον επισκέπτονται στο νοσοκομείο. «Μας δείχνει τα σωληνάκια και μας λέει, σαν την ΕΥΔΑΠ με καταντήσανε. Του λέω, αυτά είναι για να τρως και μου λέει, Τάκη, δεν κάθεσαι να σου κάνω το τραπέζι;».

Η Χριστίνα Αλεξανιάν, μιλώντας στο thebest.gr  είπε πως θα ήθελε πολύ να έχει γνωρίσει τον Σακελλάριο η ίδια ωστόσο είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει μέσα από το έργο του, στο πλαίσιο της μουσικοθεατρικής παράστασης του Δημητρη Μαλισσόβα, «Ο Αλέκος βγήκε» από τον παράδεισο, η οποία στηρίχτηκε στα κείμενα που είναι στο βιβλίο. Εκεί βούτηξα στα βαθιά, λέγοντας 22 τραγούδια , που έχουν πει οι σπουδαίες Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Σπεράντζα Βρανά . Ήταν μεγάλη βουτιά για μένα και για έναν άνθρωπου που δεν είχε ξανατραγουδήσει. Καταλαβαίνεις τι άγχος είχα! Ήταν μια παράσταση που συγκίνησε γιατί τα κείμενα του Σακελλάριου έχουν μια δυναμική, που αντέχει στο χρόνο, ευαισθησία και χιούμορ. Και είναι συστατικά που είχε και ο ίδιος σαν χαρακτήρας, απ’ ότι μου λένε εκείνοι που τον γνώρισαν. Όλοι θα θέλαμε να τον είχαμε γνωρίσει και να είχαμε πάρει λίγο από το μαγικό του άγγιγμα.

Ο Κώστας Αποστολάκης μιλώντας για τον Σακελλάριο ανέσυρε από τη μνήμη του ένα περιστατικό. Ήταν πιτσιρικάς τότε και θυμάται που ο Αλέκος Σακελλάριος, μιλώντας για την κωμωδία, του είπε πως είναι δράμα στο τετράγωνο και επιπλέον πως δεν στηρίζεται στο αναγκαίο, αλλά στο περιττό.

Μαζί με την Χριστίνα Αλεξανιάν, ο Κώστας Αποστολάκης παρουσίασε  χρονογραφήματά του.

Επίσης η Χριστίνα Αλεξανιάν μαζί  με τη συνοδεία του  μουσικού Γιώργου Κοτανίδη, ο οποίος έπαιξε κιθάρα και της παιδικής χορωδίας του Ωδείου Σωτηροπούλου, ερμήνευσε τραγούδια του Σακελλάριου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Κατερίνα Μπιλάλη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μένανδρος». Η αφιέρωση είναι ιδιαίτερη και αφορά τη σύζυγό του Τίνα.

Γράφει ο Σακελλάριος: « Κανονικά έπρεπε εδώ να γράψω ότι το βιβλίο αυτό το αφιερώνω στη γυναίκα μου. Αλλά πώς να της αφιερώσω ένα πράγμα που είναι δικό της. Αυτή το φρόντισε, αυτή το επιμελήθηκε, αυτή το έφτιαξε, σε αυτήν το χρωστάω»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight