Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σκουρλέτης από την Πάτρα: Τα δύσκολα είναι πίσω μας - Τι είπε για Φυσικό Αέριο - ΔΕΙΤΕ LIVE

Σκουρλέτης από την Πάτρα: Τα δύσκολα είν...
Χριστακόπουλος Θάνος

Μίλησε στο Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

Αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και κατ’ επέκταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφανίστηκε από την Πάτρα μιλώντας στο Συνέδριο για την Παραγωγικότητα και την Ανάπτυξη της Περιφέρειας, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Ο Υπουργός τόνισε ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας: «Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ καλύτερα. Η προοπτική είναι πολύ αισιόδοξη», υπογράμμισε.

Παράλληλα εξήγγειλε την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. «Θα μπω στον πειρασμό να θυμίσω τα 32 εκατ. ευρώ που δώσαμε φέτος από τους αναπτυξιακούς ΚΑΠ στις Περιφέρειες, ύστερα από ένα πολυετές «πάγωμα», με προοπτική να γίνουν 50 εκατ. ευρώ του χρόνου», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, παρά τα βαθειά σημάδια της κρίσης το βέβαιο είναι ότι βαδίζουμε σε μια άλλη φάση. «Αυτή θέτει προκλήσεις. Να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοιες καταστάσεις που έζησε η χώρα.  Να επανασχεδιάσουμε το σύγχρονο παραγωγικό μέλλον.  Σημάδια υπάρχουν. Το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας έφθασε στα επίπεδα το 2007. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά. Σημαίνει ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη και αξιοπιστία της για να μπορέσει να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό με τις δικές τις δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά κανονικότητας», σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική αναφορά και για την προοπτική έλευσης του Φυσικού Αερίου στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα εξηγώντας ότι το 2015, από τη θέση τότε του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δέχθηκε τις πρώτες προτάσεις για την προώθηση του φυσικού αερίου στην Πάτρα και ενημερώθηκε για τις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

«Σύντομα φάνηκε ότι  παρά τις δυσκολίες υπήρχαν δυνατότητες και σοβαρές προοπτικές.  Τότε ήταν που ενθαρρύναμε  τη ΔΕΠΑ να αναπτύξει το δίκτυό της σε όλη την Ελλάδα και να εξετάσει επίσης επεκτάσεις σαν αυτές που χρειαζόταν η Πάτρα. Μαθαίνω ότι το σχέδιο εξελίσσεται καλά και χαίρομαι, γιατί πραγματικά η φθηνότερη και καλύτερη ενέργεια αποτελεί μία από τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό όμως, μας φέρνει και στο ζήτημα της παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία με τη σειρά της, και μιλώ συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δούλεψε πολύ υπεύθυνα και μεθοδικά, απαίτησε και στήριξε την έλευση του φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην φορολόγηση των επιχειρήσεων η οποία παραδέχθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να μειωθεί διαφορετικά κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμο «αυτό που πετύχαμε και να πάμε σε νέες συνθήκες ύφεσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναζητά μια συνένωση δυνάμεων και έναν ουσιαστικό συντονισμό για να ληφθούν πιο γρήγορα οι αναγκαίες αποφάσεις. Που θα εντείνει τις απαραίτητες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Που θα τις κατευθύνει πιο εύστοχα. «Μόνο έτσι θα δούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δομές οργάνωσης, τους νόμους και τους κανόνες να υπηρετούν τους νέους στόχους, αντί να αναπαράγουν τη γραφειοκρατία και την ύφεση. Κι εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των θεσμικών παρεμβάσεων για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, για μια λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά.  Το Υπουργείο επεξεργάζεται αυτή την περίοδο με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο αυτά τα ζητήματα ενόψει της παρουσίασης του σχεδίου νόμου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες θα επιχειρήσουν  να πλήξουν τον σκληρό πυρήνα της γραφειοκρατίας που γεννάται και αναπαράγεται στο έδαφος των αλληλοεπικαλύψεων των  αρμοδιοτήτων. «Θέτουμε στο στόχαστρό μας τις «γκρίζες ζώνες», εκεί όπου κανείς δεν θέλει να αναλάβει ευθύνη, αφήνοντας τους μήνες να περνούν, αλλά και τα σημεία που επιτρέπουν πολλές αναγνώσεις. Προωθούμε την περαιτέρω αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε σχέση με το Κράτος. Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα πιο καθαρό και προφανώς ασφαλέστερο, τοπίο για τις αρμοδιότητες, με μείωση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών, λόγω της αντίστοιχης μείωσης του διοικητικού βάρους, το οποίο θα κατανέμεται πιο ισορροπημένα», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Σήμερα είναι η τρίτη και τελευταία ημέρα του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιεί στην Πάτρα η Περιφέρεια.

Στη συζήτηση  συμμετέχουν σήμερα οι Περιφερειάρχες: Ρένα Δούρου Περιφερειάρχης Αττικής, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Μπακογιάννης Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ,Κωνσταντίνος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Σταύρος Αρναουτάκης Περιφερειάρχης Κρήτης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις