Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Μεγάλο εθελοντικό «ρεύμα» σβήνει τις πυρκαγιές - Πόσο πρόστιμο θα "πέσει" αν ανάψετε φωτιές

Αχαΐα: Μεγάλο εθελοντικό «ρεύμα» σβήνει ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

«Βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα

Στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας  οι εθελοντικές ομάδες που συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής στην καλοκαιρινή περίοδο, είναι τουλάχιστον 13 . Φέτος άλλες δύο αναμένουν την πιστοποίηση από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, ενώ και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου θα συμμετάσχει στην προσπάθεια πρόληψης.

Προ ημερών ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Νίκος Ρουμελιώτης, μαζί με τον Διοικητή του Α΄Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών Bασίλη Μαρτζάκλη συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των εγγεγραμμένων αλλά και των  υπό ένταξη Εθελοντικών Οργανώσεων στο μητρώο της Γ.Γ. Πολιτικής  Προστασίας και άλλους φορείς.

Σκοπός ήταν ο συντονισμός για την συμπληρωματική επιτήρηση των δασικών περιοχών εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων και τον προσδιορισμό σημείων επιτήρησης και περιπολιών που θα συμμετέχουν οι παραπάνω Εθελοντικές Οργανώσεις για την ενίσχυση του Επιχειρησιακού έργου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πάτρα: Παρόντες και φέτος οι εθελοντές πυροσβέστες - ΦΩΤΟ

Ήδη στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου , το πυροσβεστικό σώμα εκτελεί περιπολίες σε διάφορες περιοχές της Πάτρας και της Αχαΐας με έμφαση στο Δασύλιο, στο Γηροκομειό, στο Καστρίτσι, στα Σελλά, στα Αργυρά, στο Δρέπανο, στη Χαλανδρίτσα και αλλού.

Την ίδια ώρα τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν «βόμβες» που μπορούν να αποτελέσουν εστία πρόκλησης η γρήγορης επέκτασης μιας πυρκαγιάς ενώ απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς για καύση κλαδιών και άλλες εργασίες, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Σε τέτοια περίπτωση προβλέπεται η επιβολή τσουχτερών προστίμων και ποινικές διώξεις αν προκληθεί πυρκαγιά από τέτοια αιτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αν από ελεγχόμενη καύση,  εργασίες κλπ., μέσα στην αντιπυρική περίοδο, προκληθεί πυρκαγιά και ιδίως σε σε δασική περιοχή, πέρα από τη σύλληψη και το ποινικό κομμάτι επιβάλλεται και χρηματική ποινή, που ανάλογα την περίπτωση κυμαίνεται από 1.500 ως και 10.000 ευρώ. Αν από την ελεγχόμενη καύση στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου - 30 Οκτωβρίου) δεν προκληθεί φωτιά και εντοπιστεί ο πολίτης, τότε το πρόστιμο είναι μικρότερο. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση μπορεί ο πολίτης να βρεθεί αντιμέτωπος με συνέπειες όπως η σύλληψη. Την ίδια ώρα με πρόστιμο κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους.

Ο Δήμος Πατρέων έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με ανακοίνωσή του, ενώ και ο Φορέας Διαχείρισης του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟ.ΠΑ.)  στον Γλαύκο της Πάτρας με ανακοίνωσή του προς τους οικοπεδούχους και του εγκατεστημένους του ΒΙΟ.ΠΑ , καλεί να προβούν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους μέσα σε 10 ημέρες.

Δήμος Πατρέων: Καθαρίστε τα οικόπεδά σας, αλλιώς πρόστιμο ...

Αχαΐα: Oι φύλακες της φύσης – Νωρίτερα κι από την πυροσβεστική έφταναν εθελοντές πυροσβέστες

Αν δεν συμβεί αυτό, "είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε κάθε αρμόδια Αρχή ώστε να ενεργήσουν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που προβλέπονται".

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Νίκος Ρουμελιώτης επισημαίνει στο thebest.gr τη σημαντική συμβολή των εθελοντικών ομάδων στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πυρκαγιών. Επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη όλοι ιδιώτες και αρμόδιοι φορείς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, καθώς όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η πρόληψη είναι υπόθεση όλων.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως καθαρισμός, οικοπέδων, αποψίλωση  και τήρηση της απαγόρευσης στο να ανάψει κάποιος φωτιά.

 


Πρεμιέρα αντιπυρικής περιόδου από χθες-Τα...SOS της Πυροσβεστικής για την πρόληψη πυρκαγιών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις