Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΜΙΛΤΟΣ ΝΙΚΑΣ: ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ, ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ «ΕΡΩΤΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ» ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+

ΜΙΛΤΟΣ ΝΙΚΑΣ: ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΓΑΜΠΡΟΣ, ΜΑΣ ΜΙΛΑ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Στην αγάπη οι άνθρωποι είναι παντού οι ίδιοι»

Ενας πολύ αγαπητός καλλιτέχνης της πόλης πρωτοστατεί ως σκηνοθέτης, πρωταγωνιστής και συνθέτης κειμένων στην παράσταση «Ερωτας στη Μόσχα», η οποία συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα στη σκηνή του Επίκεντρου+ της Αγίου Διονυσίου: ο Μίλτος Νίκας που γαλουχήθηκε στα θεάματα και δρώμενα του Πατρινού Καρναβαλιού, πέρασε από τη Νομική Αθηνών και τελικά αποφοίτησε από τη σχολή του Γιώργου Κιμούλη για να «εγκατασταθεί» στη θεατρική Αθήνα ως ηθοποιός και να παίξει στις ταινίες του παιδικού του φίλου Παναγιώτη Φαφούτη, μας γνέφει και πάλι μέσα από τις κουίντες χάρη σε ένα ρομάντζο. Eνα γαμήλιο love story που φαινομενικά μας πάει μακριά, στη σοβιετική κοινωνία, αλλά τελικά είναι τόσο κοντά μας, όπως όλα τα ζητήματα καρδιάς. Διαβάστε τί μας είπε ο Μίλτος για τα … χαρίσματα  του έργου ώστε να πάτε στο Επίκεντρο ενημερωμένοι δεόντως.

 

Πώς προέκυψε η επιλογή του έργου και πόσο κοντά μας μπορεί να νιώσουμε έναν «Ερωτα στη Μόσχα»;

Παρακολουθούμε ένα ζευγάρι στη Μόσχα να κάνει το μεγάλο άλμα στη ζωή του. Στον έρωτα και στην αγάπη, οι άνθρωποι είναι παντού οι ίδιοι, έχουν τις ίδιες ανάγκες οπουδήποτε. Και διψούν να επικοινωνήσουν, να έρθουν κοντά. To κείμενο του έργου είναι μια σύνθεση με βάση το έργο της Λουντμίλα Πετρουσέφσκαγια «Έρωτας / Αγάπη». Πάνω σε αυτό «φόρεσα» ποιήματα πασίγνωστων ρώσων ποιητών, Πούσκιν, Γκριμπογέντωφ, Λέρμοντωφ, Νεκράσωφ, Μπριούσωφ, Αχμάτοβα, Γιεφτουσένκο, Έρενμπουργκ, Σεργκέι, Μαγιακόφσκι. Στη διάρκεια της παράστασης π.χ. ο άντρας λέει έναν στίχο του Πούσκιν και η γυναίκα, που δεν έβρισκε λέξεις, απαντάει με ποίημα του Γκριμπογέντωφ.

Τί κεντρίζει περισσότερο το θεατή στους κεντρικούς ήρωες;

Το ιδιαίτερο στοιχείο εδώ, είναι το ότι αυτοί οι άνθρωποι ενώ είναι νεόνυμφοι, δεν γνωρίζονται καθόλου. Παντρεύονται σαν δυο ξένοι, έχοντας πάρει το μεγάλο ρίσκο ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Την πρώτη στιγμή που μένουν μόνοι τους πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να επικοινωνήσουν ουσιαστικά λέγοντας αυτά που πρέπει και ό,τι τους έχει συμβεί. Να κινηθούν και να εκφραστούν γρήγορα πριν επιστρέψει η μητέρα της νύφης, της οποίας ο ερχομός θα αποδειχθεί μοιραίος. Κάθε φράση και λέξη που ακούγεται έχει άλλο ειδικό βάρος για τον ένα και τον άλλον.

Πώς θα περιέγραφες τον άντρα που υποδύεσαι εσύ;

Ο δικός μου ήρωας έχει τα θέματά του, τις παραξενιές του. Εννοώ τα «κολλήματα» που προέρχονται από τη μέχρι τώρα μοναχική ζωή του. Καθοριστικό ρόλο παίζει η άρνησή του να παραδεχθεί πως την αγαπάει ενώ στην πραγματικότητα τη θέλει. Αυτό τους οδηγεί σε σύγκρουση. Όμως ανέκαθεν οι σχέσεις ήταν δύσκολες. Σήμερα με το έντονο οικονομικό πρόβλημα οι νέοι στην Ελλάδα επιλέγουν να μένουν με τους γονείς τους παρά να παντρευτούν. Όμως η αλήθεια είναι πως περισσότερο διστάζουν να αφεθούν στον άλλο παραμερίζοντας εγωισμούς και προσωπικές άμυνες.

Τι σου αρέσει περισσότερο στο έργο;

Αυτό που μου αρέσει πολύ στο έργο είναι πως έχει διαφορετικές πλευρές, δηλαδή και δράμα και γέλιο. Περνάει από τη μια στιγμή στην άλλη με ελάχιστες ατάκες. Είναι απόλυτα προσιτό στο θεατή καθώς τελικά κερδίζει έδαφος η κωμωδία, υπερισχύοντας σε πολλά σημεία και σπάζοντας το «βάρος» των πραγμάτων.

Είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που σε ξαναβλέπουμε στο σανίδι. Υπήρχε η αίσθηση πως αφοσιώθηκες πια κυρίως στη σκηνοθεσία και στη διδασκαλία υποκριτικής. Πώς νιώθεις με αυτή την επιστροφή;

Από το 1995 ως το 2008 σε αθηναικές παραστάσεις και αργότερα στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας εργάστηκα ως ηθοποιός. Την τελευταία τριετία σκηνοθετούσα εδώ στην πόλη επειδή δόθηκαν οι κατάλληλες αφορμές. Δεν εγκατέλειψα την ηθοποιία. Χαίρομαι που η νέα παράσταση «Ερωτας στη Μόσχα»ξεκίνησε τόσο καλά και καλυτερεύει μέρα με τη μέρα, λειτουργώντας τόσο άρτια στο χώρο του Επίκεντρου. Σε αυτό συμβάλλουν βέβαια καθοριστικά οι συμπαίκτες μου, η Κατερίνα Στασινού που προέρχεται από τους κόλπους του ΔΗΠΕΘΕ και η Φωτεινή Τόγια που κάνει μια φιλική συμμετοχή, πολύ σημαντική για το έργο. Σε πρώτη φάση κάνουμε φινάλε στις 29/4 αλλά υπάρχει πιθανότητα για μικρή παράταση.

 

*Τετάρτη με Σάββατο στις 21.15 και την Κυριακή στις 20.30.Τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο, ατέλειες 5 ευρώ.

Πληροφορίες – κρατήσεις: 2610 46 10 50

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View