Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Γ. Δράκος - Dranis στο thebest.gr: "Αν ήξερα ότι θα είχαμε αυτή την αντιμετώπιση δεν θα πήγαινα καθόλου σκίτσο μου"

Ο Γ. Δράκος - Dranis στο thebest.gr: &qu...

Μας έστειλαν πακέτο πίσω τα σκίτσα λες και ήταν το "μαύρο πρόβατο"

Μεγάλη και ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προξένησε στον Πατρινό σκιτσογράφο και συνεργάτη του thebest.gr Γιάννη Δράκο – Dranis, η κίνηση της Catherine Bearder, η οποία είναι Κοσμήτωρ στην Ευρωπαική Ένωση να απορρίψει 12 από τα 28 σκίτσα Ελλήνων γελοιογράφων και να μην τα συμπεριλάβει στην έκθεση που ετοιμάζεται να γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, μία έκθεση πανηγυρικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιηθεί για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαικής Κοινότητας – ΕΕ.

Ως γνωστόν ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα Τρίτη 12/9/2017 στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κατήγγειλε, με λύπη του, την πρωτοφανή αυτή απόπειρα λογοκρισίας σε βάρος της έκθεσης γελοιογραφίας.

Η έκθεση με σκίτσα κυρίως Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη γίνεται με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης του 1957 και θα διαρκούσε μια εβδομάδα.

Ο Γιάννης Δράκος – Dranis είχε στείλει σκίτσο του που εμπνεύστηκε από την ταινία Mad Max, μ’ ένα αυτοκίνητο στρατιωτικού τύπου που οδηγούν η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας μπροστά στο όχημα δεμένο και φιμωμένο έναν άνδρα που συμβολίζει τον σύγχρονο Έλληνα Ευρωπαίο πολίτη που στέκει σαν μία ζωντανή ασπίδα χωρίς δικαίωμα να αρθρώσει λόγο σε μία Ευρώπη, η οποία από τις αρχές της ίδρυσης της, πρεσβεύει τα ιδεώδη της ελευθερίας του λόγου, της συνεργασίας, της συναδέλφωσης των λαών. Το σκίτσο του Γιάννη Δράκου σχολιάζει ακριβώς αυτό που παρατηρείται σήμερα, την μη τήρηση και καταπάτηση αυτών των Ευρωπαικών ιδέων και αρχών.

«Μου κάνει πραγματικά μεγάλη εντύπωση. Έχω πάρει κατά το παρελθόν μέρος σε πολλές εκθέσεις και στο εξωτερικό και μάλιστα με πολύ πιο αιχμηρά και καυστικά σκίτσα και γελοιογραφίες με αιχμές κατά συγκεκριμένων προσώπων και με έντονες προσωπικές αντιθέσεις. Αν ήξερα ότι θα είχαμε αυτή την αντιμετώπιση δεν θα έστελνα καθόλου δουλειά μου. Αυτό μάλιστα που μου έκανε αρνητική εντύπωση είναι ότι δεν το απορρίψανε απλώς αλλά όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, του έβαλαν ένα Χ ότι δηλαδή είναι για πέταμα και το έστειλαν μαζί με τα σκίτσα των άλλων συναδέλφων πακέτο πίσω ότι δεν μπορούν να «παίξουν» και να παρουσιαστούν πουθενά. Σαν τα σκίτσα μας αυτά να είναι το «μαύρο πρόβατο»!

Με τους συναδέλφους μου που ήδη μίλησα, σκεφτόμαστε να προβούμε σε κάποια κίνηση αντίδρασης σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια. Είναι πολύ περίεργο όλο αυτό που συνέβη. Το λέω αυτό διότι πρέπει να γνωρίζετε ότι το περασμένο καλοκαίρι προηγήθηκε έκθεση στο χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα, στην Αθήνα με σκίτσα από δημιουργούς 7 Ευρωπαικών χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, κ.α. όπου μάλιστα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν που είχαν έρθει εδώ, είχαν δηλώσει ενθουσιασμένοι. Ένας μάλιστα από την Κομισιόν πρότεινε την μεταφορά της έκθεσης και στις Βρυξέλλες.

Να σκεφτείτε πως για την έκθεση αυτή στο Σύνταγμα όπου είχαν συμπεριληφθεί 4 σκίτσα μου (και το επίμαχο που απορρίφθηκε από την Catherine Bearder) είχε εκδοθεί και αναμνηστικό λεύκωμα που προλόγιζε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης ενώ το σκίτσο μου με το τζιπ με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε ήταν σε περίοπτη θέση, σε ολοσέλιδη καταχώριση», ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Γιάννης Δράκος – Dranis.

Τέλος μας είπε ότι είχε φτιάξει κι ένα άλλο σκίτσο που έδειχνε κάποιον να βάζει το χέρι του στη λεκάνη μίας τουαλέτας και να ψάχνει τις ανθρώπινες ελευθερίες και ιδεώδη της Ευρώπης που υποτίθεται πως αποτελούν την κορώνα της ΕΕ.

Τέλος να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό περιεχόμενο.

Τα 12 σκίτσα που «αξιολόγησε» και απέρριψε η κοσμήτορας, Catherine Bearder, τα οποία δεν προσβάλλουν με κάποιο τρόπο τις αξίες της ΕΕ, είναι έργα των Γεωργοπάλη, Στάθη, Πάνου Μαραγκού, Γιάννη Ιωάννου, Γιάννη Αντωνόπουλου (john Antono), Γιάννη Δράκου (Dranis), Ηλία Μακρή, Σπύρου Ορνεράκη, Έφης Ξένου, Βασίλη Παπαγεωργίου, Πέτρου Ζερβού και Βαγγέλη Χερουβείμ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στην συνέντευξη Τύπου «πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο απόπειρα λογοκρισίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πραγματικά λυπάμαι πολύ».

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις