Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τι είπε ο Μητσοτάκης από τον Πύργο για τον Τσίπρα, ενόψει Πάτρας και την Πατρών - Πύργου

Τι είπε ο Μητσοτάκης από τον Πύργο για τ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

ΔΕΙΤΕ στιγμιότυπα από την περιοδεία του στην Ηλεία

Με την ομιλία του στον Πύργο, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ολοκλήρωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περιοδεία του στην Ηλεία. Άνθρωποι από το επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη προσέλευση, αλλά και τον δυναμικό παλμό του ακροατηρίου, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ηλεία αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα, στις 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

"Σε λίγες μέρες έρχεται στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Τσίπρας για τη γνωστή πλέον περιφερειακή φιέστα του. Ξέρουμε από τώρα τι θα πει. Θα υποσχεθεί ξανά τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος. Λες και δεν είναι αυτοί που τον σταμάτησαν για να τον επαναδημοπρατήσουν τεμαχισμένο, προφανώς για να εξυπηρετήσουν άλλες σκοπιμότητες. Έτσι ώστε τρία χρόνια μετά να μην έχουν υπογραφεί ακόμα συμβάσεις και να μην έχει γίνει καν ο απαραίτητος έλεγχός τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα μιλήσει δήθεν για ανάπτυξη. Ανάπτυξη που τη σκοτώνει καθημερινά με τους φόρους και τη γραφειοκρατία. Την ώρα που οι επενδύσεις είναι βαλτωμένες και ούτε ένα ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει ακόμα σε χέρια δικαιούχων.

Θα μιλήσει δήθεν για κοινωνικό Κράτος. Παρότι η Κυβέρνησή του έχει απαξιώσει τις υποδομές υγείας σε όλο το Νομό. Οι νοσηλευτικές μονάδες Πύργου και Αμαλιάδας έχουν ελλείψεις προσωπικού. Το ίδιο και τα ιατρικά κέντρα στα ορεινά χωριά του νομού. Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Πύργου, κάθε τρεις και λίγο τίθεται εκτός λειτουργίας λόγω παλαιότητας. Θα μιλήσει δήθεν για τον αγροτικό κόσμο και την ανάγκη εξωστρέφειας της αγροτικής παραγωγής. Όταν ακόμα δεν έχει επιστρέψει το Φ.Π.Α. ώστε να διευκολύνει το έργο των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Όταν ακόμα δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές.

Τρία χρόνια τώρα ποιες δράσεις τυποποίησης υποστήριξαν; Καμία. Ποιο μεγάλο έργο έκαναν; Κανένα. Οι αγρότες της περιοχής παλεύουν μόνοι τους. Με το μεράκι και την εργατικότητά τους, χωρίς να έχουν τη στήριξη που δικαιούνται και αξίζουν. Θα μιλήσει δήθεν για τοπική ανάπτυξη και πολιτισμό. Μόνο που εδώ οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση μέσα σε 2,5 χρόνια ενέταξε σε προγράμματα και υλοποίησε πλήθος έργων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους για να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Έργα όπως η αποκατάσταση του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, του Κάστρου του Χλεμουτσίου, οι νέες ανασκαφές για την ανάδειξη του Γυμνασίου και του Ιερού στην Αρχαία Ολυμπία. Οι αποκαταστάσεις πλήθους βυζαντινών ναών, η αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, η ολοκλήρωση της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πύργου. Όλα αυτά έδωσαν νέα πνοή στο πολιτιστικό τοπίο της Ηλείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε; Τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και δεν έχει ξεκινήσει κανένα απολύτως έργο πολιτισμού στην Ηλεία. Αντιθέτως, κατόρθωσαν να απεντάξουν το έργο της αντικατάστασης του στεγάστρου του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα, το οποίο είχε δημοπρατηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνο για να χαλάνε. Και να γκρεμίζουν", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η περιοδεία του ξεκίνησε χθες το πρωί λίγο μετά τις 10 από τη Βάρδα και ακολούθησαν χωριά και κωμοπόλεις, όπως η Αμαλιάδα, η Γαστούνη, τα Λεχαινα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνομίλησε με αγρότες, καταστηματάρχες, νέους, μπαίνοντας σε καταστήματα και καφενεία.

«Με ρώτησε κάποιος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «αν θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Του απάντησα: Άλλος σου είπε ότι θα σου καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ. Εγώ δεν θα σου πω ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Θα σου πω ότι θα τον μειώσω κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια.

"Έχω γυρίσει όλη τη χώρα τα δύο χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι της Νέας Δημοκρατίας. Το έκανα και σήμερα εδώ στην Ηλεία. Στη Βάρδα, στο Κούρτεσι, στην Ανδραβίδα, στη Γαστούνη, στην Αμαλιάδα. Θέλω και μπορώ να απευθύνομαι στους πολίτες πρόσωπο με πρόσωπο. Να μιλάω μαζί σας από κοντά και ανοιχτά, γιατί εγώ ούτε έχω κοροϊδέψει ούτε πρόκειται να κοροϊδέψω κανέναν. Έχω γυρίσει τους δρόμους κι έχω σταθεί στις πλατείες όλης της Ελλάδας. Ξέρω την πίκρα και την ελπίδα της. Γιατί έχω ακούσει τους πολίτες. Άκουσα αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Άκουσα μικροεπαγγελματίες και καταστηματάρχες να αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν. Άκουσα ανέργους να μου λένε πως νοιώθουν ότι η ζωή περνάει μπροστά τους κι αυτοί μένουν στο περιθώριο. Άκουσα μητέρες να φοβούνται ότι το καλάθι τους γεμίζει όλο και δυσκολότερα. Άκουσα επιστήμονες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται σε εξοντωτικές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Άκουσα επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν, αλλά ασφυκτιούν σε ένα καθεστώς υψηλής φορολογίας και γραφειοκρατίας. Μίλησα με ανθρώπους που ταλαιπωρούνται σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα με ελλείψεις. Μίλησα με συνταξιούχους που είδαν τη σύνταξή τους να συρρικνώνεται. Συνάντησα χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που ζουν μέσα στην ανασφάλεια των 360 ευρώ. Είναι κρίμα και ντροπή, φίλες και φίλοι. Δεν αξίζουμε αυτή την Ελλάδα. Αξίζουμε καλύτερα. Μπορούμε καλύτερα. Μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω. Είμαστε εδώ για όλους μαζί και για καθέναν χωριστά", είπε στην ομιλία του.

Για τον αυτοκινητόδρομο της  Πατρών - Πύργου ανέφερε ότι"πρέπει να τελειώνει και αν αυτή η σημερινή ανίκανη Κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, δεσμεύομαι ότι θα λυθεί τους πρώτους μήνες της δικής μας Κυβέρνησης" και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας.

"Διαθέτει πλούσιο πρωτογενή τομέα με προϊόντα υψηλής ποιότητας και μοναδικά στο είδος τους. Διαθέτει πανέμορφο περιβάλλον, ειδικά στα παράλιά της. Έχει μοναδικά πολιτιστικά μνημεία. Η Ολυμπία, γνωστή στα πέρατα της γης, είναι από μόνη της ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα. Τι χρειάζεται για να πάρει μπρος η τοπική οικονομία; Στήριξη, κίνητρα, αποφάσεις".

Και πρόσθεσε: "Οι αγρότες πρέπει να στηριχθούν. Ειδικά οι νέοι αγρότες, με πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και θα αυξήσουν την εξωστρέφεια. Πρέπει να μειωθούν τα βάρη επάνω τους για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Και να προχωρήσουν τα έργα υποδομής, κυρίως τα αρδευτικά. Το πολιτιστικό μας απόθεμα να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο. Με συνδυαστικές δράσεις προβολής και ανάδειξης. Συνδυάζοντας τουρισμό και πολιτισμό και δημιουργώντας πρόσθετο πλούτο για το Νομό. Όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται στο γόνατο, με ψέματα, λαϊκισμό και δημαγωγία. Προϋποθέτουν μια Κυβέρνηση με όραμα, εντιμότητα και ικανότητα στη διαχείριση. Δεσμεύομαι εδώ μπροστά σας ότι έτσι θα πάμε, έτσι ακριβώς θα κυβερνήσουμε".

 

Επανέλαβε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, αλλά θα υπάρχει αξιολόγηση, και πρόσθεσε πως μείωση των φόρων είναι απόλυτη, κατηγορηματική και αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μου. Ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, οι φόροι μερισμάτων, οι ασφαλιστικές εισφορές, θα μειωθούν. Όχι μόνο για να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών, αλλά για να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί η οικονομία".

Για το Σκοπιανό άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

"Δεν θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μια μεθόδευση που πληγώνει τη χώρα και την ψυχή των Ελλήνων".

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις