Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

«ΜΠΕΙΤΕ» ΣΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «CHRISTIAN DIOR, COUTURIER ΟΝΕΙΡΟΥ» ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΔΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

«ΜΠΕΙΤΕ» ΣΤΗ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «CHRISTIAN...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

«Γυναίκα και λουλούδια, ό,τι ωραιότερο στον κόσμο»

Eνα εκθαμβωτικό πανόραμα για τον εμβληματικό οίκο του μυθικού couturier Christian Dior μέσα από κορυφαίες δημιουργίες του ίδιου και των διαδόχων του, εξαπλώνεται στην πολύκροτη έκθεση του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού. Τιτλοφορείται «Christian Dior, σχεδιαστής του ονείρου», είναι η μεγαλύτερη έκθεση μόδας που διοργανώθηκε ποτέ στη γαλλική πρωτεύουσα και γιορτάζει τα 70 χρόνια από το ντεμπούτο του μετρ το 1947. Μιλάμε για 300 απίστευτες τουαλέτες, «στημένες» σαν υπερβατική εγκατάσταση τέχνης με κόστος διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων.

Οσοι βρεθείτε στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne, που φιλοξενεί το Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών θα… «τα χάσετε». Πρόκειται για μεγάλο αξιοθέατο αυτών των ημερών στο Παρίσι. Η όλη παραγωγή εστιάζει πρωτίστως στα πρώιμα σχέδια του ίδιου του Dior και την περίφημη εποχή του New Look, ως τη χρονιά του θανάτου του, δέκα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 52, μόλις, ετών από καρδιακή προσβολή όταν πλέον το όνομά του είχε γίνει συνώνυμο της γαλλικής φινέτσας διεθνώς.

 

Η έκθεση εγκαινιάστηκε παρουσία της πρώτης κυρίας Μπριζίτ Μακρόν και θα διαρκέσει ως τον Ιανουάριο του 1918. Παράλληλα με τα φορέματα παρουσιάζει σχέδια, επιστολές, διαφημίσεις, αξεσουάρ, μπουκάλια αρωμάτων, έπιπλα, πίνακες, αντικείμενα που συνδέονταν με τον αξεπέραστο σχεδιαστή. Όπως έλεγε:«Μετά τη γυναίκα, τα λουλούδια είναι ό,τι ωραιότερο χάρισε ο Θεός στον κόσμο». «Η αρχική μου έμπνευση είναι το ίδιο το σχήμα του γυναικείου σώματος». Αλλωστε μόνιμες εμπνεύσεις του ήταν  η θηλυκή σιλουέτα και οι ανθισμένοι κήποι. Περιδιαβαίνοντας την έκθεση διαπιστώνει κανείς εύκολα τις αναφορές στη γλυπτική, τη ζωγραφική, τις πορσελάνες. Στο New Look, οι φαρδιές φούστες με τη στενή μέση, έπλασαν τη γυναίκα-λουλούδι προσφέροντας σε όσες τη φόρεσαν τη χάρη της μπαλαρίνας.  «Μετά το New Look, ο οίκος Ντιόρ έγινε πόλος έλξης για τους τουρίστες σαν μνημείο» δήλωνε τις παραμονές των εγκαινίων στον βρετανικό «Guardian» η Φλόρενς Μίλερ, εκ των επιμελητών της έκθεσης. «Αντιπροσώπευε την αναβίωση του Παρισιού σαν μια πόλη όπου κανείς μπορούσε να δει μόδα μετά τον πόλεμο».

 

Μέσα στα 3000 τ.μ. του μουσείου εκτίθενται επίσης τα πιο χαρακτηριστικά φορέματα των συνεχιστών του Yves Saint Laurent, Gianfranco Ferre, John Galliano, Raf Simons, Maria Grazia Chiuri.  Τα εκθέματα πλαισιώνονται από 40.000 χάρτινα λουλούδια οροφής και προέρχονται στην πλειοψηφία τους από συλλογές του οίκου Ντιόρ που δεν είχαν ποτέ ως σήμερα παρουσιαστεί στο Παρίσι. Τα υπόλοιπα αποτελούν δάνεια από τις συλλογές του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών, του Palais Galliera, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Μουσείου Victoria & Albert του Λονδίνου, του Μουσείου Ντιόρ στην Γκρανβίλ και πολλών ακόμη. H έκθεση αναμένεται να ταξιδέψει και στην Αμερική, δείτε φωτογραφίες και θαυμάστε λεπτομέρειες.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View